Šodien pulksten 15 Liepājas folkloras centrā "Namīns" ar koncertu "Dziesmiņa mana, ziņģīte mana" savu dzimšanas dienu svinēs Austra Pumpure. Dziesminiece, aktrise, Goda liepājniece 2008 un Trīszvaigžņu ordeņa kavaliere - Austra Pumpure dzimusi 1928. gada 26. novembrī.

Visu savu mūžu Austra Pumpure veltījusi mūzikai. Mācījusi dziedāšanas mākslu un ģitāras spēli ne vienai vien jauniešu paaudzei, tā sauktajiem austrasbērniem. Un turpina to darīt vēl joprojām. Būdama viena no atraktīvajām "Atštauku" sievām, Austra Pumpure rūpējas par to, lai neietu pazušanā folklora un tautas kultūra. Viņa prot uzrunāt jauno paaudzi un jauniešos radīt neviltotu interesi par folkloru.

Austra Pumpure pazīstama, kā Imanta Kalniņa dziesmu izpildītāja. Dziesminiece nepagurstoši jaunajai paaudzei māca komponista dziesmas un palīdz tām būt arvien aktuālām. Tāpat kā tautasdziesmas, ko bērni iemācās, muzicējot kopā ar Austru Pumpuri.

Austra Pumpure par dziesminieci kļuva, iespaidojoties no tādām personībām kā Valdis Vikmanis, Jānis Dreimanis u. c. Arī Liepājas Mūzikas skolu viņa piemin ar pateicību. Austra Pumpure ir teikusi, ka mūzikas skola iemāca mācīties, un ka tas ir ļoti daudz. Daudz sevišķi mūsdienās, kad apzīmējumi "zvaigzne" un "leģenda" birst pa labi un pa kreisi, kad vairs neviens nav mierā ar to, ka viņam izvirza prasības, bet visi tūliņ vēlas būt atzīti un plūkt laurus.

Austra Pumpure par spīti saviem gadiem ir kaismīga ceļotāja. Interese par citām zemēm un to iepazīšana visu mūžu ir pavadījusi dziesminieci. Kā atzīst folkloras kopas "Atštaukas" sievas, vēl šobrīd vismaz divas reizes gadā Austra Pumpure dodas ceļojumos, šķiet vienīgi Amerika un Austrālija vēl ir palikušas neiepazītas klātienē.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!