Foto: Nissor Abdourazakov

Lielajā ģildē sestdien, 18. septembrī, pulksten 19 jauno koncertsezonu aizsāks diriģenta Normunda Šnē vadītais kamerorķestris "Sinfonietta Rīga". Koncerta programmā skanēs divu Vīnes Klasicisma skolas dižgaru darbi.

Kā "Delfi" informē "Sinfonietta Rīga" pārstāvis Gints Ozoliņš, programmā skanēs "simfonijas tēva" Jozefa Haidna 1765. gadā tapusī 28. simfonija un 30 gadu vēlāk pirmatskaņotais ģeniālā pianista un komponista Ludviga van Bēthovena hrestomātiskais Pirmais klavierkoncerts. Tā atskaņojumā varēs dzirdēt Taškentā dzimušo uzbeku pianistu, Londonas Starptautiskā klavierkonkursa laureātu Behzodu Abduraimovu. Pasaules pirmatskaņojumu koncertvakarā piedzīvos latviešu komponistes Agnetes Krilovas Otrā simfonija "Uz jauno pasauli".

Kā atgādina Ozoliņš, iepriekšējo koncertsezonu "Sinfonietta Rīga" noslēdza bez aplausiem - videotiešraidē no klausītājiem cieši noslēgtās Lielās ģildes. Tomēr jauno, 16. koncertsezorķestris sāks kopa ar publiku.

Sagaidot jauno sezonu, orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents Normunda Šnē akcentē: "Mūzikai ļoti nepatīk gulēt apputējušos plauktos. Mūzikai jāatrodas uz pultīm, orķestrī, mūziķu gādīgo roku aprūpētām."

Orķestris "Sinfonietta Rīga" jau šīs vasaras mēnešos ir koncertējis, tas piedalījās Krista Auznieka kameroperas "Tagadne" atskaņojumā "Hanzas peronā", cikla "Vasaras vakara kamermūzika" koncertos mākslas centrā "Zuzeum", sadarbība ar Valsts akadēmisko kori "Latvija" uzstājies 24. Starptautiskajā Garīgās mūzikas festivālā, bet īsi pirms sezonas atklāšanas – notiks Pētera Vaska 2. Vijoļkoncerta "Vakara gaismā" Latvijas pirmatskaņojums kopā ar vijolnieku Hugo Tičati Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

"Jaunās koncertsezonas atklāšanas koncertprogrammā skaidri nolasāms "Sinfonietta Rīga" oriģinālais un gadiem rūpīgi koptais rokraksts. Te vienlīdzīgi un demokrātiski lomas iedalītas gan 18. gadsimta muzikālo žanru pionierim Jozefam Haidnam, gan pērnā gada lielajam jubilāram, dižajam Ludvigam van Bēthovenam, te arī latviešu jaunās mūzikas pirmatskaņojums – Agnetas Krilovas Otrā simfonija, kas savu tikšanos ar klausītāju gaida jau kopš iepriekšējās sezonas," programmu ieskicē Ozoliņš.

Bēthovena klavierkoncertā Rīgas publika pirmo reizi tiksies ar jauno uzbeku pianistu Behzodu Abduraimovu, kura virtuozo tehniku un izkopto muzikalitāti novērtējuši klausītāji pasaules prestižākajās koncertzālēs. Pianists Rīgas koncertā muzicēs iepriekš izziņotā Jevgeņija Sudbina vietā.

Agnetas Krilovas Otrās simfonijas "Uz jauno pasauli" partitūrā autores domas un sajūtas klejo pāri vecās un jaunās pasaules robežstāvokļiem. Reflektējot par Krilovas darbā iekodētajām inividuālajām un kolektīvajām priekšnojautām, Normunds Šnē pauž: "Darbs, kas tik ļoti atbilst šī brīža situācijai pasaulē, ka tam pat reizēm grūti noticēt. Tie ir dziļi subjektīvi cilvēka meklējumi un mēģinājumi atrast atbildes: Vai mums ir nepieciešama jauna pasaule? Kāda ir šī pasaule, kurā mēs dzīvojam? Vai balstoties uz pagātni, mēs varam zināt, kas mūs sagaida nākotnē?"

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!