Foto: AP/Scanpix

5. aprīlī aprit 21 gads kopš grunge grupas "Nirvana" līdera Kurta Kobeina nāves. Tāpēc šoreiz rubrikā "Delfi dienas dziesma" - "On a Plain".

Piedāvājam dziesmu noklausīties no "MTV Unplugged in New York" uzstāšanās (un tāda paša nosaukuma albuma, kas klajā nāca jau pēc Kobeina nāves), kas viennozīmīgi ir viens no dzīvākajiem un mīļākajiem "Nirvana" koncertiem, kas lauž stereotipus, ka Kobeinu koncertos iespējams vērot vien ārdoties pa skatuvi.

"On a Plain" tekstu un mūziku sacerējis Kobeins, bet pirmoreiz tā laista klajā 1991. gadā - kā singls un vēlāk albuma "Nevermind" ietvaros.

Kobeina salīdzinoši neilgais mūžs bijis sarežģīts un pat mokošs, vēsta Čārlzs R. Kross Kurta Kobeina biogrāfijā "Smagāks par debesīm".

Dzīves pēdējos mēnešos Kobeins bijis tik ļoti nomocījies ar veselības un narkotiku atkarības problēmām, ka pašnāvību mēģināja izdarīt pat vairakkārt. Runā, ka Kobeins ļoti gribējis iekļūt "Klubā 27", tāpēc kādu dienu, klausoties grupas REM dziesmu "Everybody Hurts", viņš sev iešāvis galvā.

Kā oficiālais nāves iemesls tiek minēta pašnāvība, taču fani, žurnālisti un citas personas vēl joprojām apstrīd viņa nāves iemeslu, apgalvojot, ka viņš tika noslepkavots.

Kobeins dzimis 1967. gada 20. februārī Aberdīnā, Vašingtonas štatā, netālu no Sietlas. Viņa tēvs – Donalds Kobeins bija automehāniķis, bet māte – Vendija Kobeina bieži mainījusi darbošanās sfēru un strādājusi gan par audzinātāju, gan oficianti, gan sekretāri. 1975. gadā viņa vecāki izšķīrās.

Kobeins jau no mazotnes interesējies par mūziku. Piemēram, viņa tēvocis bija rokgrupas dalībnieks, bet tante Mērija spēlēja ģitāru. Tieši tante viņam uzdāvināja grupu "The Beatles" un "The Monkees" ierakstus, bet tad, kad Kobeinam bija septiņi gadi, Mērija puikam uzdāvinājusi bērniem paredzētu bungu komplektu.

14 gadu vecumā Kobeins beidza eksperimentus ar bungām un sāka mācīties spēlēt ģitāru, kuru viņam uzdāvināja tēvocis Čaks. Drīz vien Kobeins izveidoja savu muzikālo apvienību. Meklējot domubiedrus, viņš iepazinās ar Aberdīnas grupu "Melvins", bet 1985.gadā Kobeins izveidoja grupu, kas tika nosaukta par "Fecal Matter". Kolektīvam īpaši neveicās un tas tika izformēts. Vēlāk kolektīvs vairākkārt mainīja nosaukumu – "Skid Row", "Ted Ed Fred", "Bliss", "Pen Cap Chew", tomēr tā dalībnieki vēlāk palika pie nosaukuma "Nirvana".

Grupas debijas albums "Bleach" tika izdots 1989. gadā, bet 1991. gadā tika ierakstīts veiksmīgais "Smells Like Teen Spirit" no "Nirvana" otrā albuma "Nevermind". Pēc panākumiem bagātā albuma "Nevermind", grupa tika nodēvētā par "parauggrupu", bet Kobeins par "jaunās paaudzes pārstāvi."

Savu pēdējo albumu "In Utero" grupa "Nirvana" izdeva 1993. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!