Foto: Reuters//Scanpix/LETA

2019. gadā grupa "The Cure" tika uzņemta rokenrola slavas zālē. Tā paša gada maijā, ar četriem koncertiem Austrālijā tā nosvinēja albuma "Disintegration" 30. jubileju, bet 21. aprīlī pašam Robertam Smitam apritēja 60. Šie ir pietiekami iemesli, lai godinātu īgnu vīru, kurš aizvien sabiedrībā iziet šķībi krāsotām lūpām un izpelnās vienas dienas sociālo tīklu slavu ar sarkastisku attieksmi pret entuziasma pārņemtu žurnālisti uz sarkanā paklāja pasākumā, kur paša grupa tiek iesvaidīta rokenrola slavas zālei. Tomēr viņš ir sarakstījis vairākus no izcilākajiem 20. gadsimta mūzikas albumiem un dziesmām, kļuvis par autoritāti citiem mūziķiem un kulta personību klausītājiem. Tāpēc ticu, ka nejaušu lasītāju šim rakstam nav.

"The Cure" radās vēl septiņdesmito gadu beigas. Vispirms tie bija padsmitnieki, kuri dievināja Deividu Boviju un iekļāvās aktuālajos pankroka un "new wave" strāvojumos. Tomēr jau astoņdesmito sākumā "The Cure" individualitāte kļuva izteiktāka, bet dziesmas garākas, drūmākas, eksistenciālākas un skanējumā bagātīgākas, arvien lielāku pienesumu deva sintezatori.

Nereti tiek piesaukts, ka "The Cure" tieši 80. gados definē gotisko roku. Tomēr Smits allaž ir noliedzis savas grupas piederību gotu kopienai, pat paudis nicinājumu tai, neskatoties uz to, ka šajā vidē tiek ļoti cienīts. Tāpat ne līdz galam viņš atzīst "The Cure" pierakstīšanu "new wave" un "post punk" grupu plejādei, mudinot uztvert viņus kā ārpus jebkādiem žanriem un kustībām esošus.

Kopš pirmsākumiem Smits ir vienīgais grupas dalībnieks, kurš bez pārtraukuma tajā ir muzicējis. Tomēr viņš vairākkārtīgi dažādās intervijās uzsver, ka "The Cure" spēks ir tieši būšanā grupai. "Ja Saimons Galaps no grupas aizietu, to vairs nevarētu saukt par "The Cure"," tā par grupas ilggadējo basģitāristu 2018. gadā intervijā "The Guardian" teicis Smits. Galaps, tikai ar nelielu pārtraukumu 80. gados, ir kopā ar "The Cure" kopš 1979. gada. Par ilggadēju grupas dalībnieku uzskatāms arī ģitārists un taustiņinstrumentālists Porls Tomsons, kurš "The Cure" spēlējis kopš pirmsākumiem ar trim piegājieniem. Kopš 2010. gada viņš atkal ir prom no grupas, taču mēdz pievienoties koncertos un spēlēt saksofonu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!