Foto: Publicitātes foto

Pasaules slavu ieguvušais latviešu basbaritons Egils Siliņš ar solokoncertu 31. oktobrī Dzintaru koncertzālē atklās koncertu ciklu "Dzimuši Latvijā".

Kopā ar savu uzticamo koncertmeistaru pianistu Māri Skuju, kurš jau vairākus gadus ir Grācas operas repetitors, Siliņš šajā koncertā izpildīs Emīla Dārziņa, Jāzepa Vītola, Alfrēda Kalniņa, Jāņa Mediņa, Bruno Skultes, Lūcijas Garūtes un citu latviešu komponistu vokālās lirikas meistardarbus, informē Dzintaru koncertzāles sabiedrisko attiecību speciālists Mārtiņš Pučka.

Viens no nedaudzajiem Riharda Vāgnera operu augstākās līgas basbaritoniem - Siliņš - apceļojis Eiropas labākos operteātrus, uz brīdi atgriezīsies Latvijā, lai Jūrmalā atjaunotajā Dzintaru koncertzāles vēsturiskajā ēkā klausītājus priecētu ar daudzu sirdīm tik tuvo latviešu vokālās kamermūzikas klasiku.

Ar šo koncertu Dzintaru koncertzāle sāks arī jauno ciklu "Dzimuši Latvijā", kurā varēs baudīt izcilāko Latvijas mākslinieku sniegumu, kuri ar savu augsto sniegumu spodrina Latvijas vārdu pasaulē, minēja Pučka

Siliņš vokālo mākslu ir apguvis Latvijas Mūzikas akadēmijā profesoru Gurija Antipova un Leonīda Vīgnera vadībā. Latvijas Nacionālajā operā viņš debitējis 1988. gadā titullomā Arigo Boito operā "Mefistofelis". Siliņš no 1990. gada līdz 1993. gadam bijis Frankfurtes operas solists, no 1993. gada līdz 1996. gadam Bāzeles operas solists, bet no 1996. gada līdz 2000 .gadam - Vīnes Valsts operas un Vīnes Tautas operas solists, kur ar sensacionāliem panākumiem debitēja Mefistofeļa lomā Šarla Guno "Faustā".

Lielus starptautiskus panākumus Siliņš guvis ar titullomu Antona Rubinšteina operā "Dēmons" Bregencas festivālā 1997. gadā un Fotisu Martinu operā "Grieķu pasija" 1999. gadā. 1998. gadā viņš debitēja Milānas "La Scala" operā Prefeto lomā operā "Linda di Chamonounix" un 2000. gada martā - Metropolitēna operā Bazilio lomā Džoakīno Rossini "Seviljas bārddzinī".

Kopš 2000. gada Siliņš bauda brīvmākslinieka statusu.

Siliņš dziedājis vairāk nekā 85 lomas lielākajos pasaules opernamos, tostarp Londonas "Covent Garden", Madrides Karaliskajā teātrī, Berlīnes opernamā, Parīzes Nacionālā operā, Tokijas operā un citviet, un operas festivālos Bregencā, Glaindbornā, Savonlinnā, Tenglvudā. Viņš ir sadarbojies ar leģendāriem diriģentiem Kolinu Deivisu, Nikolausu Arnonkūru, Marčello Vioti, Kristianu Tīlemani, Zubinu Mehtu, Mstislavu Rostropoviču, Genādiju Roždestvenski, Fabio Luizi, Vladimiru Fedosejevu, Rikardo Muti, Nēmi Jervi, Marisu Jansonu un citiem.

Pēdējos gados Siliņš sevi apliecinājis kā izcils Vāgnera un Riharda Georga Štrausa opermūzikas interprets, sevišķi ar titullomu operā "Klīstošais holandietis", Votāna lomu Vāgnera operās "Reinas zelts", "Valkīra" un "Zigfrīds", Johanaānu Štrausa operā "Salome" un Skarpijas lomu Džakomo Pučini operā "Toska".

Siliņš trīs reizes saņēmis "Latvijas Lielo mūzikas balvu". Balva viņam piešķirta 1996. gadā, 2002. gadā un 2014. gadā, bet 2008. gadā Siliņš kļuva par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku.

Siliņa solokoncerts Dzintaru koncertzālē sāksies plkst. 20. Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!