Foto: Publicitātes foto
No 21. līdz 28. martam 15. Starptautiskā Baha festivāla ietvaros notiks Baha nedēļa, kuras laikā ar īpašu koncertu tiks atzīmēta Eiropas Senās Mūzikas diena un klausītājus pulcēs Latvijā pirmais Baha mūzikas maratons, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Baha dzimšanas dienā, 21. martā, visā Eiropā īpaša uzmanība tiek veltīta Eiropas senās mūzikas mantojumam. 

Baha festivāls šajā dienā aicina baroka mūzikas cienītājus apmeklēt klavesīnistes, Baha festivāla direktores Ainas Kalnciemas un pasaulē pieprasītās baroka vijolnieces Sirkas-Līsas Kākinenas Pilčas (Somija) koncertu, kas notiks Mākslas muzeja "Rīgas Birža" Venēcijas zālē. 

Programmā - baroka mūzikas pērles klavesīnam un vijolei. 

Par dalībniekiem: Sirka-Līsa Kakinena Pilča ir neparasti daudzšķautnaina vijolniece. Kaut gan viņa atskaņo visu laikmetu mūziku, galveno vietu mākslinieces repertuārā ieņem 17. - 19. gadsimta komponistu darbi. Viņa spēlē arī violu un viola d'amore un bieži ir orķestra pirmā vijole vai vada orķestri. Sirka-Līsa ir ļoti pieprasīta kā slavenu agrīnās mūzikas ansambļu un orķestru vadītāja. Studējot Nīderlandē, viņa iekļāvās augstākajā agrīnās mūzikas izpildītāju elitē, kā arī pati vairāk nekā desmit gadus vadījusi kolektīvu "Collegium Vocale". 2014. gadā māksliniece saņēma prestīžo "Sony" balvu par Bībera Mistērijas sonāšu ierakstiem. Sirka-Līsa ir Stavangeras Universitātes kamermūzikas profesore.

Aina Kalnciema ar izcilību absolvējusi klavieru un ērģeļu spēles klases Pēterburgas Konservatorijā un turpinājusi izkopt savu klavesīna spēles meistarību Holandē, Francijā, Šveicē un Vācijā. Assoc. prof. A. Kalnciema vada klavesīna klasi Latvijas Mūzikas akadēmijā, apvienojot pedagoģisko darbu ar Baha kamermūzikas festivāla direktores pienākumiem. Māksliniece regulāri koncertē kā klavesīna soliste un dodas vieskoncertos ārpus Latvijas.

Baha nedēļas noslēgumā 28. martā pirmo reizi Latvijā notiks ambiciozs projekts - Baha mūzikas maratons. Tā ietvaros visas dienas garumā sešos koncertos trīs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) zālēs tiks atskaņotas Baha darbu interpretācijas. Maratonistu vidū būs izcilākie JVLMA pasniedzēji – izpildītājmākslinieki: ērģelniece Vita Kalnciema, vijolniece Eva Bindere, pianisti Sergejs un Andrejs Osokini, Juris Kalnciems, Ventis Zilberts, Juris Žvikovs, Jānis Maļeckis un Toms Ostrovskis, klavesīniste Ieva Saliete. Maratonā piedalīsies arī Berlīnes Mūzikas Augstskolas rektors, izcilais diriģents Jörg-Peter Weigle, studentu simfoniskais orķestris, koris un Senās mūzikas katedras studenti. Komentārus par skaņdarbiem sniegs JVLMA muzikologi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!