Foto: Publicitātes foto

8. novembrī Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestra koncerts Latvijas Nacionālajā operā tiks atklāts ar Kārļa Marija fon Vēbera uvertīru operai "Oberons", kuru izcilais orķestris atskaņos kopā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) simfonisko orķestri diriģenta Filipa Herevēges vadībā. Koncerts notiek ciklā "Dzimuši Latvijā".

Projekta "Side by Side" (Blakus) ietvaros katrā Eiropas valstī, kurā uzstājas Amsterdamas Karaliskais "Concertgebouw" orķestris, koncerts tiek atklāts, atskaņojot vienu skaņdarbu kopā ar attiecīgās valsts Mūzikas akadēmijas studentu orķestri. Tas nenozīmē, ka uz skatuves atradīsies divi orķestri – "Oberons" skanēs parastajā sastāvā, tikai daļu no "Concertgebouw" orķestra mūziķiem aizvietos jaunie mūziķi – pavisam 32 JVLMA studenti. Pirms koncerta jaunajiem mūziķiem paredzēta meistarklase ar leģendāro diriģentu Filipu Herevēgi.

Gatavojoties šim nozīmīgajam notikumam – kopā spēlēšanai ar pasaules labāko orķestri – JVLMA studentu orķestris uvertīru "Oberons" atskaņoja 2018./2019. mācību gada atklāšanas koncertā. Skaņdarbu studenti mācījās diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā.

JVLMA rektors Guntars Prānis: "Ikvienam topošajam profesionālajam mūziķim ir svarīga pieredze kopā ar Meistaru. Tā ir vislabākā iespēja kopā augt. Mūsu studentiem tā ir vienreizēja iespēja būt kopā ar pašiem labākajiem pasaulē, redzēt un izjust kaut ko no pasaules mūzikas elpas."

Latvijas Nacionālajā operā Amsterdamas Karaliskais "Concertgebouw" orķestris atskaņos Johannesa Brāmsa Otro simfoniju un Ludviga van Bēthovena Ceturto klavierkoncertu, kurā solists būs viens no mūsdienu visspožākajiem pianistiem – Jefims Bronfmans.

Slavenais latviešu diriģents Mariss Jansons bija orķestra galvenais diriģents no 2004. līdz 2015. gadam. Amsterdamas Karaliskais "Concertgebouw" orķestris ir dibināts 1888. gadā. Simtajā orķestra jubilejas gadā (1988. gadā) tas oficiāli saņēma apzīmējumu – "Karaliskais". Orķestra mājvieta ir viena no izcilākajām pasaules koncertzālēm – Amsterdamas "Concertgebouw". Orķestra patronese ir Nīderlandes karaliene.

Koncertcikls "Dzimuši Latvijā" ir Latvijas valsts simtgades notikums, kuru atbalsta Kultūras ministrija. Koncertciklā Latvijas klausītājiem tiek piedāvāta iespēja pieredzēt gan Latvijas jauno talantu, gan jau starptautiski atzītu un pasaulē pieprasītu mūzikas zvaigžņu uzstāšanos Latvijas simtgadē Latvijas koncertzālēs.

Koncertu organizē VSIA "Latvijas Koncerti" sadarbībā ar Kultūras ministriju. Biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!