Foto: Publicitātes foto

Izcilais igauņu komponists Arvo Perts svētdien saņēmis Polijas augstāko kultūras apbalvojumu - zelta medaļu "Gloria Artis".

Godalgu komponists saņēma savā autorkoncertā, kas notika Varšavā, Jāņa Pāvila II muzeja Rotondas zālē. Koncertā, kas bija viens no Polijas Republikas valstiskuma atjaunošanas simtgadei veltītā festivāla "Eufonie" pasākumiem, piedalījās Igaunijas Filharmonijas kamerkoris un Tallinas kamerorķestris diriģenta Tenu Kaljustes vadībā. Apbalvojumu Pertam kā šā festivāla goda viesim pasniedza Polijas Kultūras un nacionālā mantojuma ministrijas valsts sekretārs Jaroslavs Sellins.

Pirmdien komponists saņems otru augstu Polijas atzinības apliecinājumu – Varšavas Friderika Šopēna Mūzikas universitātes goda doktora titulu "par izciliem sasniegumiem mūzikā un skaņdarbu universālo dziļumu".

1935. gadā dzimušais Arvo Perts ir pasaulē pazīstamākais igauņu komponists, kas izveidojis savu skanisko paradigmu jeb tintinnabuli – kompozīcijas tehniku, kura balstās uz ideju par mazu zvaniņu sasaukšanos.

Pēc Tallinas konservatorijas beigšanas viņš sākotnēji strādāja Igaunijā, bet septiņdesmitajos gados aizvien vairāk sāka pievērsties garīgās mūzikas sacerēšanai un, lai saglabātu radošo brīvību, 1980. gadā pārcēlās uz dzīvi Rietumos, vispirms Vīnē, pēc tam Berlīnē, kur drīz iemantoja plašu starptautisku atzinību. Kopš 2010. gada Perts atgriezies uz pastāvīgu dzīvi dzimtajā Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!