Foto: Publicitātes foto
Koncertzālē "Lielais dzintars" 1. jūlijā plkst. 19.00 tiks atklāts Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) rīkotais festivāls "Liepājas vasara". Atklāšanas koncertā uzstāsies vijoļvirtuozu duets Jevgēnija Geļena un Jegors Grečišņikovs, portālu "Delfi" informē LSO pārstāvji.

Koncertā uzstāsies arī Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā. Mūziķi atskaņos Antonio Vivaldi, Astora Pjacollas, Nikolo Paganīni, kā arī Pablo de Sarasates, Žorža Bizē un Franca Vaksmana mūziku.

Šis ir visai neparasts projekts, kā apgalvo paši viesmākslinieki: "Otra tāda pasulē nav!" Koncertprogrammas pamatā ir pasaulslavenu komponistu oriģināldarbi, kas rakstīti vienai vijolei, bet klāt ir radīta atsevišķa partija vēl vienai solo vijolei, kas ir gan muzikāli, gan sarežģītības ziņā līdzvērtīga jau esošajai. Tādējādi tiek paplašināts repertuārs vijoļkoncertu žanrā, jo divām vijolēm ir maz kas sarakstīts. Līdz ar to šis projekts ir interesants ne vien parastam ierindas klausītājam, bet arī mūzikas profesionāļiem, jo kā stāsta abi mākslinieki: "Tā ir iespēja klasikas šlāgerus izdzīvot pavisam jaunā veidā."

Arī pats vijoļduets ir īpašs – abi mūziķi ir slavenā vijolnieka, Maskavas konservatorijas profesora Eduarda Grača skolnieki, kas atzinību guvuši ne vien Krievijā, bet arī Francijā, Vācijā, Lihtenšteinā un vēl citās.

Jegors Grečišņikovs kopš 2002. gada ir Diseldorfas simfoniķu otrais koncertmeistars, pirms tam kā koncertmeistars koncertējis ar vairākiem atpazīstamiem vācu un krievu kolektīviem un sadarbojies ar tādiem slaveniem diriģentiem kā Vladimirs Fedosejevs, Arams Hačaturjans, Vasīlijs Sinaiskis un vēl citiem.

Savukārt Jevgēnija Geļena kopš 2010. gada ir Dienvidvestfālenes filharmonijas koncertmeistare. Kā koncertmeistare viņa ir strādājusi ar vairākiem zināmiem vācu kolektīviem, tai skaitā Diseldorfas simfoniķiem.

Koncertā skanēs vasarai atbilstošas spāņu deju melodijas un Argentīnas tango ritmi. ""Liepājas vasaru" sāksim ar ļoti gaišu, dzīvespriecīgu un viegli uztveramu mūziku, kur būs daudz pazīstamu melodiju – var teikt – sava laika popmūzika, kā Vivaldi, kuru var atnākt un vienkārši baudīt," stāsta diriģents Atvars Lakstīgala.

Foto: Mārtiņš Sils. Diriģents Atvars Lakstīgala

Festivāls "Liepājas vasara", ko ik gadu organizē Liepājas Simfoniskais orķestris, ir leģendārā vasaras simfoniskās mūzikas cikla garīgais mantinieks un turpinājums. Gadu desmitiem Liepājā, Jūras parka brīvdabas estrādē siltajās vasaras dienās liepājnieki un kūrviesi ar visām ģimenēm varēja baudīt simfoniskās mūzikas koncertus. Tālajā 1783. gadā šo iniciatīvu aizsācis toreizējais Kurzemes hercogs Pēteris Bīrons. Pēdējos gados festivālā skanējuši tādi skaļi vārdi kā Giora Feidmans, Gidons Krēmers un "Kremerata Baltica", Avi Avitals, Tokiko Kato un citi.

Informācija par šo un citiem festivāla "Liepājas vasara" koncertiem atrodama www.liepajassimfoniskais.lv.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!