Foto: LETA

Mūzikas mīļotājiem portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar to, ko 2014. gada pirmajā ceturksnī klausītājiem piedāvās Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO).

Metāla pūšaminstrumenti kamermūzikā

9. janvārī pulksten 19 Lielajā Ģildē notiks koncerts "Metāla pūšaminstrumenti kamermūzikā".

Programma: Viljams Bērds, Džordžs Gēršvins, Džeroms Kerns, Džuzepe Verdi u.c.

Piedalās: Artūrs Šults, Miks Bankevics – mežrags, Andris Ābelīte, Gints Ozoliņš Jānis Porietis, Jānis Sirmais, Edgars Švembergs – trompete, Artūrs Bērziņš, Artūrs Hrustaļovs, Kaspars Majors, Aldis Siņicins – trombons, Raivis Māgurs – tuba, Ernests Mediņš, Edgars Saksons – sitaminstrumenti, diriģents - Jānis Retenais.

Kad kamermūzikā sabalsojas vizuļojošie metāla pūšaminstrumenti, to tikšanās vieta ir Lielā ģilde. Un kā nu ne – sastopas divi mežragi, trīs trompetes un tromboni, tuba un daudzi jo daudzi sitaminstrumenti.

"Diriģents Jānis Retenais koncertam ar amerikānisku vērienu izmeklējis skanīgākos 20. gadsimta akadēmiskās un džeza mūzikas labumus, kuplinot krāšņo buķeti ar kādu itāļu romantisma pērli. Šādu enerģijas lādiņu jūs sen nebūsit pieredzējuši," sola koncerta rīkotāji.

20. gadsimta mūzikas dižgari

17. janvārī pulksten 19 Lielajā Ģildē notiks koncerts "20. gadsimta mūzikas dižgari".

Solists/i: Jana Ozoliņa / vijole. Diriģents: Normunds Šnē.

Programma: Bendžamins Britens "Četras jūras interlūdijas" orķestrim, Fazils Sajs Vijolkoncerts "1001 nakts harēmā" op. 25, Vitolds Lutoslavskis Ceturtā simfonija.

Kā cēlas un staltas bākas 20. gadsimta globalizācijas okeānā pacēlās anglis Bendžamins Britens un polis Vitolds Lutoslavskis, iemiesojot laikmetīguma un nacionālo tradīciju saplūsmi mūzikā. Erudītā mūsdienu mūzikas rūnu zinātāja Normunda Šnē lasījumā Eiropas kompozīcijas dižgaru meistardarbi iegūs jaunu mirdzumu, savukārt orientālas krāsas, smaržas un ornamentus turku skaņraža Fazila Saja jutekliskajā Vijolkoncertā 1001 nakts harēmā atklās spēcīgas latviešu mūziķu dinastijas pārstāve vijolniece Jana Ozoliņa.

LeNeSOna olimpiāde

1. februārī pulktsen 11 un pulksten 14 Lielajā Ģildē notiks koncerti "LeNeSOna olimpiāde".

Diriģents: Andris Vecumnieks.

Programma: Par godu lielajam notikumam – ziemas Olimpiskajām spēlēm Sočos, arī mēs sarīkosim mūsu pašu savu – nelielo, toties ļoti muzikālo Olimpiādi. Ar mūzikas skaņām sacentīsimies skriešanā, uzspēlēsim fut bolu, hokeju un regbiju, sadzirdēsim arī pa kādai pingponga bumbiņai un slīdošam kērlinga akmenim – ziemas un vasaras sporta spēles vienā koncertā.

Stīgu kvartets 3+1

6. februārī pulksten 19 Lielajā Ģildē notiks koncerts "Stīgu kvartets 3+1".

Programma: Stīgu kvarteta 3+1 veiksmes formula ir trīs valdzinošas LNSO dāmas un viens elegants kungs. Kopā mūziķi jau vairākus gadus lutina ar muzikāliem pārsteigumiem un aicina iepazīt dažādu laikmetu skaņu burvjus.

Šoreiz viņi kopā ar uzticamiem draugiem – pianistu Edgaru Tomševicu un obojistu Pēteri Endzeli – dosies ceļojumā uz bulgārietes Dobrinkas Tabakovas un turka Fazila Saja suģestējoši nepieradināto pasauli, kā arī atklās jauneklīgā Johannesa Brāmsa kamermūzikas lirisko jūsmu.

Kino mūzikas vakars ar Timotiju Broku

10. februārī pulksten 19 Latvijas Nacionālajā operā (LNO) notiks "Kino mūzikas vakars ar Timotiju Broku".

Diriģents: Timotijs Broks.

Programma: mūzika kinofilmai "Karmena" (1915), režisors Sesils B. Demills, mūzika kinofilmai "Karmenas burleska" (1915), režisors Čārlijs Čaplins, filmu demonstrācija.

Ja kino mūzikas pasaule būtu smalks restorāns, tad amerikāņu diriģents Timotijs Broks būtu tā šefpavārs un gardēžu etalons. Bagātā pieredze un smalkā radošā izjūta kino mūzikas žanrā nodrošinājusi Brokam stabilu vietu ASV kino mūzikas interpretu plejādē.

Tuvojoties visu mīlētāju svētkiem, Svētā Valentīna dienai, maestro kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri dāvās klausītājiem mirdzošu kino un mūzikas piedzīvojumu, kura centrā – nepakļāvīgās daiļavas Karmenas valdzinājums, vēsta pasākuma rīkotāji.

Made in USSR

21. februārī pulksten 19 Lielajā Ģildē notiks koncerts "Made in USSR".

Solisti: Eva Bindere / vijole, Kristīne Blaumane / čells. Diriģents - Olari Eltss.

Programma: Dmitrijs Šostakivičs Džeza svīta Jazz Nr.2, Alfrēds Šnitke Otrais Concerto Grosso vijolei, čellam, Dmitrijs Šostakovičs Desmitā simfonija mi minorā op. 93.

"To, ka mūsu skatījums uz vēsturi ir pat kategoriski mainīgs, šķiet, pamanījis ir ikviens. Tādēļ LNSO piedāvā savdabīgu muzikālu projektu ar provokatīvu nosaukumu Made in USSR.

Tas būs kā vēsturisks eksurss bijušās padomijas gan muzikālajā realitātē, gan sabiedrības noskaņojumā, par pamatu izvēloties divas sarežģītu likteņu, laikabiedru neizprastu un laikmeta dogmu pārkāpjošas individualitātes – Dmitriju Šostakoviču un Alfrēdu Šnitki.

Katra no viņiem savu laiku savā mūzikā fiksē citādāk – Šostakovičs savā daiļrade dzīvi tver caur Staļina laika represijām, bet Šnitke muzikālajā vēstījumā ietver svaigākās sava laikmeta vēsmas," par pasākumu vēsta LNSO pārstāvji.

LNSO kamerorķestra koncerts

26. februārī pulksten 19 Lielajā Ģildē notiks LNSO kamerorķestra koncerts.

Programma: Johans Sebastiāns Bahs, Karls Dženkinss, Džovanni Sollima, Alfrēds Šnitke.

Piedalās: Raimonds Ozols, Darja Smirnova, Sandis Šteinbergs - vijole, Arigo Štrāls, Santa Vižine – alts, Diana Ozoliņa, Dace Zālīte – čells, LNSO kamerorķestris.

Jebkura simfoniskā orķestra dvēsele ir stīgu grupa – spožās un solistiskās vijoles, sirsnīgie alti, cilvēka balss skanējumam radniecīgie čelli un iespaidīgā zemā reģistra valdnieki – kontrabasi.

Mūzikas vēstures guru un virtuozais stāstnieks Andris Vecumnieks vedīs kamerorķestra vēstures odisejā no Baha līdz Sollimam, no baroka līdz mūsdienām.

Būs iespēja uzzināt, kāds muzikālais baudījums ir LNSO kamerorķestra muzicēšana kopā ar Darju Smirnovu, Dianu Ozoliņu, Sandi Šteinbergu un citām orķestra zvaigznēm.

Romantisms mūzikā

14. martā pulksten 19 Lielajā Ģildē notiks koncerts "Romantisms mūzikā".

Solists: Andrejs Osokins / klavieres. Diriģents: Modests Pitrens.

Programma: Pēteris Čaikovskis Pirmais klavierkoncerts sibemol minorā op. 23, Rihards Štrauss Septiņu plīvuru deja no operas "Salome" op. 54, Rihards Štrauss Simfoniskā poēma "Nāve un apskaidrība" op. 24, Rihards Štrauss Valša svīta no operas "Rožu kavalieris" op. 59.

Daudzi mūsdienās ilgojas pēc 19. gadsimta elegances un jutekliskuma. Ar muzikālās laika mašīnas palīdzību atgriezties romantisma pasaulē aicina harismātiskais lietuviešu diriģents Modests Pitrens.

Pēdējā īstenā romantiķa Riharda Štrausa skurbinošā Salomes Septiņu plīvuru deja, cildenā skaņu poēma Nāve un apskaidrība un apburošā Valša svīta no operas Rozes kavalieris, bet pāri visam – Pētera Čaikovska vērienīgi apgarotais 1. koncerts klavierēm ar orķestri daudzu starptautisku konkursu laureāta, pianisma džentelmeņa Andreja Osokina interpretācijā, vēsta koncerta rīkotāji.

Dream Team. 60 minūtēs apkārt Eiropai

27. martā pulksten 19 Lielajā Ģildē notiks koncerts "Dream Team. 60 minūtēs apkārt Eiropai".

Programma: Žoržs Bizē, Antonīns Dvoržāks, Edvards Grīgs, Arvo Perts, Džovanni Sollima, Rodions Ščedrins, Mindaugs Urbaitis, Rihards Zaļupe (jaundars).

Piedalās: LNSO čellu grupas mūziķi.

Koncerts vienā daļā ar nosaukumu 60 minūtēs pa Eiropu. "Vai domājat, ka sešdesmit minūtēs Eiropu apceļot nav iespējams? Ir gan, ja ceļojumā jūs ved LNSO čellu grupas Dream Team jeb Sapņu komanda. Ceļojumu sāksim Baltijas valstu līdzenumos, aši aplūkosim kādu Krievzemes metropoli, pāri Skandināvijas fjordiem lidosim uz omulīgo Čehiju, kāpsim Itālijas stāvajās klintīs un caur gleznaino Franciju teleportēsimies atpakaļ uz pārsteidzošo Latviju. Un jūs vēl šaubījāties, vai 60 minūtēs to var paveikt!?" vaicā koncerta veidotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!