Foto: Reuters/Scanpix

Otrdien, 24. maijā 70 gadu jubileju atzīmēs kulta mūziķis, dziesminieks, gleznotājs un dzejnieks Bobs Dilans (īstajā vārdā Roberts Alens Cimmermans).

Ebreju izcelsmes amerikāņu mūziķis pasaulē nācis 1941. gada 24. maijā Minesotas štatā ASV. Kopš 60. gadiem Dilans bijis viena no ietekmīgākajām personībām 20. gadsimta mūzikā. Kopumā izdevis 34 studijas albumus, no kuriem pēdējais 2009. gada "Together Through Life" sasniedza vērā ņemamus panākumus un pirmās vietas vadošajos albumu topos gan ASV, gan Lielbritānijā. Tāpat 50 gadus garās karjeras laikā izdoti 13 koncertalbumi, 13 izlases un 58 singli. Dilana hiti piedzīvojuši neskaitāmas kaverversijas un viņš bijis iedvesmas avots daudziem vēlāk slaveniem dažādu paaudžu mūziķiem.

Neskatoties uz cienījamo vecumu, Dilans joprojām turpina aktīvi koncertēt. Tuvākie mākslinieka koncerti gaidāmi jau pēc mēneša, kad Bobs Dilans uzstāsies Īrijā un Lielbritānijā, bet vasaras turpinājumu uzstāsies daudzviet Eiropā. Atgādinām, ka 2008. gada jūnijā Dilans koncertēja Tallinā.

Britu rakstnieks un žurnālists Džeofs Daiers laikrakstā "The Observer" aicina visus mūziķa fanus visā pasaulē 24. maijā, plkst. 19:00 (plkst.21:00 pēc Latvijas laika) atvērt durvis un logus, pagriezt skaļāk mūzikas atskaņotājus savās automašīnās un pēc savas izvēlēs atskaņot kādu Boba Dilana dziesmu.

Sagaidot jubileju, klajā laista arī papildināta Hovarda Sounsa sarakstītā Boba Dilana biogrāfija "Down the Highway: the Life of Bob Dylan". Atgādinām, ka šī darba latviešu tulkojums izdots 2010. gada jūlijā.

Savukārt BBC dzimšanas dienas priekšvakarā publicējis iepriekš neatskaņotu intervijas ierakstu, kas veikts 1966. gadā, kad Dilans jau bija globāla superzvaigzne. Cita starpā, intervijā Dilans atzīstas heroīna atkarībā, kā arī stāsta par nomācošo popularitāti, kuras dēļ vairākkārt domājis par pašnāvību.

Mūzikas žurnāls "Rolling Stone", suminot Bobu Dilanu, laidis klajā īpašu jubilejas izdevumu, kurā līdzās vēsturiskām intervijām un fotomateriāliem, atrodams arī izcilāko dziesmu desmitnieks, kas veidots, aptaujājot citus mūziķu – Bono ("U2"), Miku Džegeru, Kītu Ričardu ("The Rolling Stones") un daudzus citus.

1. 'Like a Rolling Stone' (Highway 61 Revisited, 1965 )
2. 'A Hard Rain's A-Gonna Fall' (The Freewheelin' Bob Dylan, 1963 )
3. 'Tangled Up in Blue' (Blood On the Tracks, 1975 )
4. 'Just Like a Woman' (Blonde On Blonde, 1966 )
5. 'All Along the Watchtower' (John Wesley Harding, 1967 )
6. 'I Shall Be Released' (Bob Dylan's Greatest Hits, Vol. 2, 1971 )LEFT_BRACKET
7. 'It's Alright, Ma (I'm Only Bleeding)' (Bringing It All Back Home, 1965 )
8. 'Mr. Tambourine Man' (Bringing It All Back Home, 1965)
9. 'Visions of Johanna' (Blonde On Blonde, 1966 )
10. 'Every Grain of Sand' (Shot of Love, 1981)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!