Foto: LETA

"Granulu apkuri plānots aizliegt,", "nedrīkstēs izmantot arī malku un briketes - pat lauku apvidū, pat no paša zemē augušiem kārkliem un alkšņiem" - šādi satraucoši apgalvojumi trešdien publicēti vietnē "X" pēc tam, kad platformas lietotāji iepazinušies ar Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas 16. aprīļa sēdes darba kārtībai pievienotajiem dokumentiem par grozījumiem Enerģētikas likumā. Klimata un nerģētikas ministrijā (KEM) uzsver – granulu apkuri aizliegt neviens neplāno.

Satraukumu dokumentu lasītāju vidū raisījis piedāvājums likumā noteikt “pienākumu izmantot efektīvu atjaunīgo energoresursu vai bezemisiju siltumapgādes tehnoloģiju avotu (tehnoloģija, kas savā darbībā nerada siltumnīcefekta gāzu emisijas vai gaisu piesārņojošo vielu emisijas, piemēram, siltumsūknis, saules kolektori), šo prasību attiecinot uz jaunām viena dzīvokļa mājām vai uz šādu māju renovācijas procesu, ja tiek renovēta arī šādas mājas siltumapgādes sistēma.”

Foto: DELFI

Komisijas sēdē šo likuma grozījumu punktu deputāti kopā ar virkni citu priekšlikumu atbalstīja un virzīja otrajam lasījumam Saeimā 25. aprīlī.

Kā norāda ministrijā, ar grozījumiem Enerģētikas likumā Latvija pārņem Eiropas Savienības direktīvas prasības, lai veicinātu apgādes drošumu un veicinātu siltumenerģijas ražošanu no efektīviem un cenas ziņā draudzīgiem avotiem.

"Granulas, briketes un malku (biomasas kurināmais) mājsaimniecības savos mājokļos apkures vajadzībām varēs turpināt izmantot. Ministrijas sagatavotie priekšlikumi dod izvēli renovētās mājās vai jaunbūvēs apkurei izmantot biomasu (granulas, briketes, malka) vai arī bezemisiju tehnoloģijas – saules kolektoru un paneļus, siltumsūkņus. Likumprojektu grozījumu būtība ir nodrošināt tīrāku un videi draudzīgu kurināmā izmantošanu, piemēram, aizstājot ogles, tādējādi uzlabojot gaisa kvalitāti pilsētās un mazinot iedzīvotāju izmaksas ilgtermiņā," skaidro klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS).

Ministrijā uzsver - "Zaļais kurss" sniedz iespējas izmantot efektīvas, dabai draudzīgas apkures sistēmas, kuru izmantošana ne vien ļauj mums dzīvot tīra un sakoptā vidē, bet arī ietaupīt. Šobrīd Latvijā ar valsts atbalstu uzstādīti jau vairāk nekā 11 000 dažādu videi draudzīgu tehnoloģiju – biomasas katli, kas piemēroti granulu kurināmajam, siltumsūkņi, saules kolektori ar akumulācijas tvertni u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!