Foto: DELFI Aculiecinieks
Šogad aprit desmit gadi, kopš pie Jūrmalas tika novietots savulaik populārajam un traģiski bojā gājušajam Krievijas dziedātājam Viktoram Cojam veltīts piemineklis.

Neskatoties uz to, ka ik vasaru pieminekļa postaments tiek apsekots un tiek veikti sīki restaurācijas darbi, pēdējo gadu laikā pieminekļa stāvoklis ir pasliktinājies un kosmētiskie darbi vairs nepalīdz, tādēļ sākta ziedojumu vākšana Coja pieminekļa restaurācijas veikšanai.

Lai vāktu ziedojumus pieminekļa restaurācijai, 2011.gada 22.decembrī tika dibināta biedrība "Pareiza lieta", kuras sastāvā ietilpst Coja pieminekļa izveides iniciatīvās grupas locekļi - Amirans Habelašvili, Ruslans Vereščagins un Valērijs Petrovs.

Restaurācijas gaitā iecerēts aizstāt esošo postamentu no betona un flīzēm ar jaunu postamentu no granīta. Postaments no granīta būs izturīgs dažādos laika apstākļos un tas būs pamats visam piemineklim. Tāpat iecerēts veikt žoga nomaiņu un ierīkot apgaismojumu.

Lai piesaistītu līdzekļus Coja pieminekļa restaurācijai, izveidota arī mājaslapa "www.35km.lv", kur var iepazīties ar projekta aprakstu, jaunā postamenta vizualizāciju, pieminekļa izgatavošanas vēsturi un informāciju par ziedošanas iespējām.

Krievijas leģendārais dziedātājs Cojs gāja bojā autokatastrofā Latvijā 29 gadu vecumā 1990.gada 15.augustā. 2002.gada 15.augustā Slokas-Talsu šosejas 35.kilometrā tika atklāts Coja piemineklis. Piemineklis atrodas vietā, kur traģiski gāja bojā dziedātājs.

Katru gadu vasaras periodā pieminekļa postaments tiek apsekots un veikti sīki restaurācijas darbi. 2006.gadā tika nomainītas visas flīzes uz postamenta.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!