Foto: Publicitātes foto
Pasaules slavenais fankroka kolektīvs ''Red Hot Chili Peppers'' pēc piecu gadu pauzes šī mēneša izskaņā piedāvā savu 10.studijas ierakstu ar nosaukumu ''I'm With You''. Kas šajā laikā ir mainījies kolektīvā, kas klausītājiem tiek piedāvāts jaunajā albumā un vai pieredzes bagātajiem vīriem šis ieraksts dos iespēju tikt atpakaļ uzmanības centrā vai drīzāk kalpos kā vēstnesis par grupas loģisku norietu, to visu mēģināsim noskaidrot tālākajā apskatā.

Vērtējums:

LosAndželosā izveidotais kvartets, kura sākums meklējams jau 1983.gadā, savā darbības laikā ir piedzīvojis slavenas rokgrupas stāstu pēc pilnas programmas. Tā dalībnieki no trakulīgiem jauniešiem ir izauguši par nopietniem un talantīgiem māksliniekiem, ir saņemtas neskaitāmas mūzikas balvas un nominācijas, miljonos mērojamas albumu tirāžas, kaudze lielisku hītu, kuriem cilvēki dzied līdz vēl šodien, pārpildīti koncerti utt. Tā nu ir pienācis 2011.gads un kulta statusa grupa vēl vienu reizi vēlas pierādīt, ka tās radošais potenciāls sacerēt aizvien jaunus skaņdarbus nav pilnībā izsīcis un piedāvā mums vēl vienu iespēju, atkal dzirdēt šo vairāku gadu laikā noslīpēto muzikālo rokrakstu, kurš šoreiz izpaudies 14.jaunās kompozīcijās.

Man vienmēr licies, ka šīs grupas sastāvu varētu raksturot kā maģisku kvadrātu, kura katrs stūris-dalībnieks ir spēcīga personība un bez tā ir grūti iedomāties pārējo kolektīvu. Taču ņemot vērā grupas ilgo pastāvēšanas laiku, nav pārsteigums, ka tajā vairāk kārt ir bijušas sastāvā izmaiņas un arī šogad četrotnē ir notikušas būtiskas pārmaiņas. Jau otro reizi no kolektīva ir aizgājis izcilais ģitārists un vokālists Džons Frušante(no 92. līdz 98.gadam Frušante ieturēja radošo pauzi). Šī ziņa izraisīja daudz diskusiju, jo tieši Frušante ar savu ģeniālo meistarību ir veidojis lielāko daļu grupas labāko kompozīciju. Viņa izcilās ģitāru partijas, brīnišķīgās bekvokāla melodijas, kuras pat dažreiz aizēnoja līdera  Entonija Kīdisa vokālu, bija spēcīga ''RHCP'' iezīme un balsts, kas veidoja grupas oriģinālo skanējumu.

Taču uzreiz varu teikt, ka jaunā dalībnieka Džoša Klinghofera sniegums jaunajā ''I'm With You'' ir tuvu pielīdzināms Frušantes meistarībai. Arī stilistiski šos abus ģitāristus, kuri savulaik spēlējuši eksperimentālā roka trio ''Ataxia'', vieno kas kopējs, tādēļ sākotnējās šaubas par to, ka albums varētu neizklausīties tik labi ar jauno dalībnieku Klinghoferu atkrīt. Ja nu vienīgais dažos albuma mirkļos pietrūkst spēcīgie Frušantes vokālās melodijas, ko pa spēkam izdziedāt ir tikai viņam.

Bet nu par pašu albumu. Kopumā tas ir tipisks ''RHCP'' ieraksts, kurš skanējuma ziņā ir tuvu pielīdzināms iepriekšējam dubultierakstam ''Stadium Arcadium''. Nekas tā īsti nav mainījies, joprojām visas kompozīcijas balstās uz ritmiskām un melodiskām ģitāru partijām, aktīviem basa virknējumiem, ekstravagantā mūziķa Flī izpildījumā, tie harmoniski salīp kopā ar Čada Smita masīvajiem bungu ritmiem, kas dažbrīd akcentēti ar dažām perkusiju skaņām un pāri visam, tipiskie Entonija Kīdisa dziedājumi un rečetatīvs. Albumā dzirdami gan klasiski progresīvā roka un fanka skaņdarbi, gan melanholiskas balādes, gan potenciāli hīti, piemēram, lieliskais ''Look Around'', šobrīd aktuālais ''The Adventures Of Rain Dance Maggie'' un smeldzīgais ''Brendan's Death Song''. Jāatzīst, ka ieraksta labākie un spēcīgākie skaņdarbi ir salikti tā pirmajā pusē, diemžēl otrā puse ir stipri vienmuļa un skaņdarbi tajā ir atmiņā nepaliekoši. Kā atzinusi pati grupa, jaunajam ierakstam tika sagatavotas aptuveni 70.dziesmas, no kurām tika izvēlētas ne tikai labākās, bet arī atšķirīgākās kompozīcijas, lai albums būtu krāsaināks. Par to cik veiksmīga ir šī dziesmu izvēle jāspriež katram klausītājam atsevišķi.

Kā jau šādai vairākus gadus padzīvojušai grupai arī mainās klausītāju paaudzes un varu teikt, ka šis ieraksts patiks tieši tiem, kuri šo grupu ir iepazinuši ar albumu ''Stadium Arcadium'', nesagādās lielu vilšanos tiem, kurus aizrāvuši ieraksti ''Californication'' un ''By the Way'', bet iespējams paliks nesaprasts tiem, kuri ir grupas sākotnējie cienītāji un pazīst šo kvartetu ar brīnišķīgajiem ''One Hot Minute'',  ''Blood Sugar Sex Magik'' un ''Mother's Milk''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!