Foto: Jānis Romanovskis Gribuvasaru.lv

Ludviga van Bēthovena 250. jubilejas gadā pianists Andrejs Osokins viesosies visos Latvijas reģionos ar īpašu komponistam veltītu programmu "Osokins – Bēthovenam", portālu "Delfi" informē mūziķa pārstāvji.

Programmas pirmatskaņojums februārī notika Rīgā, Lielajā ģildē, taču vēlāk plānotā koncertu sērija tika pārtraukta epidemioloģiskās situācijas dēļ. 23. septembrī, ar izpārdotu koncertu IX Mūzikas un mākslas festivāla Daugavpils "ReStArt 2020" atsākās Bēthovena mūzikai veltītā koncertturneja. Pēc koncerta Latgalē, Osokina programma izskanēs Talsos, Ogrē, Ķekavā, Rēzeknē, Krustpilī, Alūksnē, kā arī Igaunijā.

Godu būt par vēstnesi sava iemīļotā komponista mūzikai Ludviga van Bēthovena 250. jubilejas gadā uzņēmies viens no Latvijas talantīgākajiem pianistiem Andrejs Osokins. Pielāgojoties šī gada mainīgajām iespējām un turpinot aktīvu koncertdarbību, vēl pērnajā gadā ieguldītais darbs, gatavojot programmu koncertiem gan Latvijā, gan ārvalstīs, šoruden vainagojas ar iespēju koncertiem izskanēt reģionālajās koncertzālēs. Tas iespējams īpaši pateicoties pašvaldību interesei, atbalstam un kultūras centru vadītāju augstajam pilsētu kultūras dzīves organizēšanas līmenim.

Komentējot plānotos koncertus, Andrejs Osokins norāda, ka programmas atšķiras, tā, piemēram, Ķekavā tiks atskaņots Andra Dzenīša jaundarbs "Bez mēness", bet Latgales vēstniecībā "Gors" gaidāms pasaules pirmatskaņojums Kristapa Pētersona skaņdarbam – abi jaundarbi tapuši kā veltījums Bēthovenam. Programmas centrā ir mītiem un leģendām apvītā "Sonata quasi una fantasia" jeb slavenā "Mēnesnīcas sonāte". Koncertā skanēs Bēthovena klavieru skices, Volfganga Amadeja Mocarta Fantāzija do minorā un Bēthovena sekotāju un viņa tradīciju turpinatāju - Roberta Šūmaņa, Sergeja Rahmaninova un Friderika Šopēna liriskās miniatūras.

"Latgales vēstniecībā "Gors" man būs liels gods pirmatskaņot Kristapa Pētersona veltījumu Bēthovenam. Manuprāt, šis komponista darbs ir ļoti vērtīgs pienesums latviešu klaviermūzikas pūrā. Kristapa Pētersona mūzikas valodas intonatīvā novitāte tieši atbilst šo vārdu fonētiskajai saspēlei, jo viņa Veltījumā Bēthovenam klasisko skanējuma vērienu Pētersons paplašina tam pievienojot savu skaņraža fantāziju caur plaukstu un pirkstu piesitieniem, klauvējieniem un pieskārieniem it kā modinot arvien jaunas klavieru dimensijas. Ar nepacietību gaidu šo piedzīvojumu," gaidāmo pirmatskaņojumu komentē Andrejs Osokins un piebilst:

"Pasaule ir mainījusies. Tagad daudz nav vajadzīgs - tikai ļoti labas klavieres. Jo koncertzālēs, kur ir brīnišķīgas klavieres var atskaņot brīnišķīgas programmas. Bēthovena mūzikai veltītos koncertus es gaidu ar īpašu satraukumu un saviļņojumu. Kopā ar klausītājiem vērosim Bēthovena monumentālās personības ietekmi uz visu turpmāko Eiropas mūzikas attīstību. 2020. gads ir veltīts Bēthovena dižajam garam un, kas zina, varbūt viņš patiešām tur būs kopā ar mums," papildina pianists.

Koncertprogrammas "Osokins – Bēthovenam" datumi un norises vietas:

23.09. Daugavpilī, Vienības nama Lielajā zālē - izpārdots
25.09. Talsu tautas namā - izpārdots
8.10. Ķekavā, Doles tautas namā
22.10. Ogres kultūras centrā
27.11. Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors"
20.12. Krustpils kultūras namā
9.01. Alūksnes kultūras centrā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!