Foto: Edgars Pohevičs
Ar Pētera Vaska Sestā stīgu kvarteta pirmatskaņojumu "Artemis Quartet" izpildījumā Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" piektdien, 2. oktobrī, tika atklāta koncertsērijas "Personīgi" jaunā rudens/ziemas sezona.

Kameransamblis "Artemis Quartet" (Berlīne, Vācija) Liepājas klausītājiem sniedza divdaļīgu koncertprogrammu. Vakara pirmajā daļā izskanēja īpaši sastāvam radītais Pētera Vaska Sestais stīgu kvartets. Svinot Ludviga van Bēthovena 250. jubileju, kvartets nolēmis veidot koncertprogrammas, kurās Bēthovena darbi satiekas ar pavisam jaunu mūziku. Tā kvartets uzrunājis vairākus pasaulē zināmus komponistus, tostarp Pēteri Vasku, uzrakstīt skaņdarbu, kas veido dialogu ar Bēthovena mūziku.

Vaska jaundarbs ir kā autobiogrāfisks atskats uz pieredzēto. Tā četras daļas vēstī par atvadīšanos, atskatīšanos, aiziešanu un satikšanos – arī ar paša Bēthovena pārpasaulīgo mūziku. Programmas otrajā daļā izskanēja paša jubilāra Bēthovena 15. stīgu kvartets, kurā koncentrējas uzkrātās meistarības un cilvēcības pieredze.

"Šis īpašais laiks mums ir iemācījis, cik nenovērtējama ir iespēja muzicēt kopā, uzrunāt klausītāju sirdis un izteikt savas emocijas. Gan Bēthovens, gan Vasks savos opusos ir ielikuši bagātu emocionālo paleti, milzīgu intensitāti un pārpasaulīgu skaistumu," atzīst kvarteta pirmā vijole Vineta Sareika, kura pirms 30 gadiem dibinātajā ansablī spēlē kopš 2012. gada.

Pēc koncerta apmeklētājiem bija iespēja tikties gan ar kvarteta mūziķiem, gan pasaulē novērtēto latviešu komponistu Pēteri Vasku, lai pie kafijas tases vai atspirdzinoša dzēriena glāzes baudītu sarunas neformālā gaisotnē. Pēckoncerta sarunās komponists dalījās pirmajos iespaidos pēc pirmatskaņojuma, bet kvarteta mūziķi sniedza ieskatu koncertprogrammu sagatavošanas procesā un atklāja kvarteta ilggadējās karjeras aizkulises.

"Artemis Quartet" sastāvu veido latviešu vijolniece Vineta Sareika, "Konzerthausorchester Berlin" pirmā koncertmeistare, vijolniece Sujoena Kima (Suyoen Kim), "Deutsche Grammophon" ekskluzīvā māksliniece, čelliste Harieta Kreiga (Harriet Krijg) un pieredzes bagātais altists Gregors Zīgls (Gregor Sigl), kurš kvartetā spēlē visilgāk.

Kvartets koncertējis Eiropā, ASV, Āzijā, Dienvidamerikā un Austrālijā, tostarp uzstājoties prestižās koncertzālēs un ievērojamos festivālos. Jau 16 gadus kvartets veido savu kamermūzikas ciklu Berlīnes filharmonijas kamerzālē, bet kopš 2005. gada "Artemis" stīgu kvartets ekskluzīvi sadarbojas ar ierakstu namu "Virgin", kas šobrīd pazīstams kā "Erato". Vairāki kvarteta ieraksti saņēmuši nozīmīgus apbalvojumus, tostarp četras "ECHO Klassik" balvas.

Koncerts "Lielajā dzintarā" notika sadarbībā ar Rudens Kamermūzikas festivālu.

Koncertsērijas "Personīgi" sezonas turpinājumā:

25. oktobris – skaistākās krievu romances. Mihails Čuļpajevs;
22. novembri – Trio Palladio. Kamermūzikas šedevri;
13. decembrī – Laima Jansone. Trīs upes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!