Foto: Vida Press
Otrdien, 25. aprīlī, aprit 100 gadi kopš izcilās amerikāņu džeza dziedātājas Ellas Ficdžeraldas (1917-1996) dzimšanas.

Viena no visu laiku talantīgākajām džeza solistēm, Ella Ficdžeralda bieži dēvēta arī par Dziesmas pirmo lēdiju, lēdiju Ellu un džeza karalieni. Lai arī mūsdienu populārajā mūzikā trīs oktāvu balss diapazons netiek uzskatīts par ko nepārspējamu, Ficdžeralda izcēlās ar satriecošu spēju noturēt balss toņa tīrību, frāzējuma skaidrību un intonācijas precizitāti.

Jaunībā pēc mātes nāves māksliniece cietusi no vardarbības un bijusi bezpajumtniece, kamēr 1934. gadā debitēja "Apollo" teātrī. Pēc debijas viņa strauji ieguva atpazīstamību un bagātību.

Viņas pirmais komerciāli veksmīgais izrāviens notika pateicoties 19. gadsimta bērnu dziesmas "A Tisket A Tasket" apdarei, kas radīta kopā ar Alu Feldmanu. Skaņdarbs, kas bija arī Ellas pirmais ieraksts, kopš izdošanas 1938. gadā kļuvis par vienu no džeza mūzikas standartiem.

Pēc "A Tisket A Tasket" Ficdžeralda, sadarbojoties ar pasaules labākajiem mūziķiem, to skaitā Luiju Ārmstrongu, Frenku Sinatru un citiem, publicēja desmitiem citas kompozīcijas, kas kļuva par sava laika lielākajiem hitiem.

Sava gandrīz 60 gadus ilgā radošā mūža laikā saņēmusi 13 "Grammy" balvas, tostarp – balvu par mūža ieguldījumu mūzikā. Ronalds Reigans un Džordžs H. V. Bušs katrs pasnieguši dīvai augstāko civilo apbalvojumu ASV – Prezidenta brīvības medaļu. Vairāki viņas ieraksti iekļauti "Grammy" slavas zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!