Foto: Publicitātes foto

Rundāles pils dārzā 9. jūlija vakarā notiks par krāšņu tradīciju kļuvušais Senās mūzikas festivāla noslēguma koncerts.

Kā "Delfi" informē festivāla rīkotāji no VSIA "Latvijas Koncerti", lielāko senās mūzikas svētku noslēgumā arī šogad skanēs Antonio Vivaldi vijoļkoncertu cikls "Gadalaiki" – viens no populārākajiem klasiskās mūzikas opusiem, kas piedzīvojis daudzus ieskaņojumus un interpretācijas visā pasaulē. Kopā ar kamerorķestri "Sinfonietta Rīga", Normunda Šnē vadībā, koncertā piedalīsies arī izcilā vijolniece, pasaules vadošo orķestru soliste Kristīne Balanas.

Kā atgādina organizatori, ciklā "Gadalaiki" apvienotie četri vijoļkoncerti pirmoreiz izdoti 1725. gadā krājumā ar nosaukumu "Harmonijas un izdomas sacensība".

Šoreiz saspēlē ar "Sinfonietta Rīga" "Gadalaikus" atskaņos spilgtā vijolniece Kristīne Balanas – Lielās mūzikas balvas laureāte ar ievērojamu starptautisku karjeru. Laikraksts "The Times" raksturojis latviešu vijolnieci kā "žilbinoši virtuozu" mūziķi. Viņa ir viena no visstraujāk plaukstošajiem talantiem uz pasaules skatuvēm, Starptautiskā "ARD" konkursa fināliste un Spānijas karalienes Sofijas balvas "Fundacion Excelentia Young Talent" saņēmēja. Arī pašu mājās jaunās vijolnieces sniegums novērtēts ar Lielo mūzikas balvu kategorijā "Gada jaunais mākslinieks 2017".

Kā soliste Kristīne Balanas koncertējusi ar daudziem pasaules orķestriem, kuru vidū īpaši jāizceļ debija Berlīnes filharmonijā ar Berlīnes simfonisko orķestri, tikšanās ar Londonas Karalisko filharmonisko orķestri Londonas "Cadogan" zālē, debija pie Bavārijas Radio simfoniskā orķestra un Parīzes kamerorķestra. Ar apskaužamu regularitāti jaunā vijolniece atgriežas Berlīnes filharmonijā, Londonas "Southbank" centrā un Ņujorkas Kārnegija zālē.

Kristīne Balanas ar izcilību absolvējusi Karalisko Mūzikas akadēmiju Londonā, studējot pie Ģērģa Pauka un ar panākumiem papildinājusies Hansa Eislera Mūzikas augstskolā Berlīnē, talantu prasmes slīpējot vijolnieka Koļas Blahera vadībā, savukārt patlaban viņas mentors ir Leonīds Kavaks.

"Nepagurstoši popularizējot laikmetīgo mūziku un mazāk zināmu repertuāru, Kristīne ir pirmatskaņojusi Deivida Kūnana Vijolkoncertu ar RTÉ Nacionālo SO un piedalījusies Veinberga Vijolkoncerta Lielbritānijas pirmatskaņojumā, kā arī Pētera Vaska vijolkoncerta "Tālā gaisma" Rumānijas pirmatskaņojumā. Kā kamermūziķe Kristīne sadarbojusies ar Maksimu Vengerovu, Vadimu Gluzmanu, Borisu Garļicki, Rolandu Krīgeru un Rīdigeru Loteru," raksta Senās mūzikas festivāla rīkotāji.

Kristīne spēlē 1787. gada Antonio Graņāni vijoli, ko viņai laipni aizdevis "The Little Butterfly" fonds ar Bēra Starptautiskās vijoles biedrības starpniecību.

Jau ziņots, ka Senās mūzikas festivāls šogad notiks no 6. līdz 9. jūlijam. Festivāla programmā gaidāmi krāšņi koncerti Rīgā un Rundālē. Biļetes uz Senās mūzikas festivāla koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!