Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 21. jūlijā, pulksten 16.00, Daugavas muzejā notiks jau piektais brīvdabas koncerts, kurā šoreiz uzstāsies dziedātāja Ieva Akuratere, kā arī ģitārists un komponists Aivars Hermanis, portālu "Delfi" informē Daugavas muzeja pārstāve Inese Kupšāne.

Dziedātāja Ieva Akuratere ir tautā iemīļota māksliniece, kura savā 60 gadu jubilejā laida klajā jaunu soloalbumu "Vēlēšanās", kas tapis sadarbībā ar Aivaru Hermani. Abu mākslinieku sadarbība aizsākās jau pirms 30 gadiem, kad dziesmu ciklos tika ietērpta Igo un Linarda Tauna dzeja. Tomēr koncertprogrammas "Vēlēšanās" pamatā ir pašas Ievas vārdi. Pirmais šāda darbības virziena impulss bija Ievas agrā jaunībā sacerētais dzejolis "Naktī", kam pirms dažiem gadiem Aivars atrada vajadzīgo melodiju. No viņa puses izskanēja pamudinājums turpināt dzejot, lai varētu radīt jaunu ieskaņojumu albumu. Pirms četriem gadiem Akurateri bija uzrunājis Vizmas Belševicas dzejolis Vienaldzības, kas, Hermaņa skaņu valodā tverts, tika atskaņots abu kopīgajos koncertos. No jaunības dziedātājai saglabājās laikraksta izgriezums – amerikāņu dzejnieces Kellijas Čerijas dzejoļa "Gaiss ir mīlestība" publicējums, kas pirms vairākiem gadiem tapušas dziesmas veidolā veidoja trešo stūrakmeni jaunā diska arhitektūrā.

Ieva Akuratere kā dzejniece un dziesmu vārdu autore izpaudusies gan savā solo daiļradē, gan grupu "Simulācija" un "Lidojošais paklājs" programmās. Ieilgusī pauze dzejā dziedātāju darīja nedrošu, taču pērnajā ziemā veidojās ideāli apstākļi radošajam procesam. Savā Apšuciema mājā Ieva pa vienu logu varēja raudzīties uz Lāčupīti, pa otru – tālumā saskatīt jūru, un ar baltu vilku suni pie kājām dzejoja sev tīkamā, harmoniskā un laimīgā situācijā nobriedušas sievietes pašapziņā. Hermaņa daiļrades princips ir mūzikas radīšana jau gatavam dzejolim. Lai izjustu savu rindu ritmiskumu, Ieva tās, staigājot gar jūru, skandēja tik ilgi, līdz dzeja ieguva ideālu veidolu. Jaunā albuma stilu mūziķi formulē kā impresionismu – tā ir viegla, gaisīga rotaļa ar situācijām, svarīgu lietu nesvarīga piesaukšana, uzplaiksnījumu un gaismēnu mija.

Daugavas muzeja vēsturiskajā parkā regulāri notiek dažādi pasākumi, galvenokārt pavasara un vasaras saulgrieži, tomēr jau vairākus gadus siltajos mēnešos norisinās arī brīvdabas koncerti svētdienas pēcpusdienas noskaņās. Līdz šim parkā ir notikuši kamermūzikas koncerti, Kārļa Kazāka akustiskais koncerts, grupas "Sigma" uzstāšanās, pagājušā gada vasarā koncertēja Goran Gora ar grupu un Jēkaba Nīmaņa projekts "Māsa Latvija".

Ieejas biļetes iegādājamas uz vietas muzeja kasē koncerta dienā (5 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!