Foto: F64

Rīgas Doma baznīcā piektdien, 17. jūnijā, pulksten 19.00 tika atklāts Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls "Rīgas Doms 2020", portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāji.

Atklāšanas koncertā muzicē Lielās mūzikas balvas skatītāju balsojuma laureāte Ilze Grēvele-Skaraine un ērģelniece Ilze Reine.

Koncerts veltīts Luijam Vjernam un Šarlam Turnemīram – franču komponistiem, ērģelniekiem, kuriem šogad tika atzīmēta 150. jubileja. Luijs Vjerns bijis Parīzes Dievmātes katedrāles ērģelnieks 37 gadus, viņš mūzikas vēsturē iegājis ne tikai ar savām ērģeļu kompozīcijām – ērģeļu simfonijām un harmoniski bagātām, gaismēnu pilnām miniatūrām, bet ar arī ar savu pēdējo koncertu: kādā brīdī mūzika apstājās, palika skanot tikai viens garš pedāļa tonis – meistars, spēlējot skaņdarbu, bija aizgājis mūžībā.

Šarls Turnemīrs bija izslavēts ne vien kā komponists, bet kā izcils improvizators; viņš – tāpat kā viņa skolotājs Sezārs Franks - mūža garumā spēlējis Parīzes Sv. Klotildes baznīcā. Ērģeļu mistiķis, arabesku meistars, viņa mūzika balstīta uz senajiem baznīcas dziedājumiem. Koncertam izraudzītas divas improvizācijas par gregoriskām melodijām, tās iespēlētas platē 1930./31. gadā, nošu transkripcija veikta vēlāk no šī ieraksta.

Koncertā uzstāsies ērģelniece Ilze Reine; soliste Ilze Grēvele-Skaraine (soprāns). Skanēs gan tradicionālo liturģisko tekstu "Ave Maria", "Panis angelicus" interpretācijās, gan Vjerna vokālais trihtips "Les Angelus".

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!