Foto: Publicitātes foto

Kinoteātrī "Splendid Palace" 19. decembrī pulksten 18 par godu leģendārās franču dziedātājas Edītes Piafas dzimšanas dienai pēc piecu gadu pauzes atkal izskanēs koncertizrāde "100 gadi ar Piafu", kuru papildinās arī īsfilmas "La Vie en Rose" pirmizrāde.

Andreja Osokina un Katrīnas Gupalo koncertizrāde "100 gadi ar Piafu" radīta 2015. gadā kā eksperimentāls starpžanru projekts, bet tā izrādījās tik veiksmīga, ka vairākās koncertturnejās to atzinīgi novērtēja gan klausītāji visā Latvijā, gan mūzikas kritiķi.

Armands Znotiņš portālā "Satori" tolaik rakstīja: "Edītes Piafas lomu var droši uzskatīt par īstu pārbaudījumu jebkurai dziedātājai, jebkurai aktrisei. Rezultāts nelika vilties, pārliecinot ar ieceres īstenojuma profesionalitāti un radošās koncepcijas daudzpusīgumu."

Piafai veltītā izrāde skanējusi arī Lielbritānijā un Somijā, taču Rīgā līdz šim tā atskaņota tikai vienreiz. Nojaucot robežu starp teātri un izpildītājmākslu, klasisko un populāro mūziku, "100 gadi ar Piafu" atklāj stāstu par vīrieša un sievietes mīlestību un tās nepieradināmo dabu iedvesmai pakļautajā mākslinieka dzīvē. Veltījums leģendārās franču dziedātājas Edītes Piafas simtgadei apvieno gan Piafas leģendārākos hītus un īpaši ekspresīvās pēdējo gadu dziesmas, kas daudziem klausītājiem būs atklājums, gan arī klasisko mūziku, kas, skanot Piafas dzīves laikā, iedvesmojusi viņu un radījusi atmosfēru 20. gadsimta Parīzē – tā ir gan Morisa Ravēla un Ēriksa Satī, gan Kloda Debisī un Olivjē Mesiāna mūzika. Izrādes īpašais viesis ir jaunais dziedātājs un trombonists Germans Superfins.

Edītes Piafas dzimšanas dienas vakara programmā tiks izrādīta arī režisores Jekaterinas Lanskajas veidotā īsfilma "Nāriņas sapnis", kuras stāsta fonā ir Edītes Piafas leģendārā kompozīcija "La Vie en Rose". Filma šovasar tika uzņemta krāšņajā Kristapa Morberga villā Jūrmalā.

Filmas scenārijs balstās režisores, kura dzimusi Sahalīnā, bērnudienu fantāzijās. Režisore bērnībā ticēja, ka uz salām dzimst nāras, taču viņām nākas slēpt savu neparasto būtību. Kā radītāju viņu vienmēr interesējuši autsaideri, subkultūru pārstāvji, cilvēki ārpus rāmjiem. Tā dzima ideja – pastāstīt nāras un vampīra mīlestības stāstu, kas dumpojas pret garlaicību, pārsātinājumu un vientulību.

"Šis notikums apvieno paradoksālas lietas: moderno bezgaumību un romantisma poētiku ar tā ļaunuma cildināšanu, personāžu piesātinātu iekšējo dzīvi un mītu daiļrades atdzimšanu," par savu ideju stāsta Lanskaja. "Galveno lomu izpildītāji – pianiste un dziedātāja Katrīna Gupalo un mūziķis Germans Superfins – nevainojami izpilda režisores uzdevumu. Nāra un vampīrs, kas slēpjas aiz vienkārša zvejnieka tēla ir jūtīgi, neapdomīgi un gatavi balansēt uz mīlestības un nāves robežas. Un viss šis notikums izvēršas, kad fonā skan Edītes Piafas leģendārā dziesma "La Vie en Rose", kuru izpildījusi arī lieliskā Marlēna Dītriha, tāpēc nolēmu pievienot franču izsmalcinātībai vācu bravūru."

Pasākuma apmeklētājam jābūt derīgam Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!