Foto: Vida Press
Pasaulslavenais amerikāņu rokmūziķis Brūss Frederiks Džozefs Springstīns šodien atzīmē 65 gadu jubileju. Līdzīgi kā daudzi, viņš pēc sava par visu laiku labāko dēvētā albuma "Born in the U.S.A." izdošanas 80. gadu vidū aktivitāti mūzikas laukā pieklusināja. Tomēr nu jau 15 gadus viņš ar jaunu enerģiju ir atgriezies mūzikas dzīvē.

1949. gada 23. septembrī dzimušais rokeris kopumā līdz šim ir izdevis 18 albumus, saņēmis 20 "Grammy" balvas un simtiem tūkstošu melomānu visā pasaulē kļuvis par elku.

Portāls "App.com" norāda vairākus iemeslus, kāpēc arī 65 gadu jubilejā, Springstīns "spridzina" par spīti mūsdienu mūzikas biznesa straujajai attīstībai un mainībai.

Iepazīstinām ar desmit nozīmīgākajiem no tiem:

  • Citas tikpat cienījamas grupas "ar vēsturi", piemēram, "The Rolling Stones" ir centušās saglabāt savu popularitāti nemainīgi milzīgu. Viņi reklamē gaidāmās koncertturnejas, izlaižot aizvien jaunus mūzikas albumus, lai gan visi zina, ka viņiem tas vairs nav jādara. Brūss Springstīns necenšas uzrakstīt jaunas "populārākās dziesmas", tomēr, neskatoties uz to, viņam ir pielūdzēji visā pasaulē, kuri seko visam, ko viņš dara.
  • Springstīna albumi joprojām tiek pirkti, un viņš ir tikpat iekārots, kā jaunībā. Lai gan viņam nav izdevies atkārtot savus kādreizējos teju neaptveramos panākumus (1984. gadā izdotais albums "Born in the U.S.A." pārdots vairāk nekā 19 miljonos eksemplāru), visi četri jaunākie albumi – "Magic" (2007), "Working on a Dream" (2009), "Wrecking Ball" (2012) un "High Hopes" (2014) - nokļuva ASV mūzikas reitinga "Billboard's 200 album chart" pirmajā vietā.

  • Springstīns nav pārtraucis aktīvi darboties kopš 1999. gada atkalapvienošanās turnejas. Saskaņā ar žurnāla "Pollstar" datiem, vēl 2013. gada turnejā Springstīns, koncertējot kopā ar "The E Street Band", nopelnīja vairāk nekā 145 miljonus ASV dolāru.
AP/Scanpix
  • "Kopš viņš nosvinēja savu 60 gadu dzimšanas dienu un izdeva albumu "Working on a Dream", viņš atradis veidu, kā izmantot jauniešiem pievilcīgu mūziku, lai runātu par nopietnām idejām un man tas šķiet aizraujoši," izteicies grāmatas "4th of July, Asbury Park: A History of the Promised Land" autors Daniels Vulfs, "viņa dziesmu tēmas tagad ir plašākas. Viņa dziesmās beidzot var manīt "trīsdimencionālus" sieviešu tēlus, viņš dzied par novecošanu un politiku. Viņš apgalvo, ka grib, lai ASV patiešām kļūst par apsolīto zemi, kas pilda savus solījumus."
  • Kad Springstīns runā, visi, ieskaitot prezidentus un gubernatorus, klausās. "Mēs parūpējamies par savējiem" – frāze no viņa 2012. gada albuma "Wrecking Ball" kalpoja kā atgādinājums tam, cik svarīgs ir sociālās drošības tīkls smagas ekonomiskās krīzes laikā.


AFP/Scanpix

  • Springstīns mainās līdzi laikam, un šobrīd var lepoties ar plaša spektra skanējumu. Tajā dzirdamas soulmūzikas, gospeļu, ķeltu mūzikas, hip-hop, garage, metāla un citu mūzikas žanru iezīmes.
  • Turklāt viņa balss diapazons ir plašāks nekā karjeras sākumā. Daniels Vulfs norāda, ka dziesmās "Girls In Their Summer Clothes", "'Dream Baby Dream" un " Queen of the Supermarket" viņš parāda visu, uz ko viņa balss ir spējīga - gan zemo un augsto diapazonu, gan dažādus frāzējumus.

  • Springstīns pilnveidošanos turpina arī apzināti. "Dažreiz es par to domāju - man ir tik daudz dziesmu, un es esmu publiskojis mazāk nekā būtu gribējis - tas man palīdz labāk novērtēt savu mūziku. Viennozīmīgi, kad domāju par deviņdesmitajiem, apzinos, ka ar šajā laikā paveikto neesmu vienmēr bijis apmierināts, tomēr tagad zinu, ka tas nebija pietiekams iemesls pārtraukt darboties. Ir lietas, kas ir pašas par sevi, un tās rodas tad, kad tām jārodas," Springstīns šogad atklāja intervijā žurnālam "Rollin Stone", skaidrojot, kāpēc kopš 1999. Gada atsācis aktīvu koncertdarbību.

  • Nākammēnes klajā nāks pēc Springstīna albumā "Working on a Dream" iekļautās dziesmas "Outlaw Pete" teksta motīviem veidotais komikss pieaugušajiem ar tādu pašu nosaukumu. Savukārt vēl nesen viņš kļuva par aktieri pats sava albuma "High Hopes" dziesmas "Hunter of Invisible Game" videoklipā. Tā gan nav viņa vienīgā pieredze kino lauciņā – viņš nesen filmējies arī vienā no Stīvena van Zanta veidotā seriāla "Lilyhammer" sērijām.

  • Springstīns 65 gadu vecumā daudzējādā ziņā ir savas karjeras virsotnē, taču, neraugoties uz pozitīvajām atsauksmēm, apbalvojumiem un klausītāju atzinību, ir manāma arī pretēja reakcija. Vēl 2010. gadā žurnālā "Salon" tika publicēts raksts ar nosaukumu "Mūsdienu jauniešiem riebjas Brūss Springstīns", savukārt šajā maijā žurnālā "Philadelphia Magazine" tika publicēts raksts ar nosaukumu "Jaunākās ziņas: Brūss Springstīns nekam neder, bet aprīlī Kortnija Lova izteica publiskas pretenzijas pret saksafonu izmantošanu Springstīna dziesmās, jo "rokmūzikā tas neiederas".

    Tomēr tam skaidrojumu atradis grāmatas "Race-Baiter: How the Media Wields Dangerous Words to Divide a Nation." autors Ēriks Degenss: "Mākslinieki gūst un zaudē popularitāti, un viens no veidiem kā jaunie mākslinieki nostiprina savu vietu mūzikas industrijā, ir iepriekšējo elku sagraušana." Tas tikai vēlreiz apliecina, ka Brūsam Springstīnam ir izdevies saglabāt savu nozīmību.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!