Foto: Kristiāns Putniņš

Komponistam Paulam Dambim 2021. gadā apritēja 85 gadi. Noslēdzot jubilejas gadu, 28. novembrī Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē notiks kamermūzikas koncerts "Pauls Dambis un viņa kompozīcijas skola".

Kā "Delfi" informē organizatori, koncerta pirmajā daļā skanēs meistara mācekļu – Leona Amoliņa, Selgas Mences, Ilonas Breģes mūzika, bet otrajā daļā – Paula Dambja skaņdarbi. Koncertā piedalīsies "Sinfonieta Rīga" stīgu kvartets, dziedātāja Ieva Parša un pianists Aldis Liepiņš.

Pauls Dambis plašai auditorijai zināms kā izcils kormūzikas komponists – ar viņa ciklu "Jūras dziesmas" saistās Imanta Kokara vadītā kamerkora "Ave Sol" slavas gājiens pasaules koncertzālēs un konkursos. Līdzās kormūzikai uz komponista rakstāmgalda vienmēr ir bijuši smalki niansēti kamermūzikas darbi.

Ievas Paršas dziedājumā skanēs Paula Dambja cikls "Trīs Imanta Ziedoņa un Paula Dambja variācijas", kas sacerēts 1973. gadā, savulaik bijis Maijas Krīgenas un Pētera Plakiža repertuārā – tās ir kolorītā spilgtas skaņu ainas "Nu zied ievas, ābelītes", "Izaugu diža", "Runā ļaudis".

Tāpat koncertā būs iespēja dzirdēt daļu no latviešu tautas dziesmu apdarēm balsij un klavierēm. Pēdējos gados meistara rokas sacerēti ir vairāki lielformas kamermūzikas opusi – vijoļsonāte, klavierdarbi, un no tiem būs iespējams dzirdēt jaunāko, jau Astoto stīgu kvartetu. Šis opuss ir sacerēts 2018. gadā un pirms trim gadiem izskanēja J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas LMT kamerzālē prof. Agnes Sprūdžas maģistrantu sniegumā. Tagad gaidāma "Sinfonietta Rīga" stīgu kvarteta interpretācija. Astotajam Paula Dambja stīgu kvartetam ir nosaukums "Tautasdziesmas gaita".

Koncerta pirmajā daļā skanēs jauns Leona Amoliņa dziesmu cikls ar Broņislavas Martuževas tekstiem balsij un klavierēm, sacerēts 2020. gada nogalē, tāpat kā Selgas Mences 2012. gadā sacerētais Stīgu kvartets un pirmatskaņojums Ilonas Breģes kompozīcijai "Es runāt gribētu tik klusi…" ar Māras Zālītes dzeju balsij un stīgu kvartetam.

Biļetes uz koncertu pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!