Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties ziemas sezonas noslēgumam, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris izsludina sava otrā vasaras festivāla "LNSO vasarnīca" programmu un biļešu pārdošanu. Festivāls notiks no 26. līdz 28. augustam koncertzālē "Cēsis", un tajā tiks piedāvāta krāšņa, daudzveidīga un izsmalcināta programma lieliem un maziem klasiskās mūzikas cienītājiem, portālu "Delfi" informē LNSO pārstāvji.

Festivālā izskanēs trīs lielie vakara koncerti un muzikāls uzvedums bērniem "Vējš vītolos".

Piektdien, 26. augustā plkst. 20.00 būs koncerts "Vaska Vijolkoncerts un mēmā kino grāvējs"
Pie LNSO diriģenta pults stāsies jaunais diriģents Kaspars Ādamsons. Koncerta pirmajā daļā – šā gada jubilāra Pētera Vaska Vijolkoncerts, kura atskaņojuma soliste būs Parīzē studējošā Magdalēna Geka. Mūziķe debitēja ar LNSO 2014. gada rudenī, spēlējot solo Makša Bruha Pirmajā vijoļkoncertā. Par šo sniegumu Magdalēna Geka tika nominēta Lielajai mūzikas balvai kategorijā "Gada jaunais mākslinieks".

Koncerta otrajā daļā būs jau februārī Lielajā ģildē lielus panākumus guvušais LNSO kinoseanss. Uz ekrāna tiks rādīts amerikāņu mēmā komiskā kino šedevrs "Safety Last!" (1923), un orķestris spēlēs īpaši šim seansam komponēto Platona Buravicka oriģinālmūziku.

Sestdien, 27. augustā plkst. 20.00 festivāla programmā – "Raimonda Tigula labirints un Daumanta Kalniņa balādes". Šis nosaukts par vasarnīcas chill-out vakaru.

Pirmajā daļā uzstāsies Raimonds Tiguls ar speciāli festivālam komponētu jaundarbu "Labirints", kura tapšanu iedvesmojusi doma par labirintu kā prāta attīrītāju un apskaidrības sniedzēju. Atskaņojumā piedalīsies LNSO stīgu kvartets un citi mūziķi, kā arī solosoprāns un pats autors ar savu maģisko hangu.

Koncerta otrajā daļā – dziedātājs Daumants Kalniņš un ģitārists Kaspars Zemītis ar klusinātu programmu, kur uzmanības lokā būs dažādu tautu un laikmetu balādes.

Svētdien, 28. augustā, plkst. 18.00 – Vestards Šimkus un opera "Cilvēka balss".

Koncerta pirmajā daļā LNSO prezentēs savu jauno CD, kas izdots ASV ierakstu kompānijā "Odradek Records". Tajā ieskaņoti Sergeja Rahmaņinova šedevri "Rapsodija par Paganīni tēmu" ar Vestarda Šimkus solo un kantāte "Zvani", kuras ieskaņojumā piedalījās dziedātāji Irina Krikunova, Jevgeņijs Akimovs, Egils Siliņš un Valsts akadēmiskais koris "Latvija". Pie koncertzāles "Cēsis" izcilā Steinway sēdīsies Vestards Šimkus, un pie diriģenta pults būs LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Otrajā daļā – franču 20. gadsimta komponista Fransisa Pulenka liriskā un psiholoģiski dziļā monoopera "Cilvēka balss". Tās centrā ir sieviete, kas saraustītās tālruņsarunās mēģina sadiegt faktiski izirušās attiecības ar savu mīļoto. Pulenka opuss patlaban pasaulē ir ārkārtīgi populārs, un LNSO tā atskaņošanai aicinājis izcilu franču soprānu Karenu Vūru (Vourc'h, 1976). Operas koncertiestudējumu īpaši "LNSO vasarnīcai" veidos režisors Andrejs Žagars.

Savukārt 27. un 28. augustā būs iespēja skatīties jaunu muzikālu izrādi bērniem "Vējš vītolos". Mūziku komponē "Spēlmaņu nakts" balvas ieguvējs, grupu "Gaujarts" un "Manta" dalībnieks Edgars Mākens. Viņs ir mūzikas autors vairākām Nacionālā teātra un Valmieras teātra izrādēm. Iestudējuma režisors būs Ģirts Šolis. Izrādē piedalīsies lelles, aktieri un LNSO kameransamblis klarnetista un diriģenta Gunta Kuzmas vadībā.

Pasaules praksē simfonisko orķestru vasaras rezidences ir ierasta lieta, un kopš 2015. gada savs vasaras klubs ir arī Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim. 2015. gada augustā koncertzālē "Cēsis" LNSO piedāvāja Britena Vijolkoncerta atskaņojumu ar Baibas Skrides solo, Čaikovska Ceturto simfoniju Andra Pogas interpretācijā, "Spīķeru kvarteta" un Vestarda Šimkus koncertu, Vāgnera operas "Loengrīns" fragmentu koncertatskaņojumu amerikāņu maestro Roberta Trevinjo lasījumā ar izcilu solistu piedalīšanos, muzikālu ceļojumu "Pasaka par Diegabiksi", animācijas filmu seansus un mūzikas instrumentu meistardarbnīcas.

Arī šogad līdztekus lielajiem koncertiem un muzikālajai izrādei "Vējš vītolos" notiks muzikālās jogas nodarbības bērniem, mūzikas instrumentu meistardarbnīcas visai ģimenei, kā arī būs skatāma fotoizstāde, kurā LNSO mūziķu portretus un ekspresuzņēmumus rādīs LNSO trompešu grupas koncertmeistars, pieredzējis un pieprasīts fotogrāfs Jānis Porietis.

"LNSO vasarnīca" ir festivāls visai ģimenei, un programma veidota tā, lai visu triju dienu garumā būtu ko darīt gan lieliem, gan maziem. Vakara koncertu laikā koncertzālē darbosies radošā bērnistaba, kurā bērni varēs pavadīt laiku pieredzējušu audzinātāju uzraudzībā, kamēr vecāki klausās koncertu.

Sākot no 27. aprīļa biļetes uz "LNSO vasarnīcas" koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!