Foto: Publicitātes foto

No 21.augusta līdz 23.augustam Vidzemes koncertzālē "Cēsis" izskanēs festivāls "LNSO Vasarnīca", ko klausītājiem pirmo reizi piedāvās Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO).

Festivālā LNSO Baibas Skrides un Vestarda Šimkus lasījumā izskanēs Bendžamina Britena, Pētera Čaikovska, Volfganga Amadeja Mocarta, Frederika Šopēna, Aleksandra Skrjabina un Dmitrija Šostakoviča darbi, bet festivālu vainagos Riharda Vāgnera operas "Loengrīns" koncertversija.

"LNSO vasarnīca" būs Latvijas kultūras vēsturē sakņots, mūsdienīgi pasniegts klasiskās mūzikas festivāls ģimenei, kura uzdevums būs veicināt kultūras tradīciju pārmantošanu paaudzēs un klasiskās mūzikas vērtību izskaidrošanu dažādu interešu un vecuma apmeklētājiem. "LNSO vasarnīcā" ģimenes pa dienu varēs pavadīt laiku izglītojošās nodarbībās, filmu seansos, bērnu koncertprogrammās, mūzikas instrumentu iepazīšanas darbnīcās, būs iespēja zīmēt un izdejoties tematiskajās kustību nodarbībās, bet vakaros atgriezties koncertzāles telpās, lai izbaudītu LNSO mūziķu un solistu sniegumu kādā no trim piedāvātajām programmām.

Festivāla programmu bērniem veido komponista Riharda Zaļupes un režisores Paulas Pļavnieces veidotais koncertuzvedums, kā arī muzikālu animācijas filmu seansi, kur īpašā godā būs studijas "Dauka" veidotās īsfilmas - "Kabata", "Zaķīšu pirtiņa", "Laimes lācis" un "Zelta sietiņš" ar Imanta Kalniņa mūziku, "Sēd uz sliekšņa pasaciņa" ar Zigmara Liepiņa mūziku, "Neparastie rīdzinieki", "Desas piedzīvojumi" ar Valta Pūces mūziku, kā arī jau minētās radošās un izglītojošās darbnīcas visas dienas garumā 22.augustā un 23.augustā.

Jauniešu auditorija, kas LNSO koncertos manāma aizvien biežāk kopš pērn sāktā cikla "Koncertsarunas ar Goran Gora", līdzās vakara koncertu programmām gūs negaidītas atklāsmes, divos seansos skatoties mūzikas vēsturnieces Ligitas Vidulejas veidotās muzikālās filmas, kuru vidū ir tādi šedevri kā "Māsa Kerija", "Disko ēnā" un "Saulrietu violetās ērģeles". Pirms filmām būs stāsti par Latvijas kultūras dzīvi 70.gadu un 80.gadu mijā, kad tapušas šīs filmas.

"LNSO vasarnīcas" māksliniecisko piedāvājumu ik vakaru vainagos lielisks koncerts. 21.augustā LNSO Andra Pogas vadībā atskaņos Čaikovska "Ceturto simfoniju" un Skride būs soliste Britena "Vijolkoncerta" atskaņojumā. 22.augustā "Vasarnīcā" ciemosies "Spīķeru kvartets" un Šimkus, bet 23.augusta vakaru pieskandinās Vāgnera operas "Loengrīns" atskaņojums soprāna Magdalēnas Annas Hofmanes, mecosoprāna Taņas Ariadnes Baumgartneres un tenora Korbija Velča balsī. Koncertversijas diriģents - jaunais un spožais amerikāņu maestro Roberts Trevinjo.

""LNSO vasarnīca" ir kā saules pielieta, mazliet tveicīga koka mājas veranda ar krāsainiem logiem - te sava vieta ir vēstuļgaldam, paaudžu pieredzi nesošai kumodei ar paslēptu saldumtrauku, lielam grāmatplauktam, ērtam šūpuļkrēslam un, protams, kādam mūzikas instrumentam. Tam bērni pieskaras ar dalītu pienākuma un intereses sajūtu - atkarībā no tā, vai mūzika ir ikdienas rūpe vai neiepazīts brīnums. Dienas laikā telpa ir spēlēs un rotaļās dzimušu smieklu pilna, bet vakaros, kad dārzā ābeles krāsojas tumšākas un telpu izgaismo mēness, istabā pulcējas svinīgi tērptas dāmas ar pavadoņiem un gaisā uzvirmo īpaša labsajūtas formula. Neviens nezina tās precīzu sastāvu, bet visi tajā sajauš mūziku. "LNSO vasarnīcā" vienmēr gribas atgriezties," stāsta Kutuzova.

Vienas dienas un triju dienu biļetes uz "LNSO vasarnīcas" koncertiem nopērkamas Lielās ģildes un "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!