Foto: Vida Press
9. oktobrī aprit 75 gadi kopš Džona Vinstona Ono Lenona dzimšanas. Ņujorkas centrālparkā otrdien tūkstošiem cilvēku izveidoja milzīgu miera simbolu, visas nedēļas garumā dažādās pasaules vietās notiek neskaitāmi piemiņas koncerti, sociālos tīklus pārpuldina viņam veltīti ieraksti.

Lenons dzimis 1940. gadā Liverpūlē. Pēc sarežģītas bērnības 15 gadu vecumā jaunais mūziķis nodibināja savu pirmo grupu "The Quarrymen", kas dažu gadu laikā, piedzīvojot vairākas sastāva un nosaukuma maiņas, kļuva par ansambli "The Beatles" - komerciāli veiksmīgāko grupu pasaules vēsturē.

Savas dzīves laikā Lenons bijis precējies divas reizes - ar mākslinieci Joko Ono un Sintiju Lenoni, abās laulībās dzimuši dēli - Šons un Džulians Lenoni.

1980. gada 8. decembrī Lenonu nogalināja Marks Čepmens - garīgi nelīdzsvarots fans.

Līdzās "Bītlu" nenovērtējamajai nozīmei mūzikas pasaulē, Lenons joprojām tiek atzīts un pielūgts arī kā miera aktīvists, solo mūziķis un ekscentriska personība.

Lenona dzīvei un visām tās darbības izteiksmēm ir veltītas neskaitāmas grāmatas, raidījumi un vairākas filmas. Viņa vārdā ir nosaukta lidosta Liverpūlē un krāteris uz planētas Merkurs, dažādās pasaules vietās uzstādīti pieminekļi mūziķa piemiņai.

Pola Makartnija un Lenona muzikālā sadarbība bieži tiek atzīta par vienu no ietekmīgākajām 20. gadsimta mūzikā. Žurnāls "Rolling Stones" viņu ir nodēvējis par piekto visu laiku vislabāko dziedātāju. Pēc savas nāves viņš ir iekļauts gan dziesmu autoru, gan rokenrola slavas zālēs.

Pēc "The Beatles" izjukšanas Lenons turpināja radīt mūziku gan kā solo mākslinieks, gan kopā ar savu sievu Joko Ono. Abi kopā arī nodarbojās ar politisku aktīvismu, iestājoties pret Vjetnamas karu un par mieru pasaulē.

Lenons pazīstams gan ar savu unikālo muzikālo domāšanu un poētiskajiem dziesmu tekstiem, gan arī neparastu humora izjūtu, izstrādātu vizuālo tēlu un domāšanas veidu. Viņa atstātais muzikālais mantojums joprojām ir pielūgts neskaitāmu fanu vidū visā pasaulē.

Izcilā mūziķa dzimšanas diena Rīgā tiks atzīmēta ar koncertiem Doma laukumā 9., 10. un 11. oktobrī.

Foto: AFP/Scanpix

"Delfi Kultūra" piedāvā "Bītlu" un Džona Lenona dziesmu un video materiālu izlasi.

'Love'

No 1970. gada albuma "John Lennon/Plastic Ono Band".

'Strawberry Fields Forever'

No 1967. gada albuma "Magical Mystery Tour".

'Stand By Me'

Savu versiju par 1961. gadā pirmoreiz izdoto Džerija Leibera un Maika Stollera dziesmu "Stand By Me" Lenons izdeva 1975. gadā.

'Norwegian Wood'

No 1965. gada albuma "Rubber Soul".

'I Am the Walrus'

No 1967. gada albuma "Magical Mystery Tour".

'Happiness Is a Warm Gun'

No 1968. gada albuma "The Beatles".

'Going Down On Love'

No 1974. gada solo albuma "Walls and Bridges".

'Imagine'

No 1971. gada albuma "Imagine".

'Give Peace A Chance'

Izdota kā singls 1969. gadā, kad vēl nebija izjukuši "Bītli".

'Don't Let Me Down'

Ierakstīta kā singls 1969. gadā, "Let It Be" albuma sesijā. Izdota kā singla "B" puse.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!