Londonā trešdienas, 24. februāra vakarā, pasniegtas Lielbritānijas mūzikas industrijas balvas ("Brit Awards") labākajiem 2015. gada albumiem, singliem, dziedātājiem un grupām. Īstu triumfu svinīgajā ceremonijā piedzīvoja dziedātāja Adele, kura mājup devās ar četrām "Brit Awards" statuetēm, savukārt par labāko britu grupu atzīta "Coldplay", kura šo godu savā pastāvēšanas vēsturē saņēma jau ceturto reizi.

Adele uzvarēja nominācijā "Labākā britu dziedātāja", bet viņas 2015. gada oktobrī izdotā dziesma "Hello" tika atzīta par pagājušā gada labāko britu singlu. Tāpat dziedātāja saņēma īpašo apbalvojumu par starptautiskiem panākumiem, ko izpelnījies ne tikai viņas jaunākais albums "25", bet arī iepriekšējie – "19" un "21". Dziedātāja triumfēja arī "Brit Awards" galvenajā kategorijā – "Labākais britu albums" par albumu "25", kas saņēmis ne tikai slavinošas kritiķu atsauksmes, bet arī piedzīvojis žilbinošus komerciālos panākumus.

Vienā no galvenajām kategorijām – "Labākā britu grupa" – savā karjerā jau ceturto reizi uzvarēja "Coldplay", kura šogad konkurēja ar grupām "Blur", "Foals", "One Direction" and "Years & Years". Kopš sava debijas albuma "Parachutes" iznākšanas 2000. gadā, grupa "Brit" balvai bijusi nominēta 21 reizi, bet dažādās kategorijās to saņēmusi astoņas reizes.

Šogad, saņemot balvu, grupas līderis pateicās konkurentiem, kā arī sūtīja sveicienus tiem mūziķiem un mūziķēm, kuri šobrīd dzīvo bēgļu nometnēs.

Nominācijā "Labakais britu dziedātājs uzvarēja Džeims Bejs (James Bay), savukārt par labāko jauno grupu atzīta "Catfish and the Bottlemen". Īpašā britu mūzikas kritiķu balva ("Critics Choice") tika dziedātājam un multiinstrumentālistam Džekam Geretam (Jack Garratt).

Ārvalstu mūziķiem veltītajās kategorijās par labāko grupu atzīta "Tame Impala", savukārt kategorijā "Labākais ārvalstu dziedātājs" uzvarējis Džastins Bībers, bet "Labākā ārvalstu dziedātāja" – islandiete Bjorka, kura uz ceremoniju nebija varējusi ierasties.

Ceeremonijas laikā arī notika skatītāju balsojums par labāko britu mūzikas video, un šajā kategorijā uzvarēja grupas "One Direction" dziesmas "Drag Me Down" klips.

Īpaši emocionāli ceremonijā tika pieminēts janvārī mūžībā aizgājušais dziedātājs Deivids Bovijs, kronējot viņu par starptautiska mēroga britu mūzikas ikonu (BRITs Global Icon). Ar sirsnīgām runām mūziķi godināja viņa laikabiedri Annija Lenoksa un Gerijs Oldmens, savukārt ar Bovijam veltītu dziesmas "Life on Mars" versiju uzstājās dziedātāja Lorde.

"Brit Awards" balvu piešķiršana notiek kopš 1977. gada, un tas ir viens no gada nozīmīgākajiem notikumiem ne tikai britu, bet arī Eiropas un pasaules mūzikas dzīvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!