Foto: Publicitātes foto
Svētdien, 25. novembrī, pulksten 14.00, Dzintaru koncertzālē notiks cikla "Brīvdienu mūzika" šāgada pēdējais koncerts, kurā uzstāsies Latvijā un starptautiski atzītā bungu un dūdu grupa "Auļi", portālu "Delfi" informē koncertzāles pārstāvis Mārtiņš Pučka.

Etnomūzikas mūzikas grupa "Auļi" dibināta 2003. gadā, lai aktīvi koptu un attīstītu dūdu un bungu mūziku Latvijā. "Auļos" spēlē 10 mūziķi – deviņi puiši no Latvijas un viena meitene no Igaunijas: seši dūdinieki, kontrabasists un trīs bundzinieki. Grupas izveides iecere bija apvienot dūdas ar sitaminstrumentiem, izkopjot šādu mūziku Latvijā. Praktisku liecību par bungu un dūdu spēles tradīcijām senatnē ir saglabājies samērā maz, tomēr šo instrumentu spēlēšana atsevišķi un kopā ir minēta latviešu folkloras materiālos diezgan bieži. "Auļi" ir plaši pazīstami arī ārvalstīs, taču savas radošās darbības pamatā nezaudē saikni ar latviešu tautas mūziku.

"Auļi" spēlē galvenokārt instrumentālu mūziku, un grupas repertuāru veido oriģinālkompozīcijas, latviešu danču un dūdu melodiju aranžējumi, citu Eiropas tautu melodijas, kā arī kompozīcijas sitaminstrumentiem. Grupa arī izpilda tautasdziesmu aranžējumus. "Auļu" mūzikā izpaužas dalībnieku jaunrade un mūsdienīgs skatījums uz tradicionālo kultūru.

Uzstāšanās reizēs var dzirdēt īpatnēju tikai Latvijā fiksētu dūdu spēles tehniku – elkoņošanu, kā arī dažādus sitaminstrumentus – vara bungas, pašu gatavotas celma bungas (vienas no tām ir lielākās Baltijā), gongus un citus.

Biļetes iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!