Foto: DELFI

Igauņu komponists Arvo Perts (Arvo Pärt), kurš iepriekš bija pasaulē visvairāk spēlētais mūsdienu komponists, astoņus gadus pēc kārtas, 2019. gadā zaudēja galveno vietu amerikāņu komponistam Džonam Viljamsam (John Williams), raksta "Estonian World".

Saskaņā ar klasiskās mūzikas datubāzi "Bachtrak", 2019. gadā visizpildītākie mūsdienu komponisti pasaulē bija Džons Viljamss (John Williams), Arvo Perts, Džeims Makmilians (James MacMillan), Filips Glāss (Philip Glass), Džons Adamss (John Adams), Ģērgs Kurtags (György Kurtág), Ēriks Vaitekrs (Eric Whitacre), Džons Raters (John Rutter), Tomass Adess (Thomas Adès) un Stīvs Reihs (Steve Reich).

Vietne "Bachtrak" katru gadu aprēķina statistikas datus, kas parāda, cik reižu katra komponista darbs ir atskaņots. Visvairāk izpildītākie komponisti kopumā bija Bēthovens, Mocarts, Bahs, Brāmss, Šūberts, Čaikovskis, Šūmanis, Šopēns un Mendelszons.

Datu bāze "Bachtrak" publicē arī statistikas datus par nodarbinātākajiem diriģentiem, orķestriem un lielāko daļu veikto individuālo darbu. Jau ziņots, ka nodarbinātākais diriģents bija latvietis Andris Nelsons.

Arvo Perts ir dzimis 1935. gadā Paidē, Igaunijā. 2018. gadā Laulasmaa, Igaunijā durvis vēra jauns centrs, kas iepazīstina gan pašmāju, gan starptautiskus apmeklētājus ar Perta radošo mantojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!