Foto: AFP/Scanpix

Aptuveni pirms 500 gadiem dižais renesanses mākslinieks un izgudrotājs Leonardo da Vinči uzskicēja instrumentu, kuru nosauca par "viola organista". Nupat poļu pianists Slavomirs Zubrzickis šo īpatnējo klavieru un čella radinieku pirmoreiz vēsturē ir uzbūvējis un pat nospēlējis uz tā koncertu.

Instrumenta būve Zubrzickim prasījusi aptuveni trīs gadus jeb 5000 darba stundu. Tas izbūvēts precīzi pēc da Vinči no 1478. līdz 1519. gadam tapušajiem ideju pierakstiem, kas pazīstami kā "Codex Atlanticus". To divpadsmit sējumos aprakstītas gan dažādas lidojošo un zem ūdens peldošo mašīnu idejas, gan jauni atklājumi matemātikā, gan arī tādi eksperimentāli instrumenti kā "viola organista".

Klaviatūrā bez jau pazīstamajiem taustiņiem ietilpst arī četras rotējošu disku grupas, kuras griežoties velk no zirgu sariem gatavotus lociņus. Pedāļa spiešana savukārt liek diskiem visu laiku griezties, bet taustiņi uz tiem uzspiežot, liek instrumentam izdot īpatnēju skaņu.

"Man nav ne jausmas, ko Leonardo da Vinči padomātu par manis taisīto instrumentu, bet ceru, ka viņš būtu apmierināts," par savu veikumu saka izgatavotājs. Diemžēl pašam idejas autoram tā arī nekad nebija iespēja dzirdēt, kā šāds instruments patiesībā skan, taču mēs to varam saklausīt augstāk redzamajā Krakovas koncerta videoierakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!