Foto: Publicitātes foto. "100 baltas dvēseles"
Augusta izskaņā mūzika no festivālu pļavām un brīvdabas skatuvēm pamazām atgriežas klubos un koncertzālēs, bet klausītājs pieprasa "svaigas asinis", reizēm paķerot pirmo, kas nāk priekšā. Kas būs jaunie, interesantie, aizraujošie, par kuru koncertiem runās vēl nedēļām ilgi? Kuras dziesmas liks meklēt pēc kabatā neesošas salvetītes, bet kuras pielips un neatstāsies?

Prognozēt ir grūti, bet patīkami, tāpēc piedāvājam noklausīties piecas jaunas dziesmas no mūziķiem, kas, iespējams, ikdienas radiostaciju skanējumā neienāks. Daži no viņiem tikko debitējuši gan ar koncertiem, gan pirmajām dziesmām, citi – nolēmuši atsākt muzicēt pēc ilgāka pārtraukumu.

'Alaska Dreamers' – spēks ir džezā

Jūlija vidū ar debijas singlu "Rise" sevi pieteica jauna grupa "Alaska Dreamers", kas, kā raksturo paši mūziķi, spēlē vieglu sajaukumu starp soul, r'n'b, post-rock, blūza, džeza un folk mūziku. Uz karstām pēdām grupa debitēja arī ar brīvdabas koncertu Kalnciema kvartālā, izpelnoties atzinīgas atsauksmes. Sociālajos tīklos grupa tika slavēta, gan profesionālā izpildījuma, gan interesantās oriģinālmūzikas dēļ.

Nav gluži tā, ka "Alaska Dreamers" uzradās no nekurienes – tās sastāvā spēlē jauni, bet jau novērtēti džeza mūziķi ar "Riga Jazz Stage 2014" uzvarētāju, vokālisti Kristīnu Prauliņu priekšgalā. Tāpēc, bez tukšas patētikas var teikt – tā vai citādi, bet par "Alaska Dreamers" mēs vēl dzirdēsim.

Skutelis un 'Tvērumi' – jaunas vēsmas, jauns albums

Kad šķita, ka vairs neko jaunu, izņemot sākumā drosmīgus, vēlāk lētus pakaļdarinājumus, nav iespējams šajā žanrā Latvijā pateikt, repa mūziķis Artūrs Skutelis un grupa "Tvērumi" izdod savu debijas albumu un pārsteidz gan ar saturu, gan izpildījumu.

Albums "Audums" ir konceptuāls mūzikas ieraksts par kāda autora nāvi, kuras izmeklēšanā tiek atrasti dažādi audioieraksti – trīs skaņdarbu kopas jeb cikli, kas savīti vienotā vēstījumā.

"Strādājot pie "Auduma", es vēlējos, lai vokāls nav statisks, lai rečitējuma plūsma jeb flovs ir nemitīgā attīstībā. Bet tas netika darīts pašmērķīgi, tas bija līdzeklis – man šķita svarīgi, lai caur vokāla skanējuma niansēm būtu izstāstīts papildu vēstījums, kas ir neatrauts no verbālā teksta. Es gribēju, lai vokāls skan kā mūzikas instruments," stāsta Skutelis.

"Tvērumi" ir dzīvas mūzikas grupa, kurā spēlē Rūdolfs Latišenko (bungas), Mārtiņš Vilnītis (bass), Dita Frīdenberga (saksofons), Alise Golovacka (klavieres, flauta) un Arturs Skutelis (balss, teksti).

Albumu pilnā garumā iespējams noklausīties un iegādāties "Bandcamp" un "Soundcloud".

'100 baltas dvēseles' – pirmā dziesma ar aktrises Gunas Zariņas tekstu

Pēc ilgāka pārtraukuma muzicēt atsācis projekts "100 baltas dvēseles", ko 2007. gada izveidoja Mārtiņš Jansons un Jaunā Rīgas teātra aktieris Ivars Krasts. Šobrīd kolektīvā muzicē arī dziedātāja Alise Joste. Nupat klausītāju uzmanībai nodota jauna dziesma "Šodien", kurai tekstu rakstījusi Krasta kolēģe, JRT aktrise Guna Zariņa.

Jaunā dziesma ir drīzumā gaidāmā studijas albuma "Vienaldzība" vēstnesis un, jāsaka, arī daudzsološs pieteikums, kas ievelk skaņu un teksta bagātīgajos slāņos.

"100 baltām dvēselēm" albums iznāks pēc septiņu gadu pauzes. Kā sola grupas dalībnieki, tā skanējums ir īpaši piesātināts ar elektroniskās mūzikas risinājumiem, kurus meklēt, atrast un iekļaut palīdzējis Pēteris Pāss.

Ieraksts tiks izdots ierobežotā, 500 eksemplāru CD tirāžā. Tajā iekļautas dziesmas ar dažādu autoru vārdiem.

Savukārt tuvākais koncerts, kad dzirdēt un redzēt "100 baltas dvēseles", būs 10. septembrī, Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

Jauns vārds latviešu mūzikā 'So Lucid Electric Feel'

"So Lucid Electric Feel" ir pilnīgi jauns vārds latviešu mūzikā un pagaidām neko vairāk par viņiem nezinām, tik vien kā pašu grupas dalībnieku pieteikumu, kurā savas grupas mūziku viņi sauc par psihedēlisko blūzroku. Pagaidām plašākam publiskam vērtējumam nodota debijas dziesma "Bare Mountain" un pirmais videoklips. Grupas dalībnieki sola – būs arī albums.
Grupa nāk no Siguldas, regulāri koncertē visā Latvijā. Tāpēc dažādu koncertklubu apmeklētājiem šis nosaukums un viņu psihedēliskie, muzikālie virpinājumi nebūs sveši.

Grupas mūzikā liela nozīme ir improvizācijai, līdz ar to katra uzstāšanās ir unikāla. Kā paši mūziķi saka: "Principā, spēlējot, nekoncentrējamies uz to, kā dziesma skan ierakstā, vairāk ļaujamies konkrētā mirkļa sajūtām."

Grupā spēlē Uvis Gailis (ģitāra/vokāls), Guntis Kursišs (bass) un Raitis Kalniņš (bungas). Videoklipa autors: Dāvids Smiltiņš.

Vēlreiz par 'Howling Owl'

Par latviešu dziedātājas un serbu bundzinieka duetu "Howling Owl" esam rakstījuši jau iepriekš. Taču ik reizi jaunumu apskatā gribās par viņiem atgādināt atkal. Viņa – latviete ar Keitas Bušas balsi, viņš – serbu mežonis pie bungām, jau paspējuši pārsteigt ne vienu vien Latvijas klausītāju, laužot priekšstatu par to, kā jāskan vietējai popmūzikai.

Dziesma "Tic Tac" tika izdota īsi pirms festivālu sezonas uzsākšanas, tāpēc koncertu apmeklētāji, iespējams, "Positivus", "Laba Daba", "Summersound" vai "Piena svētkos" to jau būs dzirdējuši. Dziesma ierakstīta Serbijā, tieši pēc koncertēšanas Lielbritānijas prestižajos festivālos "The Great Escape" un "Liverpool Sound City" maija beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!