Foto: LETA
Andreja Žagara Kultūras attīstības fonds šī gada 5. novembrī Vidzemes koncertzālē "Cēsis" jau ceturto reizi rīkos opermūzikas Galā koncertu ar spožu solistu un LNSO dalību. Savukārt, lai veicinātu fonda darbību, tā valdei ir pievienojusies uzņēmēja Dina Zuzāne, trešdien, 25. maijā, preses konferencē pavēstīja fonda pārstāvji.

Rudenī gaidāmā koncerta diriģents būs izcilais lietuviešu maestro Gintars Rinkēvičs, un pagaidām tiek izziņoti trīs koncerta solisti – baltkrievu mecosoprāns Oksana Volkova, armēņu tenors Liparits Avetisjans un latviešu bass Edgars Ošlejs.

Mecenātes Dinas Zuzānes pievienošanās fondam pavērs jaunas iespējas vērienīgu projektu realizēšanā, tostarp uzsākt stipendiju nodrošināšanu Latvijas akadēmiskās mūzikas pārstāvjiem.
"Es vienmēr biju augsti vērtējusi Andreja Žagara darbību Latvijas kultūrtelpā un līdz ar visu sabiedrību pirms trim gadiem sēroju par viņa aiziešanu. Uzaicinājums pievienoties fonda valdei man bija liels pagodinājums un arī iespēja sniegt savu artavu mākslas procesu attīstībai Latvijā," preses konferencē sacīja jaunā valdes locekle Dina Zuzāne.

Uzņēmēja vēlas turpināt jauno akadēmiskās mūzikas talantu atbalstu, Fonda aktivitātes papildinot ar stipendiātu programmu. Viens no Dinas Zuzānes mērķiem ir turpmāk fondam piesaistīt ievērojamus atbalstītājus, šobrīd atbalstītāju lokam aicinot pievienoties tādām sabiedrībā pazīstamām personām un uzņēmējiem kā Valdim un Lilitai Zatleriem, "Signet" bankas viceprezidentei Inetai Donei, kā arī vairākiem Cēsu uzņēmējiem. Dina Zuzāne norāda, ka ir svarīgi veidot plašu atbalstītāju loku, tādējādi stiprinot fonda vērtības un norādot uz akadēmiskās mūzikas nozīmību visā sabiedrībā.

Atgādinām, ka Andrejs Žagars nodibināja fondu 2016. gadā. Viņa vadībā tika īstenoti tādi projekti kā Roberta Vilsona un Mihaila Barišņikova iestudējuma "Letter to a Man" viesizrādes un Andra Nelsona vadītā Leipcigas Gewandhaus orķestra koncerti Rīgā, Latvijas Nacionālajā operā u.c. Pēc Andreja Žagara aiziešanas mūžībā darbu fondā turpina viņa tuvi kolēģi, draugi un domubiedri Normunds Matutis, Kristīne Pasternaka un Arturs Maskats. Pēdējos gados par tradīciju jau kļuvusi Andrejam Žagaram veltītu opermūzikas Galā koncertu norise, kuros klausītājiem ir bijusi iespēja baudīt pasaulslavenu operdziedātāju sniegumu kopā ar LNSO. Koncertos piedalījušies solisti Kristīne Opolais, Aleksandrs Antoņenko, Egils Siliņš, Irēne Teorine u.c.

Šogad koncerts Cēsīs notiks 5. novembrī, tā mākslinieciskais vadītājs būs izcilais diriģents Gintars Rinkēvičs, kurš kopā ar Andreju Žagaru 90. gadu otrajā pusē ieveda Latvijas Nacionālo operu starptautiskā apritē, nodrošinot augsta līmeņa muzikālu sniegumu. Viņu kopdarbs pie Riharda Vāgnera operas "Klīstošais holandietis" ir viens no spožākajiem iestudējumiem mūsu operā gadsimtu mijā, guvis izcilus panākumus daudzviet pasaulē.

Biļetes uz šo koncertu būs pieejamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!