Foto: Publicitātes foto

5. septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiks starptautiskā mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" programmas pasākums "Deju laikmets un Bītu cīņas* Gaismas pilī." Tā norise plānota divās daļās – pirmā veltīta diskotēku un elektroniskās mūzikas kultūras pirmsākumiem Latvijā un bijušā Padomju Savienības bloka valstīs, savukārt otrā – "Bītu cīņām" (beat battle).

Ar interesantiem stāstiem par tā dēvēto DJ kustības vēsturi Latvijā dalīsies leģendārais multimākslinieks un mūsdienu house un techno mūzikas kustības "Low Spirit 84", "Love parade" un "Mayday 89" aizsācējs Vācijā Rietumberlīnē - Indulis Bilzēns (Frankfurte, Vācija), kurš astoņdesmito gadu beigās sadarbojās ar "NSRD", Hardiju Lediņu, Robertu Gobziņu, Jāni Kraukli un Uģi Poli, stāsta pasākuma rīkotāji.

Otrs sarunas dalībnieks būs mākslas teorētiķis un deviņdesmito gadu modernās kultūras festivālu "OPEN" rīkotājs, mākslas kurators Kaspars Vanags. Sarunas laikā tiks demonstrēti arī Induļa Bilzēna filmētie video materiāli no astoņdesmitajiem gadiem, kurus savā topošajā filmā "Deju laikmets" izmanto režisors Viktors Buda (sarunā ieskicēs filmas tapšanas aizkulises).

Savukārt "Bītu cīņās" sacentīsies mūziķi un bītmeikeri: Kodek, Oriole, NiklāvZ, Corona, TV Maskava, Minciisha Ieraksti, Noitro un Ironixx.

Cīņu dalībnieku snieguma radošumu, tehnisko sarežģītību, muzikalitāti un spēju aizraut publiku vērtēs klausītāji un žūrija - Mixmāsters AG un lietuviešu elektroniskās mūzikas patrons, kā arī Baltijas valstu lielāko "Bītu cīņu" organizators Vaiper Despotin. Sacensību ceturtdaļfināla skaņdarbi tiks veltīti grupai "Dzeltenie Pastnieki", pusfināla kompozīcijas grupai "NSRD", fināla veikums - grupai "Zodiaks".

"Bītu cīņas" vadīs mūziķis un hip-hop izpildītājs, bītmeikers ansis, bet video instalācijas veidos mediju māksliniece Inese Vēriņa.

Pasākuma tiešraidi būs iespējams klausīties "Radio Naba" (FM 95,8), kā arī internetā.

Pasākumu "Deju laikmets un Bītu cīņas Gaismas pilī" organizē Latvijas Nacionālā bibliotēka, mūzikas izdevniecība "Dirty Deal Audio" un Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs.

*Bītu cīņas - angļu valodā Beat battle - ir muzikāla sacensība, kurā jaunie mūziķi, izmantojot elektroniskās mūzikas sniegtās iespējas, eksperimentē ar skaņām, izmantojot novatorisku pieeju muzikālajiem stiliem un to kombinācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!