Foto: Kadrs no video
"Radiohead" kopš 1997. gadā izdotā kritiķu un melomānu augsti novērtētā albuma "O.K. Computer" laikiem vairs nevienam nekas nav jāpierāda. Viņi ir neapšaubāmi mūsdienu populārās mūzikas klasiķi, kas aiz sevis ir atstājuši lērumu lielisku kompozīciju un plašā klausītāju lokā iemantojuši kulta grupas statusu.

Vērtējums:

Tieši tādēļ viņi var atļauties klausītājiem pašiem noteikt albuma cenu (kā tas notika ar 2007. gadā iznākušo albumu 'In Rainbows'), vai arī paziņot par jaunākā ieraksta izdošanu tikai dažas dienas pirms notikuma (kā tas bija gadījumā ar 'The King Of Limbs'). Apskaužama neatkarība, kura savā veidā tomēr nes sev līdzi lielu atbildības nastu pret klausītājiem.

Foto: Publicitātes attēli
"The King Of Limbs" ir jau astotais Oksfordšīras kvinteta albums grupas daiļradē, kam pēc visiem "Radiohead" standartiem vajadzētu nest ko jaunu grupas radošajā attīstībā, tomēr šoreiz Toms Jorks ar kompāniju ir piesardzīgi pieturējušies pie pārbaudītām un vairāku gadu laikā izstrādātām vērtībām. Jaunais "Radiohead" veikums ir kā iepriekšminētā "In Rainbows" un 2000. gadā iznākušā un grupas izaugsmē jaunu posmu sākušā albuma "Kid A" apvienojums.

Albumā ir dzirdami daudz dažādi ritmiskie zīmējumi un "Radiohead" ierastās sintētisko skaņu ainavas, tomēr nenoliedzami jaunajā ierakstā pietrūkst agrīno albumu spēcīgās un impulsīvās ģitāru partijas, kuras tam dotu daudz lielāku emocionalitātes lādiņu. Ja divas ievadošās dziesmas – 'Bloom' un 'Morning Mr. Magpie' – spēj aizraut ar pietiekami lielu enerģiju, tad sekojošās sešas kompozīcijas pamazām ieslīgst pašmērķīgos eksperimentos, kas varbūt neskan slikti, bet, manuprāt, vairums klausītāju tomēr no šī kolektīva gaida daudz vairāk. Uzslavas cienīga ir albuma noslēdzošā kompozīcija - 'Separator', kura, vismaz mani, spēja emocionāli saviļņot. Varbūt tieši tādēļ, ka šajā skaņdarbā kaut nedaudz var izjust "Radiohead" skanējumā tik neatņemamā ģeniālā grupas ģitārista Džonija Grīnvuda specifisko rokrakstu.

Jā, "The Kings Of Limb" var saukt par labu ierakstu, tomēr tam pietrūkst kā tāda, kas savulaik spēja aizraut, klausoties viņu izlaušanās albumu "The Bends", vai par grupas labākajiem ierakstiem dēvētos "O.K. Computer" un "Kid A". Ja grupa "Radiohead" jums ir jaunatklājums, tad es labāk ieteiktu viņus iepazīt ar kādu no iepriekš minētajiem ierakstiem.

Jauno "Radiohead" albumu var lejuplādēt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!