Foto: Publicitātes foto

Ar izcilā vijolnieka Gidona Krēmera, orķestra "Kremerata Baltica" un viesu uzstāšanos Jūrmalā, vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē sāksies 13. "Kremerata Baltica" festivāls, piedāvājot virkni koncertu ar dažādu pašmāju un ārvalstu akadēmiskās mūzikas zvaigžņu piedalīšanos.

Kā portālu "Delfi" informēja Dzintaru koncertzāles pārstāvis Mārtiņš Pučka, festivāls ilgs līdz 11. septembrim.

Festivāla atklāšanas koncertā 8. septembrī, līdzās festivāla saimniekam, uzstāsies korejiešu izcelsmes vācu vijolniece Klāra Jumi Kanga. Viņa plūkusi laurus Dienvidkorejas, Japānas, Indianapolisas un Jozefa Joahima vijolnieku konkursos, bet izglītību guvusi Manheimā, Berlīnē, Minhenē un Ņujorkas Džuljarda skolā.

Festivāla atklāšanas koncerta programma pamatā balstīta uz 20. gadsimta komponistu veikumu. Abu vijolnieku saspēlē izskanēs Sergeja Prokofjeva klasiskais duets, Luidži Nono filozofiskā apcere par laiku un kustības nepārtrauktību, un Varšavā dzimušā krievu komponista Mečislava Veinberga sonāte divām vijolēm. Klāra Jumi Kanga atskaņos Ežēna Izaī Trešo sonāti no cikla op. 27, kas veltīta rumāņu komponistam Džordžem Enesku. Savukārt Gidona Krēmera solovijole izdziedās gruzīnu vijolnieka un komponista Igora Lobodas komponēto Rekviēmu brīvībai, kas veltīts visiem demokrātijas un brīvības cīnītājiem Ukrainā un citviet pasaulē.

Koncertā "Gidons Krēmers, Georgijs Osokins, "Kremerata Baltica"" 9. septembrī skanēs gan Pētera Vaska skaņdarbs "Musica Serena", gan Antonīna Dvoržāka Noktirne, kā arī Karlheinca Štokhauzena cikls "Tierkreis".

10. septembra koncertā "Kamermūzikas pērles" izskanēs vairāki Latvijā reti dzirdēti opusi un daži pirmatskaņojumi. Orķestra "Kremerata Baltica" solistiem, Gidonam Krēmeram, Klārai Jumi Kangai, Georgijam Osokinam, Pēterim Trasunam un Ģiedrei Dirvanauskaitei koncertā pievienosies viens no spožākajiem un virtuozākajiem savas paaudzes klarnetistiem, slovēņu mūziķis Mate Bekavačs, kura meistarību būs iespēja novērtēt Džordžes Enesku "Dziedājumos rumāņu noskaņās". Koncertā skanēs arī jauns Georga Pelēča opuss un Pētera Vaska skaņdarba "Klusuma auglis" pārlikums stīgu kvartetam un klavierēm, Dmitrija Šostakoviča skaņdarbi stīgu oktetam un apdāvinātā somu pianista/ komponista Olli Mustonena Noneta versiju stīgu orķestrim, ko vadīs talantīgais lietuviešu diriģents Martīns Staķonis.

"Kremerata Baltica" festivāla noslēguma koncerts "Concerto grosso" Dzintaru koncertzālē izskanēs 11. septembrī.

Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!