Foto: Publicitātes foto

Ar koncertu "Eņģeļi un dēmoni" Rīgas Domā 18. augustā pulksten 19.00 sāksies 23. Starptautiskais Garīgās mūzikas festivāls. Koncerta soliste būs starptautiski atzītā latviešu ērģelniece Iveta Apkalna.

Kā informē koncerta rīkotāji, Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" un tā mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Māris Sirmais, 23. Starptautiskā Garīgās mūzikas festivāla koncerti izskanēs Rīgā no 18. augusta līdz 5. septembrim.

Festivāla atklāšanas koncertā skanēs Dmitrija Šostakoviča, Olivjē Mesiāna un Ferenca Lista ērģeļmūzika. Iveta Apkalna par izvēlēto programmu stāsta: "Koncertā būs darbi, kas vēsta par dēmoni Lēdiju Makbetu no Dmitrija Šostakoviča operas, eņģeļiem, kas uzceļ katedrāli (Olivjē Mesiāna darbā "Mūžīgās baznīcas parādīšanās") un Ferenca Lista mūzika, kas spilgti ataino to, kā viņā visu dzīvi iekšēji cīnījušies laicīgie un garīgie spēki."

20. augustā plkst. 20.00 Rīgas Domā skanēs atceres koncerts gruzīnu komponista Gijas Kančeli piemiņai. Koncertā tiks atskaņots komponista pēdējais skaņdarbs "Tsutisopeli", kā arī vokālinstrumentālais darbs "Stiksa" ("Styx"), kas vēsta par ceļu uz mirušo pasauli. Opusa atskaņojumā piedalīsies alta virtuozs Maksims Risanovs (Ukraina – Lielbritānija). Koncertā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Riharda Dubras jaundarbs "Absolve Domine", kas īpaši veltīts Gijas Kančeli piemiņai. Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" un Māris Sirmais nemainīgi turpinās tradīciju – sadarbību ar Liepājas simfonisko orķestri.

Šogad festivāla mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais aicinājis divus Latvijas mūziķus, ar kuriem gadu gaitā izveidojusies īpaša draudzība un sadarbība, veidot pašiem savu koncerta programmu. 27. augustā Rīgas Domā pulksten 20.00 koncertā "Lūgšanu dārzs" skanēs Pētera Vaska, Jāzepa Vītola, Jāņa Mediņa, Johana Sebastiaba Baha, Petera Kornēliusa, Sezāra Franka un citu komponistu garīgā mūzika ērģelnieces Kristīnes Adamaites un samtainā baritona Rinalda Kandalinceva izpildījumā.

28. augustā festivāla organizatori aicina klausītājus doties uz vienu no mājīgākajām koncertzālēm Vecrīgā. Zirgu ielas koncertzālē notiks džeza un gospeļmūzikas sintēze. Koncertā piedalīsies starptautisks džeza mūziķu sastāvs - Una Stade, Grēta Grantiņa, Evelīna Kalniņa (vokāls), Elīza Apine (ģitāra), Tuomo Uusitalo, klavieres (Somija), Kaisa Maensivu, bass (Somija) un Joe Peri, bungas (ASV).

Viena no galvenajām festivāla tradīcijām ir jaundarbu koncerts. Šogad pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos četri darbi – Alvila Altmaņa "Missa Brevis", Renātes Stivriņas "Septiņi mirkļi pie krusta", saksofonista Arta Gāgas darbs "Top lūgts", kā arī Ulda Marhilēviča "Kyrie" un "Agios o Theos".
3. septembrī klausītājus priecēs viens no atzītākajiem profesionālajiem koriem Lietuvā – Lietuvas Valsts koris "Vilnius". Rīgas Sv. Pētera baznīcā kora galvenā diriģenta Artūras Dambrauskas vadībā skanēs lietuviešu sakrālā un laicīgā mūzika, sniedzot ieskatu Lietuvas mūsdienu mūzikas pasaules skaņu ainavās.

Festivāla noslēguma koncertā Rīgas Domā 5. septembrī izskanēs vērienīgais komponista Johannesa Brāmsa opuss "Vācu rekviēms". Atskaņojumā piedalīsies VAK "Latvija", Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris, solisti Elīna Šimkus un Rihards Millers. Pie diriģenta pults stāsies orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Festivāla organizatori aicina klausītājus sekot informācijai par programmu mājās lapā, kā arī Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" sociālajās platformās.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!