Foto: Publicitātes attēli
24. maijā Slovākijas Nacionālā teātra operā Bratislavā notiks Riharda Vāgnera operas "Loengrīns" pirmizrāde. Jauniestudējumu veidojis Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars un radošā komanda: scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, horeogrāfe Elita Bukovska un gaismu mākslinieks Kevins Vin-Džonss. Pie diriģenta pults būs Slovākijas Nacionālā teātra operas mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Fridrihs Haiders, portālu "Delfi" informē LNO.

"Loengrīna" iestudējums tapis kā Viļņas un Bratislavas operu sadarbības projekts: jāatgādina, ka Viļņas operas un baleta teātrī "Loengrīna" pirmizrāde notika jau 22. martā.

"Šo stāstu vēlējāmies izspēlēt tādā vēstures posmā, kas labi atbilstu Vāgnera operā atveidotajiem juku laikiem. Komplicētos vēstures periodos, kāds, nenoliedzami, bijis Otrais pasaules karš, jo spēcīgāka kļūst cilvēku ticība, vēlme noticēt brīnumam, kas spētu kardināli atrisināt viņu problēmas," atgādina režisors Andrejs Žagars.

Viņš arī uzsver dievnama īpašo nozīmi šajā "Loengrīna" vēstījumā: "Baznīca kara laikā bijusi gan ticības rituālu norises vieta, gan institūcija, kurā gūt informāciju un patvērumu visiem tiem, kas karadarbības rezultātā zaudējuši tuviniekus vai mājvietu."

"Loengrīna" pirmizrādē 24. maijā galvenās lomas dziedās Slovākijas Nacionālā teātra operas solisti: Peters Mikulašs (Karalis Heinrihs), Adriana Kohutkova (Elza) un Miroslavs Dvorskis (Loengrīns), kurš kopš debijas 1983. gadā veidojis žilbinošu starptautisku karjeru, dziedot galvenās lomas lielākajā daļā pasaules vadošo operteātru.

Savukārt otrajā pirmizrādē, kas notiks 26. maijā, īpaši jāizceļ šarmantā un valdzinošā Jolana Fugašova Elzas lomā: starptautisku slavu viņa visupirms guvusi kā mecosoprāns, bet pēdējos gados sevi apliecinājusi kā žilbinošs soprāns (īpaši tiek slavēta viņas Toska).

"Mēģinājumu procesā jūtams, ka dziedātāju vokālā meistarība un aktierspēles dotības spēs atklāt Vāgnera mūzikas būtību," atklāj A. Žagars.

Pēc operas "Loengrīns" pirmizrādēm 24. un 26. maijā, tuvākās izrādes gaidāmas 26. un 31. maijā, kā arī 15. jūnijā.

Jāatgādina, ka vācu operas ģēnija Vāgnera jubilejas gads iezīmējis spēcīgus akcentus Andreja Žagara radošajos plānos: viņa režijā šī gada septembrī notiks arī operas "Tanheizers" jauniestudējuma pirmizrāde Maskavā, bet 2014. gada janvārī - arī Prāgā. Savukārt 8. un 10. maijā ar operas "Klīstošais holandietis" iestudējumu A. Žagara režijā Latvijas Nacionālā opera ar lieliem panākumiem viesojās Maskatas Karaliskajā operā Omānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!