Foto: DELFI

Viesturs Buivids ikdienā ir "baltā apkaklīte", iespējams kāds vēl viņa vārdu saista ar televīzijas spēli "Superbingo", kuras vadītājs viņš bija pirms vairāk nekā 10 gadiem. Tomēr, darba laikam beidzoties, baltā apkaklīte krīt un Viesturs ļaujas savai lielajai kaislībai – rokmūzikai. Par laimi laikmets atļauj šai aizrautībā dalīties ar draugiem. Viesturs ik nedēļu sociālajos tīklos un "Spotify" publicē paša sastādītus, viņam mīļu grupu dziesmu topus, turklāt raksta tā, ka aizķer arī tos, kuri varbūt līdz tam konkrētos māksliniekus zinājuši vien paviršā, "tikai dažas dziesmas" līmenī. Ar Viestura atļauju, publicējam 10 topu sēriju. Astotais rokenrola atvaļinājuma stāsts – par grupu "Rammstein".

Kas par kaifu - veidot šādu Top 10. Izpeldi cauri biezai, iesarkanai un nenormāli jaudīgai skaņas lavai. Un kādas skaņas...!

Veiksmīgākais un ilgtspējīgākais austrumvācu muzikālākais kolektīvs katru uzstāšanos nospēlē tādā kvalitātē, ka gribas rakstīt grāmatu. Grāmatu par spēju savienot traku piegājienu ar augstāko iespējamo precizitāti. Redzējušie piekritīs.

Netverami rūpīgi rukājot, "Rammstein" industriālo "underground" uzlikuši uz visplatākajām "mainstream" sliedēm. Un panākuši, ka pēc 22 gadiem Tallinā koncertu izdzīvo 80 tūkstoši. Un citur arī. Visur citur.

Desmitnieku taisīt bija kaifs. Mūzikas dēļ. Un arī mokas tās pašas mūzikas dēļ – ej nu sabāz viņus Top 10. Jau 2001. gada platē "Mutter" ir sešas viņu vadošās dziesmas. 1995. gada debijas albums "Herzeleid" savas novatoriskās pieejas dēļ viss būtu pelnījis būt šeit.

Lai kaut cik aptvertu visus viņu periodus, nācās atstāt aiz robežas "Sonne", "Asche zu Asche", "Mutter", "Ohne Dich", "Benzin", "Reise, Reise" un vēl vismaz 10 liesmojošas kompozīcijas.

Lauter bitte!

Ar nelielu sajūtu par katru muzikālo darbu.

10. "Stripped" (1998)

Slavenākais "Depeche Mode" "cover", kas piesaistīja grupai jaunu klausītāju pulku. "Rammstein" pārbaudes laika beigas, tā tiek pieņemta lielo grupu direkcijā.

9. "Ich Will" (2001)

Dziesma izdota dienu pirms 9/11, kā rezultātā provokatīvā klipa izrādīšana uz laiku tika pārtraukta. No viņu veiksmīgākā albuma "Mutter" esmu iekļāvis desmitniekā veselas četras dziesmas. Šī pirmā.

8. "Ich Tu Dir Weh" (2010)

Dziesma ar "Rammstein" netipisku, īstu piedziedājumu. Otrais singls no pagaidām pēdējās plates, iznāca pēc netverami provokatīvā singla/klipa "Pussy".

7. "Amerika" (2004)

Otrais singls no "Reise, Reise" plates. Kopumā popsīgu knifu dēļ kļuvusi par viņu gandrīz populārāko dziesmu.

6. "Engel" (1997)

Mana iepazīšanās ar grupu pirms 20 gadiem. "Rammstein" piesaka pretenzijas uz palikšanu. Un sāk rakstīt CV uz lielo grupu direkciju (skat.10. vietu!)

5. "Links 2 3 4" (2001)

Viena no bīstamākajām dziesmām pie stūres... līdzīgi, kā viss desmitnieks. Viņu draivā ir kaut kāds ķīmijas un mistikas sajaukums.

4. "Mein Herz Brennt" (2001)

Fanu mīlētā, pirmā Rīgas koncerta ievaddziesma tā arī nekļuva par singlu. Un te pēkšņi, pēc desmit gadiem, atzīmējot savu izlasi "Made in Germany", viņi rada klipu šai dziesmai. Pie tam, manuprāt, vienu no saviem iespaidīgākajiem klipiem. Šo gan pirms miega labāk tomēr neskatīties!

Toties pašu dziesmu droši – friču skaņas sienā iepīti klasiskie stīgu instrumenti. Rezultāts... smalks pat laikam?

3. "Rammstein" (1995)

Pavisam pirmā viņu ierakstītā dziesma.

Deivids Linčs esot braucis mašīnā tai laikā uz "Lost Highway" filmēšanas laukumu. Viņa kundze, sēdot blakus, esot nejauši paķērusi un uzlikusi kaut kādu jauno, nezināmo vāciešu kaseti. Puikas, cerību pilni, esot iesūtījuši režisoram. Laikam sanāca.

Filmā, starp citu, šai dziesmai pieder iespaidīgā kulminācijas aina ar... galdu un galvu.

2. "Feuer Frei!" (2001)

Mans visu laiku lielākais koncertfavorīts. Esmu par to rakstījis un tādēļ arī Nr 2. Liesmojoša skatuve, sprādzieni, ugunsmetēji uz dalībnieku sejām un prātā jūkoša publika. BANG BANG!!!!
Arī pamatdziesma no filmas "XXX".

1. "Du Hast" (1997)

Lai arī cik nospēlēta, tomēr lielākā viņu dziesma. Arī Holivudas "soundtrack".

Nospēlēta visos "Rammstein" koncertos pēdējo 20 gadu laikā. Un visus šos gadus tās laikā pār skatītāju galvām lido viņu raķetes, pa ceļam svilinot visu, kas pagadās.

Un kurš atceras, kurā tā laika superslavenā filmā skanēja "Du Hast"?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!