Foto: (c) Madeleine Farley

Jūnija beigās, uzreiz pēc vasaras saulgriežiem, trīs koncertus rīko 16. Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem". Šī gada festivāla programmā iekļauts čellists Metjū Bārlijs, kura nakts koncerti jau kļuvuši par festivāla vizītkarti. Astoņu stundu garo koncertu 30. jūnija naktī šoreiz būs iespējams klausīties Kristiana Karla fon Stricka villā, Aristida Briāna iela 9, Rīgā, portālu "Delfi" informēja pasākuma rīkotāji.

Astoņu stundu garā nakts koncertā, kas sākas pulksten 22.00 un turpinās līdz pulksten 6.00, klausītāji var gremdēties orķestrālos akustiskā un elektriskā čella tembros, vērot video mākslu, vērstu uz uztveres koncentrāciju – sēžot, guļus uz segām, spilveniem vai guļammaisiem. Koncerta laikā var gan iemigt, gan pamosties un nonākt citā, neikdienišķā uztveres dimensijā.

Nakts meditācija ir īpaša festivāla "Ad Lucem" tradīcija, ko 2010. gada vasarā, Vecgulbnes muižā sāka Metjū Bārlijs – fascinējošais britu mūziķis, kura personības spilgta iezīme ir radošums, atvērtība neparastām idejām un uzdrošināšanās, kas nepazīst ģeogrāfiskas, sociālas un stila robežas. Nakts meditācijas koncertā iekļauts ļoti plašs repertuārs no Johana Sebastiana Baha skaņdarbiem līdz Džona Metkāfa un citu mūsdienu komponistu mūzikai, kā arī paša Bārlija improvizācijas akustiskajam, elektriskajam čellam un elektronikai. Festivāla "Ad Lucem" klausītājiem Metjū Bārlijs ir spēlējis jau vairākus gadus, muzicējot gan solokoncertos, gan kopā ar orķestri "Kremerata Baltica" un pianistu Antonu Ļahovski, bet slavu iemantojuši viņa izpildītie koncerti visas nakts garumā.

Metjū Bārlijs ir daudzpusīgs mūziķis, kurš radījis īpašu improvizācijas un orķestrantu interaktīvā izpildījuma apmācības metodi, ko viņš ar lieliem panākumiem pasniedz pasaules vadošo orķestru mūziķiem. "Pasaules drosmīgākais čellists", "Vārdiem neaprakstāma spēle", "Šokējošais čells" ir daži no laikrakstu virsrakstiem, kas pavada Bārlija radošumu pasaulē. Mūziķis ir ievērojams ar uzdrīkstēšanos pārkāpt dažādas robežas un rāmjus, ko izdarīt palīdz viņa virtuozā čella spēle, improvizēšanas spējas, atvērtība neparastām idejām, eksperimentiem un citām kultūrām, kā arī dziļa lietu būtības izpratne.

Metjū Bārlijs ir apceļojis vairāk nekā 50 valstu ar solokoncertiem un uzstājies kopā ar slaveniem orķestriem pasaules lielākajās koncertzālēs. Viņš vienlīdz ērti jūtas gan improvizējot, kas ir viņa aizraušanās jau 30 gadus, gan atskaņojot Baha svītas un veidojot muzikālu sadarbību ar tradicionālās mūzikas meistariem no Japānas, Filipīnām, Austrālijas, Jaungvinejas, Jaunzēlandes, Indijas, Bangladešas, Irānas, Kazahstānas, Uzbekistānas, Krievijas, dažādām Āfrikas daļām, Kolumbijas, Havaju salām, arī muzicējot kopā ar džeza māksliniekiem, dīdžejiem un Londonas grime reperiem. Latvijā koncerts festivālā ir vienīgā iespēja šogad dzirdēt unikālo un pasaulslaveno mūziķi.

Foto: Publicitātes foto

Starptautiskais Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" (latīņu valodā – uz gaismu) ieņem īpašu nišu Latvijas bagātajā kultūras norišu klāstā – tas meklē un izceļ garīgumu kā mākslas darba virsvērtību, izvirza to kā galveno mākslinieciskā izpildījuma kritēriju. Festivāls ar mākslas palīdzību aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt ceļu uz pašatklāsmi un gaismu sevī. Festivāla kontekstā "garīgums" saistīts ar cilvēka dvēseles dziļāko būtību, "introverts" apzīmē spēju apzināti iedziļināties būtiskajā un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Biļetes uz šī gada Introvertās mākslas festivāla "Ad Lucem" koncertiem jau pieejamas "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!