Foto: Edijs Pālens
Noslēdzies portāla "Delfi" un mārketinga aģentūras "Engage" kopīgi rīkotais konkurss par Līgo un Jāņiem. Balvā uzvarētāji saņems ielūgumus uz latvisko tradīciju garā rīkoto Zāļu vakaru Brīvdabas muzejā!

Konkurss norisinājās no 13. jūnija līdz 20. jūnija plkst.12:00. Diemžēl neviens no konkursa dalībniekiem nebija varējis atbildēt un pilnīgi visiem desmit jautājumiem pareizi, tāpēc izvēlējāmies četrus atbilžu autorus ar vismazāko nepareizo atbilžu skaitu – 2 nepareizām atbildēm.

Katrs uzvarētājs saņems četrus ielūgumus uz lustīgo Zāļu vakaru Brīvdabas muzejā! Ar uzvarētājiem par balvas saņemšanas kārtību pa konkursā norādīto epastu sazināsies portāla "Delfi" redakcija.

Konkursa uzvarētāji:

Ieva Kampenusa – ievmause@............com
Liene Gātere liene.gatere@............lv
Agnese lionagfa@.........com
Ilze rudensdvesele@...................lv
Viktorija Surska vsurska@...............dk

Jau ziņots, ka 23. jūnijā no plkst. 21:00 līdz saullēktam Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks Zāļu vakara līgošana. Juglas ezera krastā visi aicināti svinēt latvisko tradīciju garā, dziedot, dejojot, ejot rotaļās un veicot dažādus Zāļu vakara rituālus.

"Tas būs vairāk nekā koncerts, jo svarīgi būs arī līdzdarboties. Kopā iesim rotaļās, izdziedāsim gada īsākās nakts dziesmas, apgūsim latviskos deju soļus, pīsim vainagus no trejdeviņām jāņuzālēm. Līdz ar tiks kurti ugunskuri. Zāļu vakarā Brīvdabas muzejā skanēs arī balles mūzika, varēs baudīt sātīgu maltīti un mieloties ar gardo miestiņu. Vēlamies, lai ikviens pasākuma apmeklētājs sajustu īpašo Zāļu vakara maģiju un lustīgi ar dziesmām un dančiem sagaidītu Jāņu rīta sauli pie mums - Brīvdabas muzejā!" stāsta Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Izglītības un informācijas nodaļas vadītāja Iveta Ārgale.

Biļetes uz pasākumu "Zāļu vakars Brīvdabas muzejā" var iegādāties "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuserviss.lv. Iepriekšpārdošanā biļetes maksā četrus latus, bet pasākuma dienā - dārgāk. Bērniem līdz septiņu gadu vecumam ieeja ir bez maksas. Ir pieejamas arī īpašā piedāvājuma biļetes teltīs pie galdiņiem.

Pareizās atbildes:
1. No 19.jūnija Brīvdabas muzejā notiks Ielīgošanas nedēļa, kur katra diena būs veltīta kādai noteiktai tēmai. Ielīgošanas nedēļā Brīvdabas muzejā būs:
Rotāšanās diena.

2. Zāļu vakara līgošanu latvisko tradīciju garā Brīvdabas muzejā palīdzēs iedzīvināt:
Ivars Cinkuss.

3. 19.jūnijā Brīvdabas muzejā notiks Gardēžu diena. Tās laikā paredzēta ne tikai sātīga mielošanās ar dažādiem gardumiem, bet arī sacensības:
alus dzeršanā.

4.Zāļu vakara līgošanā Brīvdabas muzejā piedalīsies vairākas folkloras kopas, tai skaitā:
"Dandari".

5. Tradicionāla rotaļa Jāņos, kam ir daudz gājienu jeb tūres un kuru varēs apgūt arī Brīvdabas muzeja Zāļu vakarā:
Šurp, Jāņa bērni!.

6. Jāņu naktij, kā zināms, piedēvē maģisku spēku, tādēļ šī nakts ir kā piemērota nākotnes izzīlēšanai, ko apliecina arī daudzie latviešu ticējumi. Tā, piemēram, jaunas meitas meta ozola zaros vainagus, cik reizes vainags nokrita zemē, tik:

gadus vēl jāgaida līdz kāzām.

7.Ielīgošanas nedēļā Brīvdabas muzejā būs arī Amatu diena, kur ne tikai varēs iemēģināt roku dažādos tradicionālos darbos – kalšanā, pīšanā, aušanā u.c., bet arī apgūt:

ugunskuru veidošanu atbilstoši novadu tradīcijām.

8. Cikos paredzēta lielās jāņuguns aizdegšana Brīvdabas muzeja Zāļu vakara ballē?
plkst.22.22.

9. Brīvdabas muzeja Zāļu vakara ballē varēs arī iemācīties pīt vainagus un uzzināt par dažādu ziedu nozīmi. Cik zāles (puķes) saskaņā ar latviešu tradīcijām jāiepin Jāņu vainagā?
27 (trejdeviņas)

10. Zāļu vakara balles noslēgumā, ap plkst.4.30 no rīta plānota:

rasas vākšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!