Foto: Publicitātes foto

Ar svinīgu atklāšanas koncertu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā svētdien, 14. jūnijā, tika atklāts Jāzepa Vītola 4. starptautiskais vokālistu konkurss. 15., 16. un 17. jūnijā 26 dalībnieki no 10 valstīm demonstrēs savas balss labākās īpašības, ļaujoties veiksmei un, protams, žūrijas komisijai Maijas Kovaļevskas vadībā, noslīpēt šī konkursa dalībniekus un pārvērst tos no tīrradņiem par dārgakmeņiem. Konkurss noslēgsies ar vērienīgu jauno solistu koncertu Latvijas Nacionālajā operā, kad konkursa uzvarētāji dalīs skatuvi ar Latvijas Nacionālās operas orķestri Mārtiņa Ozoliņa vadībā.

Kā vēsta JVLMA pārstāvji, konkursa pirmajā kārtā dalībnieki izpildīs četrus skaņdarbus – 17. vai 18. gadsimta komponista āriju no operas, kantātes vai oratorijas, paša izvēlētu Jāzepa Vītola dziesmu, savas valsts komponista dziesmu un 19. vai 20.gadsimta komponista operas āriju.

Konkursa otrajā kārtā jauno vokālistu izpildījumā skanēs izvērstas operas ārijas no V.Bellīni, Dž. Rosīni un G.Doniceti operām, vācu, angļu, franču, krievu kamermūzikas pērles, ārijas no operām vai klasiskajām operetēm un laikmetīgās operas ārijas.

Abas konkursa kārtas ikviens interesents ir aicināts vērot klātienē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā 15., 16. un 17. jūnijā no plkst. 11.00 – 17.00 vai interneta tiešraidē konkursa mājas lapā www.vitolakonkurss.lv/vvc. Konkursa otro kārtas tiešraidi nodrošina Latvijas Sabiedrisko mediju portāls www.lsm.lv.

"Jāzepa Vītola starptautiskais vokālistu konkurss ir tiešām augsta līmeņa jauno mūziķu iespēja pārsteigt un pārliecināt žūrijas sastāvu, bet, galvenokārt, pārbaudīt, norūdīt sevi, ieraudzīt profesionālus mūziķus no citām valstīm un, jā, pateicoties sacensību garam, mazliet pārspēt katram pašam sevi," atzīst konkursa partnera, Latvijas Nacionālās operas valdes locekle Daina Markova.

Konkursa žūrijas sastāvā Maijas Kovaļevskas vadībā aicināti piedalīties Nikolas Peins (Nicholas Payne), Opera Europa direktors, bijušais Londonas Koventgārdena un Angijas Nacionālās operas direktors, Outi Kahkonen (Outi Kahkonen), Eiropas vokālo pedagogu asociācijas (EVTA) prezidente, Helsinku Sibeliusa Mūzikas akadēmijas Vokālā katedras docente, Vladimirs Prudņikovs, Lietuvas Mūzikas un Teātra akadēmijas Vokālās katedras profesors, Andris Veismanis, LNO valdes priekšsēdētāja vietnieks muzikālajos jautājumos, Kora diriģēšanas katedras docents un Zigrīda Krīgere, JVMA Vokālās katedras vadītāja.

4. starptautiskā Jāzepa Vītola vokālistu konkursa mērķis ir turpināt un uzturēt Latvijas operdziedāšanai svarīgu profesionālu notikumu, kas ļauj izvērtēt sevi starptautiskā mērogā, salīdzināt pieredzi, motivēt jaunos dziedātājus, dibināt kontaktus un vēlreiz apliecināt Latviju kā valsti ar augsti attīstītām dziedāšanas tradīcijām. Vienlaikus ar šo konkursu Rīgā notiks arī Eiropas vokālo pedagogu asociācijas kongress Eurovox 2015, pulcējot vokālos pedagogus no visas Eiropas. Konkursu rīko Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija sadarbībā ar Latvijas Nacionālo operu, kurā notiks konkursa fināls.

Konkursa rīkošanu finansiāli atbalsta Latvijas kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome un Kultūras ministrija, bet naudas balvas uzvarētājiem nodrošina Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Biļetes uz konkursa fināla koncertu "Dārgakmeņi" Latvijas Nacionālajā operā 19. jūnijā pieejamas operas un Biļešu paradīzes kasēs, kā arī internetā www.bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!