Foto: Jānis Lerhs. Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs, 1.f., 7022P.l.
Šī gada 2. jūnijā svinama latviešu operdziedātājas Elfrīdas Pakules 105. jubileja. Elfrīda Pakule (1912. gada 2. jūnijs – 1991. gada 31. decembris), kas dēvēta par latviešu lakstīgalu, vecākās paaudzes mūzikas cienītājiem un pazinējiem asociējas ar spilgtu personību latviešu kultūrā un mākslā.

Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs vēsta, ka jau pirmajā viņas solokoncertā klausītāji skatuvi noklājuši ar ziediem. Savā dziedātājas karjerā soliste ieguva gan mākslas cienītāju, gan visas sabiedrības atzinību.

Elfrīda Pakule dzimusi 1912. gada 2. jūnijā. Jau agrā bērnībā atklājies meitenes mākslinieciskais talants, bet 18 gadu vecumā jauniete sākusi apgūt vokālās studijas pie izcilā dziedātāja Paula Saksa. Pirmais solokoncerts noticis 26 gadu vecumā 1938. gada 28. novembrī Melngalvju namā Rīgā.

1940. gada 15. februārī Elfrīda Pakule debitēja kā Nakts karaliene savā pirmajā skatuves lomā Mocarta operas "Burvju flauta" iestudējumā. Jaunā operdziedātāja tika iekļauta operas štatā, bet notikumu gaitu izmainīja karš. 1941. gada 22. jūnijā operas mākslinieki bija devušies uz Maskavu, lai piedalītos "Vissavienības II estrādes mākslinieku konkursā". Konkurss tā arī nenotika, un mūziķus steidzami evakuēja no Maskavas uz Ivanovu, kur tie tika pieņemti par solistiem vietējā filharmonijā un darbojās Latvijas PSR Valsts mākslas ansamblī. Mākslinieki, viņu vidū arī Elfrīda Pakule, ārkārtīgi daudz uzstājās koncertos, kas notiek kara hospitāļos, iesaukšanas punktos. Arī Krievijā Pakules talants tika cienīts un apbrīnots un 1944. gada novembrī, atsakoties no vairākiem piedāvājumiem turpināt darbu Maskavā, dziedātāja atgriezās Rīgā. Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs piedāvā ielūkoties izcilās operdziedātājas Elfrīdas Pakules portretos.

Elfrīda Pakule operdziedātājas karjeru līdz 1956. gadam turpināja Operas un baleta teātrī, kur viņa iestudēja divpadsmit galvenās koloratūrsoprāna partijas. Pēc tam mākslinieci pārcēla darbā uz Rīgas filharmoniju. Elfrīda Pakule koncertēja filharmonijas rīkotajos simfoniskās mūzikas vakaros un tematiskos koncertu ciklos. Dziedātājas karjeru māksliniece beidza 1970. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!