Foto: Publicitātes attēls
Trokšņu mūziķis un kurators Rasels Hasvels (Russell Haswell) uzstāsies nepieradinātās mūzikas festivāla "Skaņu mežs" noslēdzošajā koncertvakarā, 12. novembrī, ievadot ikoniskā britu elektroniskās mūzikas dueta "Autechre" koncertu.

Hasvels, kurš devies līdzi jau vairākās "Autechre" Eiropas un ASV tūrnejās, ir trokšņu mūziķis un starpdisciplinārs mākslinieks, kura darbus publicējušas tādas izdevniecības kā "Editions Mego", WARP, "Warner Classical" un "Diagonal". Lai gan Hasvels primāri tiek asociēts ar ap gadsimtu miju notikušās "elektroniskās mūzikas eksplozijas" radikālākajām izpausmēm, viņš darbojas arī kā kurators, kas radījis projektus tādiem festivāliem un mākslas muzejiem kā "PS1/MoMa", "All Tomorrows Parties", "Aldeburgh Music" un "Thyssen-Bornemisza Art Contemporary". Hasvels savu nozīmīgāko muzikālo ietekmju vidū min japāņu trokšņu mūzikas projektus "Pain Jerk" un "Incapacitants", kā arī komponista Janna Ksenaka (Iannis Xenakis) elektronisko mūziku, taču šajā sarakstā klātesoša ir arī deju mūzika, piemēram, tehno meistari Roberts Huds (Robert Hood) un Džefs Milzs (Jeff Mills). Šāds ietekmju kokteilis izpaudies arī dažos no viņa nesenākajiem ierakstiem "37 Minute Workout" un "As Sure as Night Follows Day", kuriem var piedēvēt vēl aizvien konfrontējošu, taču ritmiskāku skanējumu. Atgriešanos pie digitāla noiza tīrākā šī žanra izpratnē iezīmēja pirms nedēļas iznākušais ieraksts "PANTHER nO!se" – Hasvels albumu laidis klajā pats sava jaundibinātā leibla "Haswell Studio" paspārnē.

Britu žurnāls "The Wire" Hasvela mūziku raksturo kā "liesu, ekonomisku un ārkārtīgi aizraujošu", savukārt interneta medijs "FACT Magazine" nodēvējis Hasvelu kā "vienu no drosmīgākajiem un radoši nelokāmākajiem starpdisciplinārajiem māksliniekiem, kas pēdējo 20 gadu laikā ir nākuši no Lielbritānijas".

Šī nav pirmā reize, kad Hasvels dodas tūrnejā kopā ar "Autechre" – viņa albumu "In It (Immersive Live Slavage)", piemēram, pilnībā sastāda ieraksti no priekšnesumiem "Autechre" 2010. gada tūres ietvaros. Turklāt šī nav arī pirmā reize, kad Hasvels viesojas "Skaņu mežā" – viņš iepriekš festivālā uzstājies gan kā solomākslinieks, gan kopā ar austriešu skaņu mākslinieku un mūziķi Florianu Hekeru (Florian Hecker).

Foto: Publicitātes attēls

Hasvels ir sastrādājies arī ar tādiem mūziķiem kā "power electronics" ansambli "Whitehouse", "WARP records" slavenību Aphex Twin, fluxus kustības mākslinieku Jasunao Tone (Yasunao Tone), japāņu trokšņu mūzikas ikonu Merzbow, savulaik Rīgā spēlējušo elektronikas duetu "Pan Sonic" un skaņu mākslinieku Karlu Mihaelu fon Hausvolfu (Carl Michael von Hauswolff). Hasvels ir bijis arī viens no "Autechre" blakusprojekta "Gescom" dalībniekiem.

Par Hasvelu klīst kāda leģenda – viņš esot tik kaismīgs Janna Ksenakisa elektroniskās mūzikas cienītājs, ka savulaik – uzskatīdams, ka no tā veidojas pretruna – atteicies paspiest ne mazāk ievērojamā komponista Karlheinca Štokhauzena (Karlheinz Stockhausen) roku.

Pretēji sākotnēji izziņotajai informācijai, "Autechre", Rasela Hasvela un dīdžeja Endija Medoksa (Andy Maddocks) koncerta daļa sāksies 22.00, nevis 20.00. Norvēģu brīvformas improvizācijas grupa "Supersilent" savukārt uzstāsies 17.00.

Biļetes uz festivāla noslēdzošo koncertvakaru iespējams iegādāties "Biļešu Serviss" kasēs, kā arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!