Foto: LETA
Pamatīgi nosmaržoja pēc krāsas un pie labierīcību durvīm mazliet lipa pirksti – vakarnakt vēl krāsots! Bet pēcpusdienā soļojot pa Pērses ielu, pirmajā acumirklī nekas neliecināja, ka ballīte ir kaut kur tepat tuvumā. Tomēr vīri uzvalkos laipni aicināja ienākt – jaunajā "Palladium" viss esot demokrātiski!

To, ka Rīgā patiešām trūkst labas un kvalitātīvas koncertu norises vietas vidēja izmēra koncertiem, mūzikas cienītāju un arī profesionāļu vidū tika runāts jau labi pasen un ar baltu skaudību lūkots ziemeļu kaimiņu igauņu virzienā. Nu esam tikuši pie savas koncertzāles, kurā tiek solīts rīkot to grupu un solistu koncertus, kas līdz šim Rīgai gājuši secen tieši piemērotas vietas neesamības dēļ.

Trešdienas vakarā ar iesildīšanās ballīti presei, lūgtajiem viesiem no dāsno atbalstītāju vidus, galvaspilsētas švītiem un visiem čaklajiem darba rūķiem, kas savu raupjo roku pielikuši jaunās vietas tapšanā, tika atklāta jaunā koncertzāle "Palladium". Tika teiktas svinīgas runas, nelielu muzikālu priekšnesumu sniedza grupa "Iļģi" - pirmā pašmāju grupa, kas izsludinājusi koncertu "Palladium", tika baudīts šampanietis un vērtējoši nopētītās ilgi gaidītās koncertu norises vietas interjera detaļas.

Atklāšanu uzsāka kinohronika – par Padomju Latvijas ļaudīm, kuru interese par jaunatklāto kinoteātri "Palladium" pirmajās dienās esot pat pārāk liela. Tiesa kinoteātra ēkas vēsture stiepjas vēl senākā pagātnē, kad filmas uz lielā ekrāna līdzinājās īstam brīnumam. Ēka kino vajadzībām izbūvēta 1913. gadā, un pirmās Latvijas brīvvalsts laikā tas bijis otrs smalkākais kinoteātris aiz "Splendid Palace". Vizuālās pārvērtības "Palladium" iekštelpas piedzīvojušas vairākkārt – pēc II pasaules kara, kad ēka izdegusi, un pēc vēl viena ugunsgrēka 1957. gadā. Tagad pēc aptuveni 10 gadu dīkstāves durvis bijušā kinoteātra telpās vērusi koncertzāle ar tādu pašu nosaukumu - "Palladium".

Jaunā telpa koncertiem veidota, saglabājot kinozāles pusapaļo formu, arī interjers veidots respektējot ēkas vēsturi. Tāpat koncertzāles jaunais logotips veidots izejot no vēsturiskā "Palladium" uzraksta.

"Positivus Music" vadītājs un viens no "Palladium" īpašniekiem Ģirts Majors atklāšanas runā uzsvēra, ka veidojot jauno koncertu norises vietu, telpas vēsturiskā pagātne sevišķi ņemta vērā un jaunie īpašnieki pret to izturējušies ar dziļu pietāti.

Interjeru veidojusi dizainere Anna Butele, kuras pieeju jaunajās koncertzāles telpas izveidei varētu raksturot ar amerikāņu līgavas uzpošanu – kaut kas jauns, kaut kas vecs, kaut kas zilgans.. vai bija arī palienēts, to gan nezinu. Kopumā pirmajā mirklī koncertzāle atstāj tādu vēsu, nemājīgu iespaidu, kādu parasti atstāj nule izremontētas, vēl neapdzīvotas telpas. Taču vakara gaitā arvien vairāk atklājas raupjo betona sienu, pelēki brūni zilgano toņu un vestibila koka griestu un sienu plākšņu šarms. Kopumā interjers veidots vienkāršs, bet stilīgs – tā lai nenomāktu to, kas šai vietai vēl iedvesīs īsto dzīvību un mājīgumu – muzikālo saturu.

"Palladium" vide veidota tā, lai būtu ērta roka un popmūzikas koncertiem – divu līmeņu grīda zālē un divi balkoni, bet vajadzības gadījumā ir iespēja arī izvietot galdiņus un krēslus. Koncertzāles telpas būs atvērtas dažādu žanru izpildītāju koncertu organizatoriem. Tomēr der atcerēties, ka šī nebūs akustiskā koncertzāle un akadēmiskās mūzikas atskaņojumiem nebūs piemērota.

Turpmāko nedēļu programma jaunajā "Palladium" izskatās daudzsološi, pat neticami labi iesākumam – Līdsas zvaigznes "Kaiser Chiefs", šogad "Mercury" balvai izvirzītā Anna Kalvi, islandieši "FM Belfast". Ja tā tas tiks turpināts, es ieteiktu ikvienam mūzikas mīļotājam iet taisnā ceļā pie darba devēja ar argumentētu sarunu par algas pielikumu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!