Foto: Publicitātes foto
Šī gada 26. maijā pulksten 19 Dobelē, Dārzkopības institūta ceriņu dārzā jau 20. reizi notiks tradicionālais klasiskās mūzikas koncerts, portālu "Delfi" informē organizatori.

Koncertā pirmajā daļā skanēs itāļu komponistu opermūzikas pērles, bet otrajā – krāšņi un pavasarīgi skaņdarbi no populāriem mūzikliem un kinofilmām. Programmā: Džuzepe Verdi, Džakomo Pučīni, Gaetano Doniceti un citu komponistu opermūzika, kā arī Astora Pjacollas, Kurta Veila, Nino Rotas un Raimonda Paula skaņdarbi.

Koncertā piedalīsies solisti: Ilona Bagele (mecosoprāns), Jūlija Vasiljeva (soprāns), Evita Zālīte-Grosa (soprāns), Artjoms Safronovs (tenors), Juris Vizbulis (tenors) un Rihards Mačanovskis (baritons). Instrumentālā grupa pianistes Ilzes Ozoliņas vadībā: Inga Ozola (čells), Svetlana Okuņa (vijole), Inita Āboliņa (akordeons), Andris Ābelīte (trompete), Normunds Everts (sitamie instrumenti) un Viktors Veličko (kontrabass). Koncertu vadīs muzikoloģe Liene Jakovļeva. Koncerta režisore un producente ir Evita Zālīte-Grosa.

Kā stāsta koncerta rīkotāji, jau Dobeles ceriņu dārza izveidotāja Pētera Upīša dzīves laikā ceriņu ziedēšanas kulminācijā dārzā tika rīkoti koncerti. Tā kā selekcionārs bija liels klasiskās kora mūzikas cienītājs, šeit bieži viesi bija vīru kora "Tēvzeme" dziedātāji. Koristi palīdzēja selekcionāram daudzajos dārza darbos, bet pēc kopīgas darbošanās sniedza koncertu, kurā klausītājs bija tikai viens - Pēteris Upītis.

Selekcionārs mūžībā devās 1976. gadā, bet viņa laikā iesāktā tradīcija dārzu pieskandināt ar augstas raudzes mūziku turpinās. Ja kādreiz koncerti tika veltīti vienam cilvēkam, tad tagad tos katru gadu apmeklē daudzi tūkstoši klausītāju.

1995. gadā pēc Imanta Ziedoņa iniciatīvas vēl vecajā ceriņu dārzā notika Maijas Kalnciemas klavesīna koncerts, kurā kā klausītāji bija uzaicināti dažādu valstu vēstnieki Latvijā.

2001. gada ziemā dzima ideja noorganizēt plašāku klasiskās mūzikas koncertu Dobeles ceriņu dārzā. Tā kā biežs un gaidīts viesis Dobelē bija latviešu izcilais tenors Kārlis Zariņš, tad ar viņa atbalstu 2002. gada 25. maijā ceriņu parkā notika pirmais koncerts ar Latvijas Nacionālās operas solistu, piecu tenoru – Kārļa Zariņa, Jāņa Sproģa, Guntara Ruņģa, Miervalda Jenča, Naura Puntuļa un Dobeles rajona skolotāju kora "Sidrabe" (mākslinieciskais vadītājs Jānis Zirnis) piedalīšanos.

Kā norāda koncerta rīkotāji, šajos gados koncertos dziedājuši gan pasaules slavu ieguvuši solisti - Sonora Vaice, Sergejs Jēgers, Ilona Bagele, Mihails Čuļpajevs, Inga Šļubovska-Kancēviča, Krišjānis Norvelis, flautiste Dita Krenberga, vijolnieks Raimonds Ozols, gan Latvijā iemīļoti aktieri Dita Lūriņa-Egliena, Mārtiņš Egliens, Karīna Tatarinova, Gints Andžāns un mākslinieki Kristīne Zadovska, Evija Martinsone, Nauris Indzers, Viesturs Jansons, Ingus Pētersons, Juris Vizbulis un daudzi citi. Bijuši arī koncerti ar ārzemju solistu piedalīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!