Ar valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" koncertu sestdien, 23. jūlijā plkst. 21.00 Cēsu Sporta kompleksā tiks atklāts ikgadējais Cēsu mākslas festivāls. Koncertā piedalīsies arī virtuozā akordeoniste Ksenija Sidorova un ekspresīvā čelliste Guna Āboltiņa, portālu "Delfi" informē festivāla organizatori.

Koncertā tiks atskaņota pasaulslavenās komponistes Sofijas Gubaiduļinas kompozīcija "Septiņi Vārdi". Muzikālo baudījumu papildinās savdabja Erika Satī skaņdarbs "Ģimnopēdijas", kā arī Renē Klēra un Ralfa Steinera kino.

Gubaiduļinas skaņdarbs "Septiņi vārdi" ir atbilstošs spēles laukums, lai jaunās solistes parādītu ne tikai talanta spožumu, bet arī saturisko dziļumu. Tatārijā dzimusī, kopš 1991. gada Vācijā dzīvojošā pasaulslavenā skaņrade savā ekspresīvajā kompozīcijā uzliek solistiem sarežģītus uzdevumus – čella un akordeona līnijas, krustojoties un aiztekot diapazona galējos reģistros, liek atkal un atkal pārdomāt Kristus pēdējos vārdus, sākot ar "Tēvs, piedod tiem, jo tie nezina, ko tie dara" un beidzot ar "Tavās rokās es atdodu savu garu".

Koncerta otrajā daļā franču kino un franču mūzika. Visupirms Latvijā Erika Satī "Ģimnopēdijas" Kloda Debisī pārlikumā orķestrim: pārpasaulīga mūzika bez laikmeta zīmoga un apkārtnes kņadas – tikai miers un mazliet nostalģijas.

Savukārt dienu pirms atklāšanas koncerta, 22. jūlijā Cēsu Jaunās pils dārzā iesāksies arī franču kino programma, ko veidojusi Valentīna Freimane. Seansā no plkst.22:00 varēs noskatīties režisora Renē Klēra 1930.gada filmu "Zem Parīzes jumtiem" - vienu no agrīnākajiem franču muzikālās komēdijas piemēriem, kas ir arī pirmā franču skaņu filma, kas guva lielus starptautiskus panākumus.

Biļetes uz šo un citiem Cēsu mākslas festivāla pasākumiem nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!