Foto: Publicitātes attēli

Rīgas festivāla ietvaros 19. jūnijā Latvijas Radio koris diriģenta Kaspara Putniņa vadībā atskaņos Franča Lista opusu "Via Crucis" Rīgas Sv. Pētera baznīcā, informē "Latvijas Koncerti". Pie klavierēm Londonā dzīvojošā latviešu pianiste – Diāna Ketlere.

Fancis Lists galvenokārt asociējas ar virtuozi spoža klavierlauvas slavu, tomēr savā muzikālajā mantojumā viņš atstājis arī lielu daļu sakrālās mūzikas. Mūža beigās Lists izvēlējās kļūt par abatu.

Lista lielformāta opuss "Via Crucis" pirmoreiz atskaņots tikai 1929. gadā. Izmantojot tradicionālus viduslaiku dziedājumus, latīņu himnas, luterāņu korāļus, ekspresionistisku taustiņinstrumentu partiju, Lists radījis svaigu skatījumu uz sakrālo mūziku.

"Francis Lists savā laikā bija slavens komponists. Viņu varētu salīdzināt ar pop vai rok zvaigžņu statusu mūsdienās. Lista uzstāšanos gaidīja visā Eiropā, sākot no karaļnamiem un beidzot ar vienkāršiem ļaudīm.

Opuss "Via Crucis" ir 19. gadsimta minimālisma mūzika, kuru varētu salīdzināt ar Arvo Perta kompozīcijām, kur skaņa ir impulss klusumam, un klusums ir piepildīts ar jēgu, ar kontemplāciju," stāsta Diriģents Kaspars Putniņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!