"Lielās mūzikas balvas 2008" nominante kategorijā "Par izcilu individuālu sniegumu Latvijā" - pianiste Diāna Ketlere.

Diāna Ketlere balvai nominēta par uzstāšanos kopā ar kvartetu Raro "Rudens kamermūzikas festivālā", par sniegumu Ingas Kalnas solokoncertā un Nikolaja Kapustina Dubultkoncerta atskaņojumu kopā ar vijolnieku Aleksandru Sitkovecki un "Sinfonietta Rīga" Normunda Šnē vadībā. Attieksmē pret mūziku Diāna Ketlere cenšas atrast lietas būtību un vienmēr trāpa desmitniekā. Viņa var būt neganti žilbinoša un satriecoši maiga. Klavierspēles karaļvalsts Spīdola.

Diāna dzimusi mūziķu ģimenē, viņas vecāki saistīti ar dziedāšanu, ne spēlēšanu - mamma Anita Šalha ir Rīgas Doma kora skolas pieredzes bagātākā vokālā pasniedzēja, Ave Sol kādreizējā ilggadējā dziedātāja no kora dibināšanas dienas, savukārt tēvs Vladimirs Okuņs ir viens no mūsu izcilākajiem dramatiskajiem baritoniem, ilggadējs Latvijas Nacionālās operas solists. "Vecāki neļāva man dziedāt. Teica, ka pīkstu kā pele. Mācoties konservatorijā, man bija jāliek ieskaite pavadījumā. Teicu, ka nedziedāšu, lai liek trijnieku. Mani piespieda dziedāt, komisija smējās vai no krēsliem krizdama un vienalga ielika to pašu trijnieku," Diāna stāsta Ingai Saksonei un Orestam Silabriedim Latvijas radio 3 "Klasika" raidījumā "Mākslinieka darbistabā" (radio tīmekļa arhīvā meklējiet 2008. gada 6. decembrī plkst. 10:30). Tiesa, arī klavierspēlei Diānas potenciāls no speciālistu puses tika novērtēts kā pavājš - roka par mazu, pirksti kā sērkociņi, nav vērts. Par laimi, šādi argumenti netika uztverti nopietni, un Diāna sāka mācīties spēlēt klavieres. Vispirms pie Fainas Bulavko un Anitas Pāžes Dārziņskolā, pēc tam Mūzikas akadēmijā pie Teofila Biķa. "Neviens nekad nespieda mani vingrināties. Es esmu nenormāli apzinīga, stundām ilgi pati vingrinājos. Man bija normāla, laimīga bērnība, tikai ar pastiprinātām klaviernodarbībām."

Sanāca tā, ka Diāna bija viena no pirmajiem Latvijas mūziķiem, kas devās uz ārzemēm. Vispirms ceļš veda uz Zalcburgu. "Es tur izturēju pusotru gadu. Tas ir tāpat kā dzīvot laukos. Visi pazīst viens otru. Ielās svilpo Mocarta ārijas. Pensijas gados tur varētu būt labi." Diānas pasniedzējs bija Karlheincs Kemmerlings. Jau pirmajā nodarbībā viņš paziņojis, ka mūziķa emocijas nevienu neinteresē. "Tas nebija slikti - atslēgt jūtas. Latvijā emocijām mūzikā tiek pievērsta pārāk liela uzmanība. Uzskatu, ka var dažreiz spēlēt impulsīvi, taču iepriekš jāparedz, kurā skaņdarba posmā tas notiks. Es esmu loģisks cilvēks, man viss galvā ir diezgan strukturēts."

No Zalcburgas Diāna pārcēlās uz Londonu - uz turieni viņu savulaik tika aicinājis Karaliskās Mūzikas akadēmijas Klavieru katedras vadītājs Kristofers Eltons (Elton). Vispirms Diāna bija viņa studente, tagad viņš ir Diānas boss - nu jau vairākus gadus pianiste pati sēd Karaliskās Mūzikas akadēmijas profesores krēslā. "Nav viegli, jo man patlaban ir ļoti daudz koncertu, un nokavētās nodarbības, protams, jāatstrādā. Prātoju samazināt studentu skaitu." Skaidrs, ka ne jau koncertu daudzumu. Diāna Ketlere spēlē galvenokārt kamermūziku un uzstājas kā soliste ar kamerorķestriem. "Man nepatīk ceļot vienai, patīk pavadīt laiku kompānijā, varbūt tādēļ tik daudz spēlēju kamermūziku."

Interesanti, ka kvartetā "Raro", kas pazīstams arī Latvijas klausītājiem, katram dalībniekam ir pašam savs festivāls. Kopš 2004. gada Diāna rīko festivālu "Chiemgauer Musikfrühling" Bavārijā. "Raro" altista rīkotajam festivālam "SoNoRo" (Rumānija) Diāna palīdz, veidojot programmas. Regulāri uzstājas Japānā, jo tur festivālu rīko "Raro" čellists. Tā ir apbrīnojama domu un saspēles biedrība, kas valda "Raro". Varam pieņemt, ka viņiem sakrīt tas uzskats par mūziku, ko savulaik formulējusi Diāna: "Priekš manis muzikāls cilvēks ir tas, kuram ir ideja, ko viņš caur mūziku grib izteikt. Bez idejas nav muzikalitātes. Plika emocionalitāte nenozīmē neko - jābūt stiprai idejai. Turklāt vairumā gadījumu to nav iespējams formulēt vārdos."

Diānai Ketlerei ārkārtīgi nozīmīga ir ikkatra reize, kad viņa uzstājas Rīgā. "Un kur tad vēl rīta kafijas smarža mammas dzīvoklī - nekas nespēj tai līdzināties!"

Piedāvājam fragmentus no Latvijas Radio 3 - "Klasika" raidījuma, kas veltīts "Lielās mūzikas balvas 2008" nominācijai "Par izcilu individuālu sniegumu Latvijā".

$sound_file = 'http://www.delfi.lv/temp/audio/ketlere.mp3'; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

$sound_file = 'http://www.delfi.lv/temp/audio/ketlere2.mp3'; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

$sound_file = 'http://www.delfi.lv/temp/audio/ketlere3.mp3'; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!