Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bagātīgajā vasaras kultūras pasākumu klāstā var itin viegli apjukt, jo apmeklēt visu gluži vienkārši fiziski nav iespējams. Iepriekš jau apkopojām 10 alternatīvus festivālus, kuru programmā ir ne tikai mūzika, bet arī sarunas un performances, savukārt šajā publikācijā piedāvājam iepazīties ar septiņiem festivāliem, kas ies pie sirds mūzikas un mākslas cienītājiem.

Baroka mūzikas pērles 'Senās mūzikas festivālā'

Foto: LETA

No 12. līdz 14. jūlijam Rīgā un Rundālē notiks 24. Starptautiskais Senās mūzikas festivāls, piedāvājot klausītājiem itāļu, vācu un angļu baroka mūzikas izmeklētākos opusus, kā arī spāņu un flāmu vecmeistaru darbus.

Koncertos varēs dzirdēt solistus – Jūliju Ležņevu, Elīnu Šimku, Sergeju Jēgeru; čellistu Mišu Maiski; klavesīnisti Ievu Salieti; vijolnieku Dmitriju Siņkovski; senās mūzikas ansambli no Šveices "Fantasia Ficta"; baroka orķestri "Collegium Musicum Riga"; kamerorķestrus "Kremerata Baltica" un "Maskavas virtuozi". Senās mūzikas festivāla noslēgumā arī šogad skanēs Antonio Vivaldi vijolkoncertu cikls "Gadalaiki", savukārt mazie klausītāji varēs doties muzikālā ceļojumā uzvedumā "Laimes bērns".

12. jūlijā Mazajā ģildē Senās mūzikas festivālu atklās Elīna Šimkus un senās mūzikas ansamblis "Fantasia Ficta" no Šveices. Koncertā Mazajā ģildē skanēs itāļu un angļu baroka mūzikas pērles, tostarp tādu lielmeistaru kā Karlo Džezualdo, Klaudio Monteverdi un Hanrija Pērsela skaņdarbi.

13. jūlijā Lielajā ģildē koncertā "Vivaldi un Hendeļa operārijas" "Sinfonietta Rīga" satiksies ar vienu no spilgtākajām baroka mūzikas balsīm – Jūliju Ļežņevu. Koncertam Rīgā viņa izraudzījusies Antonio Vivaldi un Georga Frīdriha Hendeļa operu ārijas, ko papildinās Volfganga Amadeja Mocarta mūzika "Sinfonietta Rīga" un krievu vijolnieka, koncertmeistara, kontrtenora un diriģenta Dmitrija Siņkovska saspēlē.

14. jūlijā Rundāles pils Baltajā zālē pulksten 13.00 muzikālais uzvedums "Laimes bērns" iepazīstinās mazos klausītājus ar pasaku par puisēnu, kas piedzimis laimes krekliņā. Kad puisēns būs izaudzis liels, tas viņu pasargās no ļaunā Ķēniņa viltībām, palīdzēs paveikt visgrūtākos uzdevumus, tiekot galā gan ar laupītājiem, gan Velnu un Velna vecmāmuļu. Pasaku izdziedās un izspēlēs baroka orķestra "Collegium Musicum Riga" solistu ansamblis Māra Kupča vadībā, koris "Collegium Choro Musici Riga", tenori Rinalds Kandalincevs un Ansis Bētiņš, kontrtenors Sergejs Jēgers, mecosoprāns Ilona Bagele, kā arī Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas un Rīgas Doma kora skolas audzēkņi.

No pulksten 11.30 pils pagalmā bērniem būs iespēja nogrimēties un piedalīties radošajās darbnīcās.

Savukārt pulksten 16.00 pils Baltajā zālē koncertā "Itāļu un vācu baroka virsotnes" varēs dzirdēt klavesīnisti Ievu Salieti, čellisti Ilzi Gruduli un šveiciešu vijolnieci Meretu Litī. Šī unikālā trio sniegumā skanēs itāļu un vācu baroka mūzikas izmeklētākie opusi.

Pulksten 18.00 Rundāles pils Zelta zālē senās mūzikas ansamblis "Fantasia Ficta" no Šveices atskaņos renesanses meistardarbus.

Pulksten 20.00 Rundāles pils Balto zāli ar krāšņu baroka un klasicisma laikmeta mūziku pieskandinās klausītāju iemīļotais kontrtenors Sergejs Jēgers un baroka orķestris "Collegium Musicum Riga", mākslinieciskais vadītājs Māris Kupčs. Orķestris tika nominēts Lielajai mūzikas balvai 2017 "Par izcilu sniegumu gada garumā". Savukārt kategorijā "Gada jaunais mākslinieks" Lielajai mūzikas balvai 2017 tika nominēta Latvijā un Vācijā meistarību kaldinājusī traversflautiste Maija Kļaviņa, kuras flautas skanējums būs dzirdams šajā koncertā.

Pulksten 22.00 Rundāles pils dārzā Senās mūzikas festivāla noslēgumā arī šogad skanēs Antonio Vivaldi vijolkoncertu cikls "Gadalaiki", šoreiz saspēlē ar kamerorķestri "Kremerata Baltica" – Dmitrija Siņkovska vijolspēle. Festivāla noslēgumā klausītājus priecēs arī pasaulslavenais čellists Miša Maiskis un Krievijas kamerorķestris "Maskavas virtuozi", atskaņojot Antonio Vivaldi un Luidži Bokerīni skaņdarbus.

Biļetes iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Eiropas un Latvijas simfonisko orķestru izcilākie mūziķi festivālā 'Šalc'

Foto: Publicitātes foto

No 16. līdz 22. jūlijam Liepājā, Ventspilī un Cēsīs norisināsies klasiskās mūzikas festivāls "Šalc", kurā piekļauti kamermūzikas koncerti, meistarklases Baltijas jūras reģiona jaunajiem mūziķiem un simfoniskās mūzikas programma, ko 19. jūlijā Ventspilī, 20. jūlijā Liepājā un 22. jūlijā Cēsīs atskaņos Latvijas labāko instrumentālistu veidots festivāla orķestris izcilā maestro Karela Marka Šišona vadībā.

Festivāla "Šalc" sevišķā viešņa būs pasaulslavenā Latvijas dziedātāja Marina Rebeka, kura ar spožiem panākumiem uzstājas pasaules lielākajos opernamos.

Festivāls "Šalc" sāksies ar priekšnesumu, ko sniegs viens no mūsdienu labākajiem trompetistiem Hokans Hardenbergers (Hardenberger). Neilgi pirms uzstāšanās Zalcburgas festivālā viņš Liepājā muzicēs kopā ar ievērojamo skotu sitaminstrumentālistu Kolinu Kariju (Currie) – izcilu laikmetīgās mūzikas interpretu. Abu enerģisko virtuozu programmā "Maģiskais reālisms" ir modernisma klasiķa Karlheinca Štokhauzena, japāņu romantiķa Toru Takemicu, norvēģu avangardista Rolfa Vallīna, Austrālijas mūslaiku ievērojamākā komponista Breta Dīna un citu meistaru mūzika. Koncerts notiks 17. jūlijā pulksten 20.00 "Lielā dzintara" Lielajā zālē.

Otrs kamermūzikas koncerts "Orķestra mūziķi tuvplānā" notiks 18. jūlijā pulksten 20.00 "Lielā dzintara" Kamermūzikas jeb Dzintara Jurgelaiša zālē, kurā piedalīsies Latvijas festivāla orķestra mūziķi un festivāla viesi.

Simfoniskās mūzikas noslēguma koncertos "Salut d'Amour", kas notiks 19. jūlijā Ventspils teātra namā "Jūras vārti", 20. jūlijā Liepājas koncertnamā "Lielais dzintars" un 22. jūlijā Cēsu Pils parkā Latvijas festivāla orķestris Karela Marka Šišona vadībā atskaņos Riharda Vāgnera operas "Rienci" majestātisko uvertīru un bezgala valdzinošo, populāro, dramatisko un maigo mūziku no Sergeja Prokofjeva baleta "Romeo un Džuljeta". Koncertā piedalīsies Marina Rebeka, un viņas sniegumā dzirdēsim Vēstules skatu no Pētera Čaikovska operas "Jevgeņijs Oņegins" un citus izcilus operu fragmentus. Festivāla noslēguma koncerti norisinās cikla "Dzimuši Latvijā" ietvaros.

Ģimenes aicinātas uz koncertu, kas koncertzālē "Lielais dzintars" notiks 20. jūlijā pulksten 14.00 un kurā muzicēs Latvijas festivāla orķestris Karela Marka Šišona vadībā. Pirms un pēc koncerta "Lielā dzintara" foajē būs bērniem rīkotas radošās darbnīcas.

Biļetes uz festivālu iegādājamas "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

Mūslaiku satikšanās ar klasiskām vērtībām – 10. Cēsu mākslas festivāls

No 22. jūlija līdz 26. augustam notiks Cēsu Mākslas festivāls, kura īpašais notikums būs LR3 "Klasika" raidījuma "Tīrkultūra" veidotā 36 stundu dzīvā skaņas instalācija "Negaidītie avoti" (Unexpected Sources) ar amerikāņu retrofutūrista Džona Mausa uzstāšanos, ambientās mūzikas pārdefinētāju "Visible Cloaks" performanci, sintīpopa skaņu mākslinieka Motion Graphics interneta sapni, fascinējošā itāļu bundzinieka Andrea Belfi un citu pasaulē un Latvijā atzītu mākslinieku dzīvajām performancēm, kas norisināsies 27.–29. jūlijā pilnīgi jaunā norises vietā.

Festivālā gaidāma atkalsatikšanās arī ar mūsu laikmeta videomākslas ikonu Džeimsu Beningu, būs skatāmas sezonas nozīmīgākās teātra izrādes. Tam līdzās arī klasiskas vērtības – Cēsu Pils parka estrādes lielkoncerts ar šobrīd pasaulē atzīto latviešu operdīvu Marinu Rebeku un diriģentu Karelu Marku Šišonu.

Savukārt "Tīrkultūra" Cēsu Mākslas festivālā pārtaps tīrā, baltā telpā, kur ieraudzīt, kā izskatās mūzika vizuālās mākslas valodā un kur žanru un mediju mijiedarbībā parādās tīrais talants un dzīva jaunrade. Instalācijas programmā avangarda mūzikas intelektuālis Džons Maus ar emocionālām un nobriedušām kompozīcijām, ko caurstrāvo drosme un iedvesmojoša inteliģence; audiovizuālo performanču mākslinieki Visible Cloaks ar elektroniskās mūzikas ceļojumiem telpā un laikā īpašā sadarbībā ar video mākslinieci Brennu Mērfiju; sintīpopa un interneta sapņu meistars Motion Graphics, kas savā praksē izmanto programmētus instrumentus, atdarinot akustiskos, piemēram, klarnetes un marimbas; elektroakustiskās mūzikas komponists un eksperimentālās mūzikas meistars Andrea Belfi, kurš savij akustisko un elektronisko bungu skanējumu, radot enerģētiskas un hipnotiskas skaņu ainavas; dīdžejs un mūzikas producents Kolins Džonko no Francijas, amerikāņu kino mākslinieks Džeimss Benings un daudzi citi.

Festivāla vizuālās mākslas programmā šogad gaidāma atkalsatikšanās ar Džeimsu Beningu, kura lielformāta instalācija "Farocki" atklāja festivāla programmu 2016. gada vasarā. Džeims Benings uzskatāms par vienu no fascinējošākajām personībām ASV neatkarīgā kino laukā kopš 20. gadsimta 70. gadiem. Viņš savu daiļradi un dzīvi, līdzīgi kā avangarda kino pionieris Džons Meks (Jonas Mekas), kurš Cēsīs viesojās 2014. gadā, veltījis jaunu formu, satura un tēmu meklējumiem.
Turpinot iepazīt spilgtā amerikāņu mākslinieka daiļradi, šovasar Cēsīs būs skatāma Beninga izstāde un kino programma, kā arī notiks tikšanās ar pašu mākslinieku. Izstādē būs skatāms projekts "Divas būdas" (Two Cabins) – dabiska lieluma arhitektūras modeļi, kas kopš 2014. gadā Hamburgā notikušās personālizstādes Decoding Fear apceļojuši vairākus pasaules muzejus un galerijas.

Tāpat ekspozīcijā iekļauta jauna fotogrāfiju sērija no projekta "31 draugs" (Thirty-one Friend, 2015), kas bija veltīts Beninga draugiem un laikabiedriem – spilgtām personībām mākslas un kino nozarē. Savukārt "Tīrkultūras" instalācijas laikā redzēsim Beninga 52 filmu izlasi, kas tapušas pagājušajā gadā projekta "52 filmas" (52 Films) ietvaros.

Festivāla vizuālās mākslas programmu papildinās jaunās fotogrāfes Ievas Raudsepas autorprojekts "Cik labi vien vari!", kas pievēršas nacionālās identitātes un deviņdesmito gadu sākumā dzimušās paaudzes problemātikai, un notiks lauku sētas " Skujas" dārzā – īpašumā, kas atrodas Amatas novadā, Gaujas Nacionālajā parkā. Fotogrāfijas papildinās Ievas Raudsepas rakstīts teksts un performance/teksta lasījums.

22. jūlijā notiks tradicionālais festivāla lielkoncerts Cēsu Pils parka estrādē. Galā koncerta "Salut d'amour" viesi būs viena no spožākajām starptautiskajām latviešu operzvaigznēm Marina Rebeka un izcilais Karels Marks Šišons pie Latvijas Festivāla orķestra diriģenta pults. Koncertu muzikāli caurvīs mīlestības tēma – Marinas Rebekas sniegumā skanēs Riharda Vāgnera, Pētera Čaikovska, Sergeja Prokofjeva skaņdarbi, bet koncerta īpašais brīdis būs Jāņa Mediņa slavenās "Ārijas" no Trešās orķestra svītas atskaņojums par godu valsts simtgadei. Šo latviešu simfoniskās mūzikas simbolu jaunā veidolā licis pieredzējušais Liepājas diriģents un aranžētājs Jēkabs Ozoliņš – starp orķestra instrumentiem viņš ieaudis vokalīzi sievietes balsij, ko jaunās versijas pirmatskaņojumā izpildīs Marina Rebeka.

Cēsu Mākslas festivāls piedāvās arī jau skatītāju iemīļoto "Grand Prix" teātru izrāžu skati, ko, kā jau katru gadu, veido pieredzējusī teātra kritiķe Silvija Radzobe. Atzīmējot latviešu animācijas klasiķu Rozes Stiebras un Andra Bērziņa pagājušā gada nogalē saņemto Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" par mūža ieguldījumu, festivāls aicinās uz īpašu Rozes Stiebras veidotu latviešu animācijas un leļļu filmu izlasi.

Biļetes uz festivālu iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Klasika, džezs un Balkāni: 'Summertime 2018 – aicina Inese Galante'

Foto: Publicitātes foto

No 9. līdz 12. un no 14. līdz 15. augustam "Klasikas, džeza un Balkānu rokenrola" zīmē norisināsies 14. starptautiskais mūzikas festivāls "Summertime 2018 – aicina Inese Galante".

Festivāla atklāšanas koncertā uzstāsies dziedātājs un komponists no Vācijas – Toms Gēbels (Tom Gaebel), kurš izpildīs dziesmas no leģendārā amerikāņu dziedātāja Frenka Sinatras (Frank Sinatra) repertuāra, dažas no tām duetā ar festivāla patronesi Inesi Galanti. Koncertā izskanēs tādi pasaules hiti kā "New York, New York", "Fly Me to the Moon", "My Way" u.c.

Festivāla "Summertime" otrajā dienā fenomenālais pianists Daniils Krāmers, kurš uzstāsies kopā ar džeza virtuozu Andreju Rumjancevu, piedāvājot klausītājiem unikālu mūzikas rokprogrammu, kas veidota pēc "Nirvana", "Queen" un "Led Zeppelin" skaņdarbiem.

Akadēmiskās mūzikas cienītājiem paredzēts trešās dienas koncerts, kad Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē ar programmu, kas jau iekarojusi Nobela prēmijas laureātu sirdis Stokholmā, kopā ar ar ilggadēju skatuves draugu, klavierspēles meistaru Aleksandru Šmalcu, uzstāsies Inese Galante.
Tūlīt pēc šī koncerta Lielajā zālē notiks Gorana Bregoviča koncerts, kurā izskanēs ugunīgas Balkānu un čigānu melodijas, kuras tiks papildinātas ar pūšamo mūzikas instrumentu skanējumu.
Savukārt tradicionālajā festivāla noslēguma koncertā uzstāsies itāļu dziedātājs Džovanni Kastello (Giovanni Castello), kurš festivāla ietvaros klausītājus priecēs arī ar solo koncertu. Bez viņa noslēguma koncertā uzstāsies arī mecosoprāns Oļesja Petrova, kontrtenors Sergejs Jēgers, kurš šogad ieguvis Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī Latvijas Nacionālās operas solistu mūzikas grupa "Tenoru Trio".

Festivāls noslēgsies 15. augustā ar leģendārā "Trio Paris Royale" un viņu izcilā solista – vijoles virtuoza no Vācijas – Baptista Pavlika (Baptiste Pawlik) sniegumu. Šis mākslinieks ir uzstājies ar tādiem pasaulslaveniem mūziķiem kā Selīna Diona (Celine Dion), Robijs Viljams (Robbie Williams), kā arī spēlējis Pāvesta Benedikta XVI atvadu koncertā Vatikānā.

Papildu informācija par festivāla programmu pieejama festivāla mājaslapā.

Biļetes uz festivālu iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Ģēniju mūzika klasiskās mūzikas festivālā 'LNSO vasarnīca'

Foto: Ikars Kubliņš

No 24. līdz 26. augustam Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors", notiks ceturtais klasiskās mūzikas vasaras festivāls "LNSO vasarnīca", piedāvājot divus lielus vakara koncertos ar četru ģēniju mūziku, divas muzikālās izrādēs bērniem un pusaudžiem, kā arī darbnīcas un spēles.

Festivālu piektdien, 24. augustā, atklās koncerts "Bahs un Mocarts". Tajā piedalīsies solisti: Egils Upatnieks – oboja, Georgs Sarkisjans – vijole, Darja Smirnova – vijole, Ieva Saliete – klavesīns, Matīss Čudars – ģitāra. Diriģents Guntis Kuzma.

Koncertā no Johana Sebastiāna Baha skanēs Dubultkoncerts vijolei, obojai un orķestrim, Sonāte vijolei un klavierēm Solmažorā BWV 1019, ko iestudēs baroka mūzikas spožie interpreti LNSO pirmā vijole Georgs Sarkisjans un klavesīniste Ieva Saliete, un Sonāte solminorā, ko ģitārai pārlicis viens no Latvijas labākajiem ģitāristiem Matīss Čudars.

No Volfganga Amadeja Mocarta varēs klausīties Divertismentu Remažorā KV 136 un Koncertu klavesīnam un orķestrim Remažorā KV 107 nr. 1.

Pēc atklāšanas koncerta Latgales vēstniecības "Gors" "Jumta terasē" būs vasaras kino un mūzikas vakars ar Matīsa Čudara soloprogrammas pusstundu un Kannu starptautiskā kinofestivāla 2018 programmā "Kannu klasika" iekļauto latviešu kinošedevru – Rolanda Kalniņa filmu "Četri balti krekli".

Festivāls turpināsies sestdien, 25. augustā, kad pulksten 18.00 Latgales vēstniecības "Gors" Lielajā zālē būs koncerts "Happy Birthday, Mr. Bernstein!". Koncertā piedalīsies: Kima Krisvela – mecosoprāns, Andrejs Osokins – klavieres, kā arī Rēzeknes Festivāla koris un diriģents Andris Poga.

Šajā koncertprogrammā skanēs Sergeja Rahmaņinova Ceturtais klavierkoncerts un Leonarda Bernsteina "Simfoniskās dejas" no populārā mūzikla "Vestsaidas stāsts" un dziedājumus no vairākiem citiem mūzikliem. Koncerts notiks tieši Bernsteina 100. dzimšanas dienā.

Koncerta goda viešņa būs izcilā mūziklu zvaigzne, amerikāņu dziedātāja un aktrise Kima Krisvela, kas Bernsteina mūzikā ir satikusies ar pašu tās autoru, savukārt ar LNSO kopā muzicējusi 2014. gada nogalē Lielajā ģildē, ar panākumiem piedaloties Bernsteina mūzikla "Brīnišķīgā pilsēta" atskaņojumā.

Tāpat sestdien, 25. augustā, pulksten 16.00, Latgales vēstniecības "Gors" Mazajā zālē varēs noskatīties muzikālo izrādi bēriem "Vējš vītolos". Tā pamatā ir Keneta Greiema pazīstamais darbs, kurā galvenie varoņi ir mājmīlīgs Kurmis, laiskas ūdensdzīves piekritējs Žurks, izlutināts lielbagātnieks Krupis un apgarots vientuļnieks Āpsis. Mūziku komponējis "Spēlmaņu nakts" balvas ieguvējs, Nacionālā teātra, Leļļu teātra un Valmieras drāmas teātra izrāžu mūzikas autors, grupu "Gaujarts" un "Manta" dalībnieks Edgars Mākens. Izrādes režisors ir Leļļu teātra mākslinieciskais vadītājs Ģirts Šolis. Izrādē piedalās aktieri Mārtiņš Brūveris un Valdis Vanags. Scenogrāfs – Reinis Pētersons. Izrādes dalībnieks ir arī "LNSO vītolansamblis" Gunta Kuzmas vadībā.

Festivāla trešajā dienā – 26. augustā – pulksten 14.00 Latgales vēstniecības "Gors" Mazajā zālē varēs noskatīties muzikālo izrādi pusaudžiem "Zenīts", kas bija nominēta Lielajai mūzikas balvai 2017 kategorijā "Gada izrāde". Jāņa Šipkēvica komponētais dziesmu cikls diviem zēniem un astoņiem instrumentiem ir kā paša autora un viņa kādreizējā klasesbiedra, cikla tekstu autora Marta Pujāta intuitīvi emocionāls vēstījums par pieredzēto skolas gados.

Izrādes režisors – Viesturs Meikšāns, scenogrāfe un tērpu māksliniece – Rūta Briede. Piedalās Rīgas Doma kora skolas audzēkņi un "LNSO zenītansamblis" Gunta Kuzmas vadībā.
Festivāla "LNSO vasarnīca 2018" programmā iekļautas arī meistarklases ar Vari Klausītāju. Improvizācijas ceļā kopā ar mazajiem klausītājiem tiks izveidots muzikāls stāsts (atskaņojumā piedalīsies Varis Klausītājs un LNSO mūziķis), ko papildinās mākslinieka uz vietas tapušās ilustrācijas.

Lai labāk iepazītu koncertnamu "Gors", bērni un pusaudži tiks aicināti piedalīties spēlē – audiālā piedzīvojumā "Atrodi mūzikas instrumentu". Bērniem pēc skaņas būs jāmeklē seši mūzikas instrumenti un jāmēģina pēc tembra atpazīt tos.

"LNSO vasarnīca" ir festivāls visai ģimenei, un programma veidota tā, lai būtu ko darīt gan lieliem, gan maziem. Vakara koncertu laikā koncertzālē būs atvērta radošā bērnistaba, kurā bērni varēs pavadīt laiku pieredzējušu audzinātāju uzraudzībā, kamēr vecāki klausās koncertu. Pirms koncertiem, starpbrīžos un koncertu noslēgumā būs atvērta "Gora" "Jumta terase".

Biļetes uz "LNSO vasarnīcas" koncertiem ir nopērkamas "Biļešu paradīzes" un Latgales vēstniecības "Gors" biļešu kasēs, kā arī internetā.

Maija Kovaļevska Liepājas Simfoniskā orķestra festivālā 'Liepājas vasara'

Foto: Kārlis Volkovskis

No 18. līdz 25. augustam koncertzālē "Lielais dzintars" norisināsies Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) organizētais festivāls "Liepājas vasara", kura ietvaros notiks trīs koncerti.

Festivāls tiks atklāts 18. augustā, pulksten 18.00, Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" Lielajā zālē, kad LSO galvenais diriģents Gintars Rinkevičs (Lietuva) interpretēs itāļu komponista Džuzepes Verdi Rekviēmu. Vairāk nekā stundu garo skaņdarbu kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri izpildīs Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" un solisti – Sandra Janušaite (soprāns, Lietuva), Kristīne Zadovska (mecosoprāns, Latvija), Valentīns Ditjuks (tenors, Ukraina) un Rihards Mačanovskis (baritons, Latvija).

22. augustā pulksten 19.00 Dzintara Jurgelaiša vārdā nosauktajā kamerzālē notiks koncerts "Liepājas mežragu zelta skaņas". Jau gadiem LSO dod saviem mūziķiem iespēju izpausties kamermūzikas laukā, un šogad izvēle kritusi uz muzikāli spilgtu un aktīvu kolektīvu – Liepājas Mežragu kvartetu. Kvartets – Ingus Novicāns, Aivars Vadonis, Mārcis Auziņš un Edgars Kalniņš – kopā ar saviem domubiedriem mūzikā sagatavojuši daudzšķautņainu muzikālo programmu, kurā iekļauti gan baroka un klasicisma pīlāru Johana Sebastiana Baha un Volfganga Amadeja Mocarta skaņdarbi, gan romantiķu Franča Šūberta un Johannesa Brāmsa mūzika, gan arī populāri džeza standarti.

Savukārt festivālu 25. augustā pulksten 18.00 noslēgs Liepājas Simfoniskais orķestris un pasaulslavenā latviešu operdziedātāja Maija Kovaļevska – diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā. Koncertā izskanēs pazīstamu operu skaistākās ārijas. Maija Kovaļevska ir Latvijas Mūzikas akadēmijas goda profesore, kā arī ir saņēmusi valsts augstāko apbalvojumu – Triju zvaigžņu ordeni par nopelniem kultūrā, izcilu radošo ieguldījumu operas mākslā un Latvijas vārda un tās kultūras popularizēšanā pasaulē.

Biļetes uz LSO koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Sakrālas vērtības – 21. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls

Foto: Klāvs Vasiļevskis

No 18. augusta līdz 8. septembrim norisināsies 21. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls, kura ietvaros notiks seši koncerti, kas izskanēs ne tikai Rīgas dievnamos, bet arī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" un īpašā simtgades sumināšanas koncertā Stirnienes Svētā Laurencija katoļu baznīcā.

Festivāla atklāšanas koncerta programma izskanēs divas reizes – 18. augustā Liepājā sadarbībā ar festivālu "Liepājas vasara" un 23. augustā Rīgā, Sv. Pētera baznīcā. Programmā hrestomātiskais Džuzepes Verdi "Rekviēms", ko Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" atskaņos sadarbībā ar Liepājas Simfonisko orķestri un temperamentīgo diriģentu Gintaru Rinkēviču (Lietuva).

25. augusta vakarā Rīgas Sv. Pētera baznīcā gaidāma īpaša kora "Latvija" atkalsatikšanās ar pasaulslaveno diriģentu Stīvenu Leitonu (Lielbritānija). Viņš ir viens no pasaules izcilākajiem kora mūzikas interpretiem, kurš divas reizes ir saņēmis "Gramophone Awards" balvu, "Diapason d'Or" ECHO Klassik balvu un četras reizes nominēts "Grammy" balvai. Diriģents koncertam ar kori "Latvija" izvēlējies autorus, ar kuru skaņdarbu ieskaņojumiem viņš ieguvis kritiķu atzinību – koncertā izskanēs Fransisa Pulenka sakrālās mūzikas šedevrs "Četras motetes ciešanu laikam", Franka Martēna krāšņā "Mesa" dubultkorim a cappella un Ērika Ešenvalda 2007. gadā komponētais meistardarbs "The Sun Dogs" ("Viltus saules").

31. augustā koris "Latvija" un diriģents Māris Sirmais sniegs koncertu Stirnienes Svētā Laurencija katoļu baznīcā. Pasākumā "Mirdzi Stirniene Latvijas zvaigznājā" tiks godināta Latvijas simtgade, kā arī tiks ieskandināti bīskapa Boļeslava Sloskāna 125 jubilejas svētki. Koncerta apmeklējums būs bez maksas un pieejams jebkuram interesentam.

Tradicionāls un klausītāju iemīļots festivāla notikums ir latviešu komponistu jaundarbu pirmatskaņojumu koncerts – 4. septembrī Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā izskanēs grupas "Framest" līdera un komponista Jāņa Ķirša jaundarbs "Ādams un Ieva", mūzikas algoritmu meistara Platona Buravicka darbs "Dziesmas par zemi, dziesmas par māju", grupas "Latvian Voices" dalībnieces, dziesmu autores un aranžētājas Lauras Jēkabsones jaundarbs, kas veltīts stāstam par Lilitu, Ādama pirmo sievu pēc senebreju mitoloģijas un pianista un komponista Vestarda Šimkus jaundarbs – neliela mesa korim un instrumentālam trio (klavieres, čells, vijole).

Festivāla noslēguma koncerts izskanēs 8. septembrī Rīgas Domā, kad koris "Latvija" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri godinās šī gada jubilāru, vienu no 20. gadsimta mūzikas milžiem – ģeniālo un vitālo komponistu Leonardu Bernsteinu. Noslēguma programmā tiks atskaņots iespaidīgais vokālsimfoniskais skaņdarbs "Čičesteras psalmi", kā arī viena no komponista pēdējām kompozīcijām "Misa Brevis" un elegantā "Serenāde" vijolei, orķestrim un iespaidīgam sitaminstrumentu sastāvam. Vijolkoncerta solo uzticēts Sandim Šteinbergam, pie diriģenta pults festivāla mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Māris Sirmais.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!