Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 23. oktobrī, plkst. 20 kultūras telpā "3 māsas" Vecrīgā notiks jaunās mūziķes un komponistes Elizabetes Balčus koncerts, kurā savas autordziesmas viņa izpildīs kopā ar Kristiānu Abiļevu (čells), Ernu Daugavieti (čells) un Jāni Ruņģi (elektriskā ģitāra/akustiskā ģitāra/klarnete).

Par koncerta vizuālo noformējumu rūpējas Zigmunds Ziemelis, savukārt ar atmosfērisku elektronisko mūziku un vizualizācijām noskaņoties vakaram palīdzēs iesildītājmākslinieks Vadatajs.

Koncertā skanēs gan dziesmas no Elizabetes Balčus minialbuma "Wooden Horse", gan daudzas jaunas kompozīcijas. Elizabeti koncertā pavadīs stīgu ansamblis, tā sastāvs - Kristiāna Abiļeva, Erna Daugaviete, Jānis Ruņģis.

Viena no Elizabetes talanta šķautnēm ir flautas spēle, taču savas oriģināldziesmas viņa dzied klavieru pavadījumā, ko bieži vien papildina čells, arfa, bungu skaņas un sadzīves trokšņi. Elizabetes Balčus mūziku nereti salīdzina ar animācijas filmu – sapņainas melodijas, orķestrāli instrumenti, ilustratīva domāšana, romantiskas aranžijas un teatrāls izpausmes veids. Bet Elizabetes vokālu raksturo kā tādu, kas ieved klausītājus citā – sirreālā pasaulē.

Elizabetes dziesmas ir kā personības spogulis, kā dienasgrāmata ar plašu emociju gammu, ko koncertos viņa atklāj klausītājiem, turklāt ārī vizuālais skatuves tēls ir neatņemama viņas konceru sastāvdaļa. Komponistes radīto mūziku var iedalīt baroque-pop, indie, dream-pop žanros.

Balčus ir akadēmiski izglītota mūziķe un dziesmu autore - savas muzikālās gaitas viņa uzsākusi Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, flautas specialitātē, vēlāk turpinot studijas Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā un Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas džeza katedrā. Viņa absolvējusi arī "Ritma Institūta" vokālo klasi.

2011. gadā Elizabete laida klajā savu minialbumu "Wooden Horse", kas mūzikas kritiķu vidū guva augstu atzinību - par šo albumu Elizabete saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu kategorijā "Labākā debija 2011". Pēcāk plašu ievērību guvis singls "Dear Resident" un kaverversija Māra Šverna dziesmai "Smarža", kas izdota dažādu izpildītāju izlasē "Brāļi un māsas".

Elizabete ir uzstājusies lielākajos mūzikas festivālos Latvijā – "Positivus", "Summer sound", "Laba daba"; "Palladium" koncertzālē iesildījusi leģendāro grupu "Pērkons", bet "Nabaklabā" – gotu mākslinieci Vic Anselmo. Mūziķe koncertējusi ārpus Latvijas – Romā, Berlīnē un Luksemburgā. Paralēli soloprojektam Elizabete kopš 2009. gada spēlē meiteņu indie-folk grupā "Sus dungo", uzstājoties gan Latvijā, gan ārpus tās.

Kultūras telpa "3 māsas" Zirgu ielā 1-3, 3. stāvā ir jauna vieta mākslai, mūzikai un teātrim Vecrīgā. Tajā notiek izrādes, koncerti, izstādes, improvizācijas, prozas lasījumi, kā arī citas radošas aktivitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!